موسسه سخن گستر را بهتر بشناسید

 

مؤسسه سخن‌گستر مؤسسه ای کاملا مطبوعاتی و صد در صد با مالکیت بخش خصوصی در ایران است  که ناشر دو روزنامه است.

«ایران نیوز» به زبان انگلیسی که جواز انتشار آن در تاریخ   ۱۳۶۴/۱۲/۲۸  به نام محمد سلطانی فر صادر گردیده و اولین شماره روزنامه در زمان مشارکت با حمیدرضا نقاشیان به عنوان سرمایه گذار و حامی  در تاریخ ۲۴/۰۲/۱۳۷۳ انتشار یافته است؛ به عبارتی محمد سلطانی فر در طول ۸ سال امکان چاپ روزنامه ای را که مجوز انتشار آن را از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با امضای اقای همدانی دریافت نموده بوده است نداشته است.

ایران نیوز نخستین روزنامه انگلیسی ‌زبان چاپ تهران و با سرمایه بخش خصوصی انتشار یافت که در طول نزدیک به ربع قرن هر روز صبح با محتوای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی منتشر و در سراسر ایران توزیع شده است

روزنامه دومی که در چارچوب صاحب امتیازی موسسه سخن گستر انتشار می یابد روزنامه «صبح اقتصاد» است که نخستین روزنامه اقتصادی و با محتوای اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی محسوب می شود که بصورت تمام ‌رنگی از تاریخ ۶ دی ماه  ۱۳۸۲منتشر شده و در سراسر ایران توزیع می شود.

بجز مطبوعاتی که با بودجه دولتی در ایران منتشر میشوند که به اصطلاح جیب هزینه آنان به پول نفت متصل است تقریبا تمام روزنامه ها و مجلات متکی به بخش خصوصی با مشقت فراوان روزگار خویش را گذرانده اند و اگر مدیران پاکدست و دلسوز و همراه با صاحب امتیاز داشته و نوعی گرایش حزبی در اخذ آگهی ها حمایتگر آنان بوده باشد تا حدودی دخل و خرج کرده اند اما با تاسف فراوان باید اعتراف نمود روزنامه ای که حزبی نبوده و منافع ملی و صدای مردم بودن را رسالت خود قرار داده است در ایران نداشته و نداریم که بار زیانهای هنگفتی را به دوش نکشیده باشد.

فلذاست که روزنامه نگاری در ایران خصوصا در ادوار منتج به جمهوری اسلامی، وابسته به یارانه های دولتی که توزیع آن را وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عهده دارد، اداره شده اند.

روزنامه هایی مانند دو روزنامه «صبح اقتصاد» و«ایران نیوز» که به هیچ دسته و حزب و گروهی وابسته نیستند حتما زیان میدهند و این امر که بتوانند با وجود زیانهای انبوه، باز دست از رسالت خود بر نداشته و با هر مشقتی در جرگه انتشار بمانند جز به این دلیل نیست که جز عشق به انقلاب و اسلام و تکلیف مداری در راستای اعتقادات همسو با منویات نظام در سر ندارند و اینجاست که معلوم میشود کدام روزنامه یا مجله با چه عقبه ای و در پی تریبون بودن برای چه جریانی است؟

در طول بیش از ۲۳ سال که از انتشار روزنامه ایران نیوز میگذرد مدیران مختلفی سکاندار این کشتی پر تلاطم بوده اند.

روزنامه ایران نیوز از تاریخ ۱۳۷۳/۰۲/۲۴ با مدیر مسئولی محمد سلطانی فر اداره شده و مسئولیت تحریریه آن زمان را مرتضی فیروزی نیاکی به عهده داشته است.

بخشی از موضوعات تشکیل موسسه با اختیار داشتن حق کار بازرگانی و حتی فعالیت در امر سرمایه گزاری وشرکت در معاملات خارجی و داخلی و حتی نام موسسه از مهد سخن گستر در تاریخ ۳۰/۱۰/۱۳۷۴ به موسسه سخن گستر تغییر یافته است.

هزینه های انتشار روزنامه ها از روز اول با همکاری و معاضدت حمیدرضا نقاشیان بعنوان سرمایه گذار و حامی  صورت می پذیرفته و با توجه به شرایط فکری مدیران وقت تعمداً اسمی از او در میان نبوده است.

با تاسیس موسسه سخن گستر در تاریخ ۲۰/۰۶/۱۳۷۳ بین مدیران و حامیان روزنامه ها توافقی بعمل آمده که امتیاز روزنامه به موسسه تازه تاسیس یافته یعنی موسسه مهد سخن گستر انتقال یافته و بجای آقای حمید رضا نقاشیان اخ الزوجه ایشان آقای حمید رضا جواهریان به نمایندگی موسسه مطالعاتی صاحب الزمانی  و به همراهی آقایان فیروزی که به جای ایشان هم اخ الزوجه او آقای بهروز طالبی پور و سلطانیفر مسئولیت هیات مدیره موسسه را بعهده داشته باشند.

موسسه با سرمایه ۱۰ میلیون ریال تاسیس و نیمی از وجه سرمایه به نام محمد سلطانیفر و نیم دوم به نام مرتضی فیروزی بدون اینکه سرمایه آورده باشند ثبت میشود اما در آن دوران اگر چه خط فکری روزنامه ها بسمت جریان اصلاح طلبی میکشید اما بلحاظ اعتماد، جو مساعدی بین حامی و مدیران اجرایی حاکم بوده است و مجریان بیشتر سعی بر این داشتند که خط میانه را دنبال کنند گاهی با افتخار با بی بی سی مصاحبه میکردند و گاهی هم افرادی مثل تقی زاده و احسان نراقی و عیسی سحر خیز و کروبی و امثالهم را به روزنامه دعوت میکردند اما از طرف دیگر سعی بر ایجاد رابطه با علی اکبر ناطق نوری که همیشه به نام غیر خطی عمل کردن سعی بر میانه گزینی بین خطوط سیاسی را داشت و به نوعی همه را راضی نگه میداشت ، داشتند.

درهمین ادوار و ایام برای انتشار روزنامه ایران نیوز نیازمند به تهیه لوگو بوده اند که لوگوی آنرا به مسابقه گذاشته و از میان تعداد ۷۶ لوگوی شرکت کننده لوگویی اتنخاب می شود و گرافیست آن جایزه خوبی دریافت میکند.

 

اساساً روزنامه ایران نیوز با توجه به تسلط اشخاصی به نامهای بزرگمهر و برادران امیری و فریدون طاهر پور و خسرو سلطانی و برخی خانمها به زبان انگلیسی اداره می شد و مجریان اعم از مرتضی فیروزی نیاکی و سعید(محمد) سلطانیفر زبان را در حد دبیرستان و و احیاناً دانشگاه میدانستند. حتی سرمقاله ها هم به فارسی نوشته میشده و توسط برخی که اسم برده شد ترجمه میشده و با تظاهر به دانایی بیشترین سعی بر این بوده که با مطالبی ساختگی حامی موسسه را سر کار گذاشته و او را دور بزنند تا کمتر متوجه خط فکری و وابستگی ها و عدم تسلط مجریان شود. اما تا آنجا که میتوان حدس و گمان را به ودیعه گرفت ، سرمایه گذار یا حامی موسسه زیرکانه و صبورانه جریان حاکم بر روزنامه را زیر نظر داشت و بیشتر به دنبال فضائی مناسب برای تبیین  و تثبیت خط اصیل انقلاب اسلامی در موسسه بوده و مرور زمان این فرضیه را به اثبات نزدیک نموده است زیرا موسسه سخن گستر در تاریخ ۱۰/۱۰/۱۳۷۶ در رقم سرمایه خود تغییر ایجاد کرده و از ۱۰ میلیون ریال به ۴۰ میلیون ریال افزایش داده و سهم الشرکه موسسه صاحب الزمانی به رقمی بالغ بر ۷۰ درصد افزایش یافته است و طبعا همه اختیارات در مجمع شرکای موسسه و انتخاب هیات مدیره رسما و قانونا در اختیار موسسه قرار گرفت.

سال۱۳۷۵ سال سرنوشت سازی برای کشور است زیرا سال آخر ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی است و زمزمه ای ایجاد شده که در مجلس شورای اسلامی در مخالفت با مطرح شدن ناطق نوری قانونی وضع شود که هاشمی بتواند برای دور سوم یا حتی مادام العمر رئیس جمهور بماند.

این بحث با سیاست هیات مدیره موسسه برای مطرح نمودن ناطق نوری منافات شدیدی دارد و باید طرحی نو اندیشیده شود که زمینه چنین بحثی که هم مغایر قانون اساسی است هم جمهوریت را به باد فنا میبرد و هم نظام را برای همیشه دامنگیر فساد اطرافیان هاشمی میکند، به نوعی خنثی شود. لذا سه سناریو در هیات مدیره مطرح میشود.

اول مصاحبه ای با محمد ری شهری که خود بنای کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری را دارد ترتیب داده و از ایشان در خصوص این نظریه که برخی مجلسی ها مطرح میکنند سئوال شود و هر نظری داد در مطبوعات برجسته و موضوع را مسئله دار نمایند.

دوم دیداری با سید رضا زواره ای که بعدا معلوم شد خود نیز کاندیدای انتخابات بوده و خود یک حقوقدان است مطرح گردد.

و سوم دیداری با دکتر حسن حبیبی داشته باشند و چون او هم معاون اول هاشمی رفسنجانی است و هم حقوقدادن و عضو شورای نگهبان است این پاسخ را بدهد که قابلیت طرح و خنثی سازی این طرح را داشته و از هر فرد دیگری این پاسخ جامع تر و فراگیر تر خواهد بود. ناگفته نماند از بحث مجلسی ها، هاشمی رفسنجانی تلویحاً حمایت کرده بود و این سه مصاحبه و انعکاس خبری آن موجب بی آبرویی برای مطرح کنندگان آن شد و بحث کاملاً به حاشیه رفت.

این سال سالی است که به همراه خود حضور فعال مدیران موسسه در جریان انتخابات  دوم خرداد سال بعد را به دنبال دارد.

تصمیمی که از شهریور ماه سال ۱۳۷۵ در موسسه اتخاذ گردید و مدیران یکپارچه تصمیم به مطرح نمودن نام علی اکبر ناطق نوری برای پست ریاست جمهوری گرفته اند و برای این هماهنگی در سفر مورخ ۲۱/۰۱/۱۳۷۶ آقای ناطق نوری به مسکو برای یک دیدار۵ روزه و ملاقات با رئیس جمهور بوریس یلتسین تدارک دیده شد که حتی زمینه هماهنگی این سفر را مدیران موسسه  با وزارت خارجه طراحی نموده بودند، مرتضی فیروزی عضو هیات مدیره موسسه نیز همراه هیات بوده است و زمینه نزدیک شدن به آقای ناطق با هم زبانی یکدیگر به زبان مازنی فراهم میگردد.

در سال مذبور اعتماد بسیاری از مسئولین و قاطبه مذهبیون و حتی مراجع عظام تقلید بر این اصل استوار بود که شیخ علی اکبر ناطق نوری رئیس جمهور بعد از هاشمی رفسنجانی است و این باور چشم همه از جمله مدیران موسسه را بسته بود که جامعه پسند متفاوتی خواهد داشت و با این باور که ناطق نوری مسلماً رئیس جمهور خواهد شد در یک جلسه هیات مدیره در موسسه سخن گستر در تاریخ ۲۰/۰۶/۱۳۷۵ تصمیمی اتخاذ میشود که نفر دومی که شور انتخاباتی بیافریند در کنار آقای ناطق نوری در انتخابات سال بعد  مطرح شود که هیات مدیره ماموریت میدهد اعضاء به دیدن آقای سید محمد خاتمی رفته و از ایشان دعوت به حضور در انتخابات نمایند و این دیدار در کتابخانه ملی که در آن زمان با مدیریت سید محمد خاتمی اداره میشد انجام و ایشان پیشنهاد را رد میکنند ولی هیات مدیره موسسه قانع نگردیده و به اتفاق به دیدن آشیخ مهدی کروبی میروند و و موضوع را با ایشان درمیان میگذارند و قرار میشود که این پیشنهاد با آقای هاشمی رفسنجانی مطرح و چنانچه ایشان نظر مثبت داشت باتفاق کادر مرکزی مجمع روحانیون همراه سید محمد خاتمی نزد هاشمی رفسنجانی رفته موضوع نفر دوم بودن خاتمی را مطرح نمایند. با مطرح شدن سید محمد خاتمی هوس میر حسین موسوی برای حضور در انتخابات فروکش کرده و در تاریخ ۷ آبان ۱۳۷۵ میرحسین موسوی با انتشار بیانیه‌ای اعلام  میکند که در این انتخابات کاندیدا نخواهد بود و زمینه ورود سید محمد خاتمی را به انتخابات در جناح سیاسی خود فراهم میکند.

دیدار با هاشمی رفسنجانی از جانب مجمع روحانیون و بحث پذیرش سید محمد خاتمی موجب این بیانیه شده بود.

در روز۲۳/۱۰/ ۱۳۷۵ مجمع روحانیون مبارز نام سید محمد خاتمی وزیر ارشاد سابق دولت اکبر هاشمی رفسنجانی را به عنوان کاندیدای خود در انتخابات سال ۱۳۷۶ اعلام نمودند. بسیاری از مردم و به خصوص طرفداران او هم بر این باور بودند که محمد خاتمی شاید برنده این انتخابات نباشد اما حضورش در عرصه انتخابات، تنور انتخابات را داغ خواهد کرد.

سال ۱۳۷۶ سال بسیار مهمی برای موسسه سخن گستر است. ۲ خرداد این سال انتخابات برگزار گردید. از طرف موسسه قرار است مرتضی فیروزی رئیس دفتر رئیس جمهور ناطق نوری شود. علی فلاحیان هم سعید امامی (اسم مستعار سعید اسلامی) را کاندیدای رئیس دفتری رئیس جمهور ناطق نوری نموده است.

با شنود و پرونده سازی بعد از انتخابات مرتضی فیروزی به جرم جاسوسی برای ژاپن دستگیر و به اعدام محکوم میشود. با تلاش موسسه نقش پرونده سازان افشا میگردد و حکم اعدام لغو و بعد از سه سال حبس ناروا مرتضی فیروزی آزاد میشود.

ناطق نوری  بیش از ۷ میلیون رای انتخابات را می بازد و سید محمد خاتمی با بیش از۲۰ میلیون رای برنده انتخابات است.

بهروز طالبی نیکو اخ الزوجه مرتضی فیروزی بعد از شکست ناطق نوری و اقدامات ظالمانه علیه مرتضی فیروزی تصمیم به خروج از هیات مدیره موسسه گرفته و عازم کشور کانادا برای اقامت دایم میشود و در تاریخ ۱۳۷۸/۱۱/۱۴از هیات مدیره موسسه رسما کنار گذاشته میشود و در تاریخ ۱۳۷۹/۰۴/۲۹ مرتضی فیروزی بعد از آزادی از زندان به جمع هیات مدیره می پیوندد.

سرمایه گذار و حامی موسسه با نگرش به مصالح هیات مدیره تغییرات در ساختار موسسه را به تعویق می اندازد و بمنظور احیای آبروی افراد از گسترش توان و موسسه برای کشوری عمل نمودن حمایت جدی نموده تیراژ روزنامه را به دوبرابر افزایش میدهند و صورت جلسه بازگشت مرتضی فیروزی را به هیات مدیره به ثبت میدهند.

در این اثنا که همه نگران خاموش شدن چراغ موسسه بوده اند و علی فلاحیان سخن از مالکیت موسسه نموده است حکم برائت موسسه توسط قاضی یونسی امضاء میشود و هیات مدیره تصمیم به راه اندازی روزنامه ای به زبان فارسی با نام روزنامه میعاد میکنند و طی صورت جلسه ای آن را به ثبت رساند و مجوز آن را دریافت میکنند و موسسه مطالعاتی صاحب الزمانی برای راه اندازی آن یک میلیارد ریال وام قرض الحسنه به موسسه سخن گستر می پردازد.

سید محمد خاتمی در ور اول ریاست جمهوری با ترس از اینکه مبادا حمایت از مرتضی فیروزی برایش عواقب سیاسی داشته باشد از هر نوع کمکی به موسسه اجتناب میورزد و در عوض موسسه نیز در جریان انتخابات سال ۸۰ کمک شایانی به موفقیت سید محمد خاتمی ننموده است.

در همین دوره سهام مرتضی فیروزی از ۵ میلیارد ریال به ۶ میلیارد ریال بالغ میگردد. و صورت جلسه آن هم در فروردین ۱۳۸۲ به ثبت میرسد. حضور حمید رضا جواهریان و حمایت های سرمایه گزار و حامی موسسه موجب شرکت پر رونق در نمایشگاههای مطبوعات میگردید و همین حمایت روز بروز بر اعتبار لوگوی روزنامه می افزود تا اینکه در اسفند ماه سال ۱۳۸۲ با معرفی خسرو سلطانی بعنوان مدیرمسئول روز نامه میعاد به نام صبح اقتصاد تغییر نام یافته و از اول سال ۱۳۸۳ انتشار رسمی خود را تحت صاحب امتیازی موسسه سخن گستر با محتوای اقتصادی سیاسی ، اجتماعی فرهنگی آغاز مینماید و لوگوی مربوط به این موسسه با دست گرافیست های مشهور کشور طراحی و بر مصدر روزنامه انتشار می یابد.

 

با توجه به سراسری بودن توزیع هر دو روزنامه در جلسه هیات مدیره ۲۴/۰۲/۱۳۸۳ توزیع روزنامه ها از موسسه کیهان گرفته و به شرکتهای نشر گستر و طلایه داران فرهنگ پارس سپرده میشود تا شرایط توزیع جامع تری در کل کشور برای هر دو روزنامه فراهم گردد.

اولین جلسه رسمی هیات مدیره با حضور حاج حمید رضا نقاشیان در تاریخ ۰۷/۰۴/۱۳۸۳ برگزار میشود و ابتدا بحث درآمد روزنامه مطرح و نگاه به درآمد شکل جدی می یابد و با توجه به تاخیر در پرداخت حقوق کارکنان قرار بر اخذ تسهیلات از بانک تجارت اسکان گذاشته میشود و در طی دو ماه مبلغ یک میلیارد ریال وام با تضمین موسسه دریافت و هزینه ها و حقوق کارکنان بروز میگردد.

ورود رسمی آقای حاج حمید رضا نقاشیان به هیات مدیره موسسه در تاریخ ۱۸/۱۲/۱۳۸۳ به نمایندگی از موسسه مطالعاتی صاحب الزمانی صورت رسمی یافته است  .

در مجمع مورخ ۰۱/۰۴/۱۳۸۴معلوم میشود بروز طالبی پور نیکو تنخواه خود را تسویه ننموده و مبلغ ۷/۱۹۲ میلیون ریال به موسسه بدهکار است و اقای حمید رضا جواهریان ماموریت تماس و استرداد وجوه از ایشان را بعهده گرفته اند و آقای مرتضی فیروزی هم در این خصوص پاسخ گو نیستند.