اندک زمانی به دو سالگی برجام باقی مانده است و طی این زمان سپری شده، شاهد جاده‌ای تقریبا یکطرفه بوده‌ایم. پیمانی که فقط ما به همه تعهداتمان عمل کردیم و طرف آمریکایی به طور کامل، چه در دولت فبل و چه در این دولت، زیر بار تعهداتش نرفت و طرف‌های اروپایی هم تنها در […]

 

اندک زمانی به دو سالگی برجام باقی مانده است و طی این زمان سپری شده، شاهد جاده‌ای تقریبا یکطرفه بوده‌ایم. پیمانی که فقط ما به همه تعهداتمان عمل کردیم و طرف آمریکایی به طور کامل، چه در دولت فبل و چه در این دولت، زیر بار تعهداتش نرفت و طرف‌های اروپایی هم تنها در حد حرف و یا بسیار جزئی، پایبند تعهداتشان بودند.

حتی بعد از تغییر دولت در ایلات متحده، نه تنها نگرش خصمانه این دولت نسبت به کشورمان تعدیل و در چارچوب توافق برجام تعریف نشد، بلکه روز به روز خصمانه‌تر شد و هر روز شاهد موضع‌گیری تند، غیر منطقی، مبتنی بر دروغ‌پردازی و منطبق بر سیاست‌های امپریالستی بودیم.

گرچه به زعم جان کربی، سخنگوی سابق وزارت خارجه ایلات متحده، برجام توافقی بسیار خوب برای آمریکایی‌ها بود و نظارت مستمر و پرحجم بازرسان آژانس را نکته مثبت این توافق می‌دانستند اما، هیچیک از دولتمردان این کشور، حاضر به اصلاح رویه نادرست و برخاسته از روی وحشیگرایانه خود نشدند و بر طبل دوروغ‌پردازی، بیش از پیش می‌کوبند. فایننشال تریبون در گزارشی نوشت: دولت ترامپ در پی افزایش تحریم های موجود بر علیه ایران است و تفسیری بسیار سختگیرانه تر از موافقتنامه هسته ای بین ایران و قدرت های بزرگ خواهد داشت.

اینها نشانه‌هایی از قابل اعتماد نبودن غربی‌ها در مذاکره است. همان نشانه‌هایی که بارها رهبر انقلاب به آن اشاره  کرده بودند اما، دولت یازدهم با تکیه بر توان دیپلماسی خود، خواهان آزمودن این آزموده بود.

بی‌تردید این که ترامپ تصمیم دارد چه نوع برخوردی را در قبال تحریم‌ها و به طور گسترده‌تر در قبال توافق هسته‌ای ایران اتخاذ کند، برای ایالات متحده و خاور میانه بسیار حائز اهمیت است اما برای مردم ایران اسلامی که راهشان را به خوبی می‌شناسند و در مواقع حساس با گوش فرادادن به توصیه‌های رهبری، اقدامی درست از خود نشان می‌دهند، تفاوت چندانی نمی‌کند.

با همه این اوصاف، تاکید رئیس جمهور روحانی بر حفظ و حراست این توافق تقریبا یکطرفه، که در قیاس با آنچه متعهد به انجام آن مانده‌ایم دستاوردی برای ما نداشته است، از چه روست؟

اینکه منتقدان، زبان به نقد برجام بگشایند و آن را ناکارا برای اقتصاد کشور بدانند، برای رئیس جمهور محترم شاید پذیرفته نباشد، اما اینکه وزیر اقتصاد، رئیس بانک مرکزی، وزیر صنعت، اتاق بازرگانی و حتی وزیر خارجه به عدم پایبندی طرف مقابل تصریح دارند، نشان از واقعیاتی دارد که ایشان سعی در نادیده گرفتن آن‌ها دارد.

برجام توافقی بود که تاثیری بسیار اندک در رتبه ریسک سرمایه‌گذاری گذاشت و تنها بانک‌های رده سوم و چهارم کشورها راغب به برقراری ارتباط با ما کرد و به نظر می‌رسد همانطور که در کارزار انتخاباتی ایالات متحده، توافق برجام نتوانست به طیف همراه اوباما کمکی کند، در ایران هم این توافق آن برگ برنده‌ای برای بانیانش نباشد. لذاست که پیشنهاد می شود، به جای تعرض این جاده یکطرفه، به دو طرفه شدن آن همت گماریم. گرچه بعید به نظر می‌رسد.