در حوزه ارتباطات مجازی مقاله ای را از خانم لیدا هادی میخواندم که نکات خیلی جالبی را در خصوص ورزش مغز و رفتار ذهن به رشته تحریر در آورده بود حدس زدم ایشان باید متخصص در امور نورولژی بوده باشند لذا کنجکاو شده و نام ایشان را در اینترنت جستجوکردم معلوم افتاد ایشان از همکاران […]
در حوزه ارتباطات مجازی مقاله ای را از خانم لیدا هادی میخواندم که نکات خیلی جالبی را در خصوص ورزش مغز و رفتار ذهن به رشته تحریر در آورده بود حدس زدم ایشان باید متخصص در امور نورولژی بوده باشند لذا کنجکاو شده و نام ایشان را در اینترنت جستجوکردم
معلوم افتاد ایشان از همکاران قدیمی همشهری جوان بوده و تالیفات و ترجمه هایی هم دارند که از قضا در حوزه رمان دستی بر قلم دارند اما این مقاله که ایشان ان را در حوزه ورزش ذهن به زیور قلم در حوزه مجازی اراسته اند بحثی جدی از موضوع پرورش ذهن و قدرت بخشیدن به توانمندی های ان دارد و دلم نیامد این مقاله را از ایشان بمنظور تنویر ذهن کسانی که علاقمند به رشد بخشیدن به ذهن و حوزه معزی انسانهاست ارائه ندهم و صد البته از ایشان بدلیل نداشتن این مجوز پوزش میطلبم و برداشتم این بود که همانطور که ایشان مقاله را در فضای مجازی انتشارداده اند از اینکه من هم موجبات انتشار بیشتر آن را فراهم آورم خوشحال و راضی خواهند بود.
ایشان در این حوزه میفرمایند:
نوروبیک نوعی تمرین و ورزش ذهنی است!
تمرینهایی که باعث میشوند سلولهای عصبی مغز بیشتر از گذشته تحریک شوند و فعالیت تازهای در چرخه مغز اتفاق بیفتد. در واقع نوروبیک یک جورهایی باعث افزایش قدرت ذهنی میشود و مغزتان را وارد میکند که به جای شرطی شدن و تکراری دیدن موضوعات روزمره بیشتر حواساش را جمع کند. روشهایی برای ورزش دادن مغز :
با دست مخالف مسواک بزنید.
دانشمندان بعد از کلی تحقیقات به این باور رسیدهاند که استفاده از نیمکره غیرغالب مغز، نیم کرهای که برای کار کردن با آن در سرعت بخشیدن به حل معادلات ذهنی و داشتن فکر و ذهن پویا نقش زیادی داشته باشد. برای این کار فقط کافی است کارهایی را با دست مخالف همیشه انجام بدهید. مثلا اگر راست دست هستید مسواک را با دست چپ بزنید و سعی کنید که در خمیردندان را با دست راست باز کنید. و یا با دست رست بنویسید و از این دست کارها. اول کمی سخت به نظر میرسد. اما بعداز مدتی هم شما حسابی حرفهای میشوید هم مغزتان!
چشم بسته دوش بگیرید.
حس لامسه میتواند قسمتهای مختلفی از مغز بشر را به کار بیندازد. درواقع اعصاب دستها میتوانند با لمس اشیا پیغامهای حساسی برای کار کشیدن بیشتر از مغز ارسال کنند. این وسط فقط یک عنصر مخرب و بازدازنده همیشه جلوی این کار را گرفته. بینایی! با دیدن اشیا شاید دیگر کمتر جسارت دست زدن به چیزی را داشته باشیم. برای غلبه به این موضوع میتوانید موقع دوش گرفتن فقط از دستهایتان کمک بگیرید. زیر دوش چشمهایتان را کاملا ببندید و سعی کنید بدون تصویرسازی فقط با لمس سر و بدن خودتان را بشویید. لامسه بعد از مدتی قدرت حافظه شما را هم به کار میگیرد.
صبحها مثل همیشه نباشید.
تحقیقات نشان میدهد که تکرار یک عادت هر روز بدترین تاثیر را روی پرورش ذهن خواهد داشت. در واقع اگر کاری را هر روز به عادت انجام دهید دیگر بعد از مدتی نباید توقع سوزاندن فسفرها را داشته باشید. برای اینکه بیشتر از مغزتان کار بکشید لازم است بعضی روزها کارها را پس و پیش بکنید. مثلا بر خلاف هر روز صبح اول لباس مناسب محل کار را بپوشید و بعد سر میز صبحانه بروید. یا اینکه مسیر همیشگی رسیدن به محل کارتان را تغییر بدهید. میتوانید حتی موج رادیو را عوض کنید تا مغرتان با شنیدن صدای یک مجری خاص یا برنامهای روتین شرطی نشود.
اشیا را سر و ته کنید.
دیدن هر روزه اشیایی که دور و برتان گذاشتهاید – چه در خانه و چه در محل کار- باعث میشود که نیمکره چپ مغز که کار شناسایی و تمایز اشیا را به عهده دارد دیگر به دیدن انها عادت کند و به سرعت از تشخیص هر کدامشان به مرور زمان بگذرد. برای اینکه مغزتان را شرطی نکنید میتوانید اشیایی که همیشه در خانه یک جای خاص بودهاند را عوض کنید. کار بهتر این است که آنها را سر و ته قرار بدهید. این طوری مغز برای شناسایی شی جدید و همخوانی آن با تصویر قدیمی کلی به خودش زحمت میدهد و از تنبلی در میآید. این کار را میتوانید به راحتی با قاب عکسها و تابلوها یا حتی تقویمهای دیواری و ساعت روی دیوار یا میز هم بکنید.
سر جای خودتان ننشینید.
توی بیشتر خانوادهها کدام از اعضا برای خودشان سر میز غذاخوری جای مخصوصی دارند. تعیین کردن جا خوب است اما نه برای پرورش ذهن و ادراک شما. برای اینکه مغزتان را از یکنواختی دربیاورید بد نیست هرازگاهی جایتان را با اعضای خانواده عوض کنید. این طوری نمایی که شما از اتاق هم دارید تغییر میکند و مغزتان یک هوایی میخورد. میدانید تمرین مغز این جور موقعها چیست؟ اینکه برای پیدا کردن جای نمک و فلفل باید کمی تلاش کند و مثل هر روز سریع آنها را پیدا نمیکند!
این مقاله میتواند به بسیاری از رفتار ها که ما آن ها را عادت شکن تلقی میکنیم را مبنای تغییر در فرایند اقدامات و به حرکت وا داشتن نیمکره مخالف مغز و عادت پذیرفته انسان باشند، را مبنای تقویت ذهن انسان بداند و بنظر میرسد مخاطبین این مقاله خود میتوانند توصیه های روانکاوانه و روانگشایانه در این مقاله را به بوته امتحان ببرند.
حمید رضا نقاشیان