ثبت سفارش برای واردات بیش از ۳۳هزار تن کاغذ چاپ و تحریر و روزنامه
ثبت سفارش برای واردات بیش از ۳۳هزار تن کاغذ چاپ و تحریر و روزنامه

نماینده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ستاد ساماندهی کاغذ از ثبت سفارش بیش از ۲۲ هزار تن کاغذ روزنامه و ۱۱ هزار تن کاغذ چاپ و تحریر، از سوی واردکنندگان مورد تائید این وزارتخانه خبر داد. به دنبال بروز التهابات در بازار کاغذ، کارگروه کاغذ کشور در آخرین جلسه خود، ضمن موافقت با پیشنهاد […]

نماینده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ستاد ساماندهی کاغذ از ثبت سفارش بیش از ۲۲ هزار تن کاغذ روزنامه و ۱۱ هزار تن کاغذ چاپ و تحریر، از سوی واردکنندگان مورد تائید این وزارتخانه خبر داد.

به دنبال بروز التهابات در بازار کاغذ، کارگروه کاغذ کشور در آخرین جلسه خود، ضمن موافقت با پیشنهاد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی (به عنوان متولی بخش قابل توجهی از مصرف کنندگان این کالای استراتژیک در حوزه‌های نشر کتاب و مطبوعات) با منحصر شدن ثبت سفارش و تخصیص ارز به موسسات و افرادِ مورد تائید و معرفی شده از سوی این وزارتخانه ، سازمان حمایت از مصرف کنندگان و ستاد تنظیم بازار را مامور صیانت از قیمت‌های تعیین شده از سوی این کارگروه، کرد.

متعاقب این تصمیم، فهرست اولیه مورد تائید وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که شامل ۱۰ موسسه مطبوعاتی و شرکت (برای ثبت سفارش واردات کاغذ روزنامه)، ۶ موسسه و فرد حقیقی (برای ثبت سفارش واردات کاغذ تحریر و بالکی) و یک شرکت حقوقی (برای ثبت سفارش انواع زینک اُفست) منتشر و به وزارت صنعت، معدن و تجارت ارائه شد تا از طریق بانک مرکزی، ارز مورد نیاز و تعیین شده در کارگروه کاغذ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، به آنها تخصیص یابد.

مطابق فهرست مذکور – که متعاقبِ نامه‌نگاری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با وزیر صنعت، معدن و تجارت به تاریخ ۱۴ مرداد ۹۷ برای اجرایی شدن تخصیص ارز به مبلغ ۲۶۵ میلیون دلار به متقاضیان واردات کاغذ چاپ و تحریر و روزنامه (که در نامه وزیر صنعت، معدن و تجارت با رئیس سازمان برنامه و بودجه عنوان شده بود)، منتشر شد – قرار بر این شده است که ۲۲ هزار و ۲۵۸ تُن کاغذ روزنامه، ۲۱ هزار تُن کاغذ چاپ و تحریر و بالکی و ۳۰۰ هزار مترمربع انواع زینک اُفست، به متقاضیانی که اسامی آنها در این فهرست آمده، اختصاص پیدا کند.

در عین حال، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن اینکه این حق را برای انجمن واردکنندگان کاغذ و مقوا و سایر بخش‌های مرتبط قائل شده تا ضمن معرفی واردکنندگان صلاحیت‌دار و معتمد خود جهت اخذ تائیدیه‌ی ثبت سفارش انواع کاغذ و مقوا، در نامه‌ای به رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، خواستار معرفی تشکل‌ها، انجمن‌ها و افراد مورد وثوق و دارای صلاحیت و توان مالی به منظور واردات کاغذ چاپ و تحریر تا سقف ۱۵ هزار تُن، تا تاریخ ۲۷ مردادماه جاری، شده است.

«همایون امیرزاده» نماینده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ستاد ساماندهی کاغذ درباره وضعیت ثبت سفارش کاغذهای مورد اشاره در فهرست مذکور و نیز تخصیص ارز به موسسات، شرکت‌ها و افراد حقیقیِ اعلام شده، به خبرنگار مهر، گفت: موسسات، شرکت‌ها و افراد حقیقیِ معرفی شده از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به وزارت صنعت، معدن و تجارت، در حال ثبت سفارش تُناژهای تعیین شده کاغذ چاپ و تحریر، بالکی، روزنامه و زینک هستند.

به گفته وی، تاکنون و در حوزه مطبوعات تقریباً همه موسسات مطبوعاتی و شرکت‌های اعلام شده، ثبت سفارش کاغذهای خود را که میزان آن ۲۲ هزار و ۲۵۸ تُن بوده است، انجام داده‌اند اما در حوزه نشر، از ۲۱ هزار تُن تقاضای صورت گرفته، تاکنون برای ۱۱ هزار تُن ثبت سفارش انجام شده است که بخشی از آن ناشی از این است که هنوز اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، نسبت به معرفی تشکل‌ها، انجمن‌ها و افراد مورد وثوق و دارای صلاحیت و توان مالی به منظور واردات کاغذ چاپ و تحریر تا سقف ۱۵ هزار تُن، اقدام نکرده است؛ اگرچه هنوز برای این کار فرصت دارد.

نماینده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ستاد ساماندهی کاغذ درباره تاثیر این به گفته او «آرایش جدید دولت در حوزه تامین، تخصیص و توزیع کاغذ» بر بازار این کالای استراتژیکِ حوزه نشر و مطبوعات، ضمن اذعان به اینکه «بازار کاغذ هنوز شرایط باثباتی ندارد و قیمت‌ها کاهش پیدا نکرده است»، ضرورت ورود جدی‌تر سازمان‌های نظارتی به حوزه بازار کاغذ را یادآور شد و ابراز امیدواری کرد با ایجاد شرایط مناسب‌تر در زمینه تخصیص ارز و تزریق محموله‌های جدید به بازار کاغذ، ثبات و آرامش به بازار این محصول برگردد.

امیرزاده همچنین از پایان فعالیت دو کمیته فرعی ساماندهی کاغذ در دو معاونت مطبوعاتی و نیز فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و تشکیل ستادی متمرکز برای ساماندهی کاغذ در این وزارتخانه به منظور هم‌افزایی در این حوزه، در جلسه روز گذشته کارگروه کاغذ این وزارتخانه به ریاست وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، خبر داد و عنوان کرد: از این پس صلاحیت متقاضیان دریافت ارز برای ثبت سفارش کاغذ روزنامه و چاپ و تحریر، از سوی این ستاد، بررسی و فهرست مورد تائید هم از سوی همین ستاد به وزارت صنعت، معدن و تجارت ارائه خواهد شد.

به گفته وی، در حال حاضر نیاز واقعی کشور به کاغذ روزنامه، ۶۵ هزار تن و کاغذ چاپ و تحریر ٣٢٠ هزار تن است و این در حالی است که تولید داخلی کاغذ ٢ هزار و ٨٨۵ تن بوده که کمتر از نیم درصد از نیاز کشور را تامین می‌کند.

مطابق گزارش ارائه شده از سوینماینده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در کارگروه کاغذ کشور ، در چهارماهه اول سال ٩۶ واردات کاغذ روزنامه ٢۶ هزار تن بوده و این در حالی است که در همین مدت در سال ٩٧، واردات کاغذ روزنامه به ۱۵ هزار تُن کاهش پیدا کرده است. این آمار برای کاغذ چاپ و تحریر، ۱۰۹ هزار تُن در سال ٩۶ واردات و ۸۳ هزار تُن در سال جاری بوده است. همچنین واردات کاغذ بالکی در سال ٩۶ یک هزار تن و در سال ٩٧، ۲ هزار و ۶٠٠ تن بوده است. واردات کاغذ ال دبلیو سی هم در سال ٩۶، یک هزار و ٣٠٠ تن و در سال جاری، ۱۰۰۰ تن بوده است.

به گفته وی، در ۴ ماهه اول سال ٩۶، در مجموع ۱۳۷ هزار تن کاغد وارد کشور شده و این در حالی است که در همین بازه زمانی در سال جاری ١٠١ هزار تن کاغذ وارد کشور شده است که مقایسه این آمار، ٢۶ درصد معدل منفی را در موضوع واردات کاغذ نشان می‌دهد این در حالی است که موجودی انبارهای رسمی نیز ٣٠ هزار تن در بخش کاغذ چاپ و تحریر و ٩ هزار تن در کاغذ روزنامه است.