روز دوشنبه ۱۸ تیر ماه ۱۳۹۷  «هوا چانیینگ»، سخنگوی وزارت امور خارجه چین در نشست خبری روز دوشنبه تأکید کرد کشورش «به هیچ وجه» تحریم‌های یکجانبه علیه ایران را نخواهد پذیرفت. «چانیینگ» در پاسخ به سوال یک خبرنگار درباره مواضع چین در نشست اخیر کمیسیون مشترک «برجام» در وین گفت: «حفظ برجام و اجرای آن، […]

روز دوشنبه ۱۸ تیر ماه ۱۳۹۷  «هوا چانیینگ»، سخنگوی وزارت امور خارجه چین در نشست خبری روز دوشنبه تأکید کرد کشورش «به هیچ وجه» تحریم‌های یکجانبه علیه ایران را نخواهد پذیرفت.

«چانیینگ» در پاسخ به سوال یک خبرنگار درباره مواضع چین در نشست اخیر کمیسیون مشترک «برجام» در وین گفت: «حفظ برجام و اجرای آن، کماکان وظیفه‌ای دشوار است. چین به تلاش‌های خود برای حفظ نتایج چندجانبه‌گرایی ادامه خواهد داد.»

سخنگوی دستگاه دیپلماسی چین در ادامه تأکید کرد: «چین به هیچ وجه تحریم‌های یکجانبه که طبق قوانین بین‌المللیمورد حمایت جهانیان است،  هستند را نخواهد پذیرفت و قاطعانه از حقوق و منافع قانونی خود دفاع خواهد کرد.»

درک این واقعیت بسیار ساده است که بفهمیم چین موضع سردار سلیمانی را که موضع کل نظام تلقی گردید و اشاره به اقتدار ملی ایران بر ابراه هرمز را نشانه رفته بود درک میکند و حاضر به قبول چنین شرایطی نخواهد شد.

ایران و پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل (آمریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) به علاوه آلمان در تیرماه سال ۱۳۹۴ به توافقی دست یافتند که قرار بود در ازای ایجاد محدودیت در بخش‌هایی از فعالیت‌های هسته‌ای ایران، همه تحریم‌های بین‌المللی و یکجانبه مرتبط با برنامه هسته‌ای ایران را منتفی و متکی به قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل ایران را در لیست سفید جهانی قرار دهد لاکن کارشکنی‌های آمریکا در اجرای برجام از زمان روی کار آمدن «دونالد ترامپ» به عنوان رئیس‌جمهوری آمریکاموجب شد برجام زمینه اجرایی نیافته و بلکه   او در اقدامی که نقض صریح بندهای توافق هسته‌ای با ایران محسوب می‌شود، بارها تهدید کرد کشورش را از توافق خارج خواهد کرد و یا درباره تجارت با ایران به کشورهای اروپایی هشدار داد.

و بالاخره بعد از کشمکش های متوالی و فضا سازی مطبوعاتی و خبری ترامپ سرانجام روز سه‌شنبه ۸ می (۱۸ اردیبهشت‌ماه) به طور یکجانبه آمریکا را از برجام خارج کرد و فرمانی را برای بازگرداندن تحریم‌ها علیه ایران پس از دوره‌های زمانی ۹۰ و ۱۸۰ روزه امضا کرد. اما کمیسیون مشترک برجام روز جمعه، ۱۵ تیرماه برای بحث درباره راه‌های حفظ این توافق، در سطح وزیران خارجه ایران و ۵ کشور باقی‌مانده دیگر در توافق هسته‌ای، که به ریاست «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تشکیل جلسه داد. این اولین نشست در این سطح بعد از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای محسوب می‌شود.هنوز نتیجه ملموسی از موضع اروپا و کشورهای شرقی دریافت ننموده و اظهارات هوشمندانه مسئولین نظامی و سیاسی کشور چین را به واکنش صریح  واداشته است.

«چانیینگ» با یادآوری اینکه وزیر خارجه چین هم در نشست کمیسیون مشترک حاضر بوده تصریح کرد وی پنج پیشنهاد را درباره ادامه اجرای توافق هسته‌ای برجام مطرح کرده است.

موضع چین اینگون که پیش بینی میشد این بوده است که:ن «با توجه به اوضاع خطیر و پیچیده، چین د نشست وین  پنج پیشنهاد را به صورت صریح مطرح کرد. ما تأکید کردیم که مقررات بین‌المللی باید رعایت شوند، کشورهای مهم باید به مسئولیت‌هایشان عمل کنند، تحریم‌های یکجانبه به دلیل مضر بودن بایستی کنار گذاشته شوند، تمامی طرف‌ها بایستی به گفت‌وگو و مذاکره پایبند باقی بمانند و با نگاهی مسئولانه درباره نگرانی‌های دوجانبه بحث و تبادل نظر کنند.»

خبرگزاری شینهوا چین قبلاً گزارش داده بود رعایت مقررات بین‌المللی، تداوم اجرای برجام، دفاع از ثبات خاورمیانه، لغو تحریم‌های یکجانبه و ادامه گفت‌وگوها پنج پیشنهادی بوده‌اند که «وانگ یی»، عضو شورای دولتی چین و وزیر خارجه این کشور در نشست وین مطرح کرده و معتقد است اقدامات آمریکا در برخورد با نظام جمهوری اسلامی به مصلحت جامعه جهانی نبوده و شرایط را از این که هست بغرنج تر میکند. که صد البته این پیش بینی میشد که تهدید ایران اثرات خود را بر پیکر شکننده اقتصاد جهانی نشان دهد. والسلام

حمید رضا نقاشیان