به گزارش صبح اقتصاد مدیر توانمندسازی صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری با بیان اینکه بر اساس گزارش GII ۲۰۲۲، پنج کشور در رده نوآورترین کشورهای جهان قرار گرفته اند، گفت: بر اساس این گزارش ایران با ۷ رتبه ارتقا نسبت به سال ۲۰۲۱ در جایگاه ۵۳ جهان، جایگاه دوم منطقه آسیای مرکزی و جنوبی و جایگاه سوم کشورهای دارای درآمد متوسط به پایین قرار گرفته است.
دکتر مرضیه شاوردی در گفت و گو با ایسنا با اشاره به انتشار گزارش شاخص جهانی نوآوری ۲۰۲۲ گفت: بر اساس گزارش شاخص جهانی نوآوری ۲۰۲۲، کشورهای “سوئیس”، “ایالات متحده آمریکا”، “سوئد”، “انگلستان” و “هلند”، نوآورترین اقتصادهای جهان هستند و چین در آستانه ورود به جمع ۱۰ کشور نوآور جهان قرار دارد.
وی افزود: سایر اقتصادهای نوظهور نیز عملکردی قوی از خود به نمایش گذاشتهاند؛ نمونه آن کشورهای هند و ترکیه برای اولین بار در میان ۴۰ کشور نوآور برتر جهان قرار گرفتهاند.
شاوری اضافه کرد: همچنین گزارش GII ۲۰۲۲ حاکی از آن است که با وجود شیوع کووید- ۱۹ در سال ۲۰۲۱، هزینه تحقیق و توسعه و سایر سرمایهگذاریهای انجام شده روی فعالیتهای نوآورانه همچنان فزاینده بوده است، اما چالشهایی در ترجمه این سرمایهگذاریها به آثار اقتصادی مشاهده میشود.
مدیر توانمندسازی صندوق نوآوری و شکوفایی خاطر نشان کرد: بررسی نتایج این گزارش نشان میدهد رشد بهرهوری، که معمولاً با افزایش نوآوری تحریک میشود، راکد بوده است. همچنین با وجود افزایش هزینههای تحقیق و توسعه و سرمایهگذاری خطرپذیر، نشانههایی از کاهش رشد پیشرفت فناورانه و پذیرش فناوری مشاهده میشود. البته، با پرورش دقیقتر بومسازگانهای (اکوسیستمهای) نوآوری، دورهای جدید از رشد مبتنی بر نوآوری به رهبری موجهای نوآوری “عصر دیجیتال” و “علوم عمیق” میتواند آغاز شود.
به گفته وی طبق گزارش GII ۲۰۲۲، همزمان با خروج از همهگیری کووید- ۱۹، نوآوری در یک دوراهی قرار دارد. در حالی که سرمایهگذاریهای نوآوری در سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ افزایش یافت، چشمانداز سال ۲۰۲۲ به دلیل عدم قطعیتهای جهانی و نیز به واسطه ادامه عملکرد ضعیف در بهرهوری مبتنی بر نوآوری، مبهم است. به همین دلیل نه تنها باید به سرمایهگذاری در نوآوری توجه داشته باشیم، بلکه باید به چگونگی ترجمه آن به آثار اقتصادی و اجتماعی نیز بیشتر توجه کنیم. کیفیت و ارزش به اندازه کمیت و مقیاس برای موفقیت حیاتی خواهد بود.
مهمترین یافتههای گزارش شاخص جهانی نوآوری ۲۰۲۲ به این شرح است:
برترین شرکتهای جهانی از نظر هزینه تحقیق و توسعه، هزینههای R&D خود را تقریباً ۱۰ درصد افزایش دادند و به بیش از ۹۰۰ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۱ رساندند که بیشتر از سال ۲۰۱۹ (قبل از همهگیری) است. پیشران این افزایش عمدتاً ۴ صنعت “سختافزار فناوری اطلاعات و ارتباطات و تجهیزات الکتریکی”، “نرمافزار و خدمات فناوری اطلاعات و ارتباطات”، “داروسازی و زیستفناوری” و “فلزات ساختمانی و صنعتی” بوده است.
سرمایهگذاری در تحقیق و توسعه جهانی در سال ۲۰۲۰ با نرخ ۳.۳ درصد رشد کرد، اما نسبت به رشد تاریخی ۶.۱ درصدی سال ۲۰۱۹ کاهش یافته بود. تخصیص بودجه دولتی برای اقتصادهای دارای بیشترین هزینه R&D رشدی قدرتمند را در سال ۲۰۲۰ تجربه کرد؛ اما تصویر بودجههای دولتی R&D در سال ۲۰۲۱ بسیار متفاوت بود؛ بودجه تحقیق و توسعه در جمهوری کره و آلمان روبهرشد بود، اما در ایالات متحده آمریکا و ژاپن کاهش یافت.
معاملات سرمایهگذاری خطرپذیر در سال ۲۰۲۱ به میزان ۴۶ درصد افزایش یافت و رکوردی قابل مقایسه با سالهای رونق اینترنت در اواخر دهه ۱۹۹۰ را ثبت کرد. آمریکای لاتین و مناطق کارائیب و آفریقا شاهد قویترین رشد سرمایهگذاری خطرپذیر بودهاند. دورنمای سرمایهگذاری خطرپذیر برای سال ۲۰۲۲ معتدلتر است؛ سیاستهای پولی سختگیرانه و تأثیر آن بر سرمایه خطرپذیر به کاهش سرمایهگذاری خطرپذیر منجر میشود.
در ردهبندی سالانه ظرفیت و خروجی نوآوری اقتصادهای جهان، تغییرات کلیدی در ۱۵ کشور برتر مشاهده میشود. ایالات متحده آمریکا به رده ۲، هلند به جایگاه ۵، سنگاپور به جایگاه ۷، آلمان به جایگاه ۸ و چین به جایگاه ۱۱ ارتقا یافتهاند. کانادا به رتبه ۱۵ بازگشته است. ترکیه (۳۷) و هند (۴۰) برای اولین بار در میان ۴۰ کشور برتر جهان جای گرفتهاند. ویتنام (۴۸)، ایران (۵۳) و فیلیپین (۵۹) اقتصادهایی با درآمد متوسط هستند که سریعترین رشد عملکرد نوآوری را تا به امروز داشتهاند.
ایران با ۷ رتبه ارتقا نسبت به سال ۲۰۲۱ در جایگاه ۵۳ جهان، جایگاه دوم منطقه آسیای مرکزی و جنوبی و جایگاه سوم کشورهای دارای درآمد متوسط به پایین قرار گرفته است و برای دومین سال متوالی، در سطح توسعه خود از نظر نوآوری بالاتر از حد انتظار عمل کرده است. ایران در شاخصهایی مانند ثبت علامت تجاری (رتبه ۱) و دانشآموختگان علوم و مهندسی (رتبه ۲) پیشتاز است. ایران از نظر خروجیهای نوآوری، عملکردی مشابه اقتصادهای اروپایی با درآمد بالا مانند لتونی (رتبه ۴۱) و کرواسی (رتبه ۴۲) دارد.
برخی اقتصادهای درحال توسعه از نظر نوآوری در مقایسه با سطح توسعه اقتصادی خود فراتر از انتظار عمل کردهاند؛ از جمله کشورهای اندونزی، ازبکستان و پاکستان. ۸ کشور دارای عملکرد نوآوری فراتر از انتظار از صحرای آفریقا شامل کشورهای “کنیا”، “رواندا” و “موزامبیک” پیشتاز آنها هستند. در آمریکای لاتین و کارائیب نیز برزیل، پرو و جامائیکا در مقایسه با سطح توسعه خود عملکردی فراتر از انتظار داشتهاند.
ترکیه و هند، با ارتقای عملکرد نوآوری در سایه شوکهای واردشده به زنجیرههای تأمین جهانی، تأثیر مثبتی بر دورنمای نوآوری جهانی داشتهاند و اندونزی پتانسیل نویدبخشی برای نوآوری از خود نشان داده است. سایر قهرمانان منطقهای مانند شیلی و برزیل در آمریکای لاتین، آفریقای جنوبی و بوتسوانا در صحرای آفریقا نیز عملکرد نسبی خود در نوآوری را ارتقا دادهاند.
به گزارش ایسنا، در دنیای بهشدت رقابتی کنونی، سلاح اصلی صنایع و شرکتها برای پیشی گرفتن از رقبا، فناوری و نوآوری است. شاخص جهانی نوآوری (Global Innovation Index) یا «GII» که همه ساله از سوی سازمان جهانی مالکیت فکری (WIPO) انتشار مییابد، با بکارگیری مجموعهای وسیع از شاخصها و معیارهای متنوع، وضعیت نوآوری در مناطق مختلف جغرافیایی را بررسی میکند.
- منبع خبر : ایسنا