بانک‌ها مکلف به پرداخت وام مسکن
بانک‌ها مکلف به پرداخت وام مسکن
وزیر راه و شهرسازی گفت: بر اساس ابلاغ رییس‌جمهوری، رییس مجلس و رییس بانک مرکزی تمامی بانک‌ها مکلف به تخصیص تسهیلات مسکن به متقاضیان هستند.

همه بانک‌ها مکلف به پرداخت وام مسکن هستند

به گزارش خبرگزاری صبح اقتصاد، وزیر راه و شهرسازی گفت: بر اساس ابلاغ رییس‌جمهوری، رییس مجلس و رییس بانک مرکزی تمامی بانک‌ها مکلف به تخصیص تسهیلات مسکن به متقاضیان هستند.

به گزارش ایسنا، بجز بانک عامل بخش مسکن که یکی از وظایف اصلی آن پرداخت وام به متقاضیان خرید و ساخت  مسکن است، سایر بانک‌ها معمولا با توجه به اقساط طولانی مدت این نوع تسهیلات تمایلی به پرداخت این نوع تسهیلات ندارند. ۲۹ اردیبهشت  ۱۳۹۴ بود که شورای پول و اعتبار با رفع انحصار بانک  مسکن در پرداخت وام خرید مسکن موافقت کرد و این  مصوبه  از سوی بانک مرکزی به کلیه  بانک‌های دولتی و  خصوصی ابلاغ شد. با این وجود برخی بانک‌ها با پرداخت این تسهیلات موافقت، برخی مخالفت و برخی دیگر با پرداخت کمتر از ۶۰ میلیون تومان موافقت کردند. هرچند گزارش‌های میدانی نشان می‌دهد طی این سال‌ها غالبا بانک‌ها تمایلی برای پرداخت وام مسکن نشان نداده‌اند.

وزیر راه و شهرسازی روز یکشنبه  ۱۴ مهرماه ۱۳۹۸ به وظیفه تمامی  بانک‌ها در پرداخت تسهیلات مسکن تاکید کرد. محمد اسلامی یادآور شد: در اجرای طرح اقدام ملی مسکن تمامی بانک‌ها اعم از خصوصی و دولتی مکلف شده‌اند تا تسهیلات مسکن را تخصیص دهند و در اینکار تنها به بانک مسکن اکتفا نشود. در اینکار رییس جمهور، رییس مجلس و رییس بانک مرکزی به تمامی بانک‌ها اعلام شده که تمامی بانک‌ها باید تا سقف ۲۰ درصد از تسهیلات بانک خود را به بحث مسکن اختصاص دهند.

وی که در چهاردهمین جلسه شورای هماهنگی مسکن که با حضور مسوولان و  دست‌اندرکاران حوزه مسکن  سخن می‌گفت  اظهار  کرد: ابزارهای اجرای تولید مسکن در طرح اقدام ملی مسکن، جامعه هدف، سازنده، زمین و تسهیلات هستند که باید با هنر مدیریت تمامی مدیران کل راه و شهرسازی و معاونت‌های مرتبط تبدیل به جریان پایدار تولید مسکن در طرح اقدام ملی و سایر طرح‌های مسکنی شود که برای همه این موارد، تمهیداتی وجود دارد.

به گفته اسلامی، مدیران کل راه و شهرسازی در استان‌های خود به اندازه وزیر اختیار دارند و باید قوی، محکم و مقتدر طرح اقدام ملی مسکن را عملیاتی و اجرایی کنند.

وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: در حال حاضر که بیشتر مردم و جامعه هدف نمی توانند بدون تسهیلات و همچنین سایر الزامات واحدهای مسکونی موردنیاز خود را تهیه کنند باید دولت و دستگاه های متولی از جمله وزارت راه و شهرسازی شرایط خانه دار کردن اقشار هدف را فراهم کنند.

اسلامی افزود: بحث تسهیلات بانکی با شرایطی که اکنون وجود دارد حتی با ۱۸ درصد سود هنوز هم پاسخگوی نیاز برخی از دهک‌ها برای تامین مسکن هست. در عین حال تلاش می شود تا بتوان سود تسهیلات را کمتر کرد. در حال حاضر، مشکل اساسی، مکانیابی و انتخاب سازندگان است که بخشی از آنها انجام در حال انجام است.

وی در خصوص قراردادهای تیپ نیز اعلام کرد: دست مدیران کل راه و شهرسازی باز گذاشته شود تا قراردادهای موردنظر را بر اساس اقتضائات استان خود منعقد کنند ولی در عین حال چهارچوب داشته باشد.

این در حالیست که با وام ۱۶۰ میلیون تومانی زوجین می‌توان یک اتاق ۱۲ متری در تهران خریداری کرد!

به گزارش ایسنا، وام ۱۶۰ میلیون تومانی زوجین تا حدود دو سال قبل حدود ۵۰ درصد قیمت یک خانه ۷۵ متری در تهران را پوشش می‌داد. اما هم‌اکنون با توجه به قیمت میانگین مسکن در پایتخت که ۱۲ میلیون و ۶۶۷ هزار  تومان است، با وام ۱۶۰ میلیون تومانی می‌توان یک اتاق ۱۲ متری خریداری کرد و قدرت پوشش‌دهی این تسهیلات به حدود ۱۷ درصد رسیده است. به همین دلیل متقاضی چندانی برای دریافت انواع تسهیلات مسکن به بانک مراجعه نمی‌کند.

 

قیمت اوراق تسهیلات مسکن از حدود ۸۰ هزار تومان در دو سال قبل به نصف کاهش یافته و در روزهای اخیر  «تسه» به محدوده ۴۰ هزار تومان رسیده است. از سوی دیگر به نظر می‌رسد کسادی معاملات منجر به کاهش مراجعه برای سپرده‌گذاری شده است. در این میان رقابت منفی بانک‌ها در پرداخت سود سپرده باعث شده تا نقدینگی به دیگر بانک‌ها برود تا به گفته مدیرعامل  بانک مسکن، این بانک در جذب سرمایه دچار مشکل شود.

آن‌طور که رحیمی انارکی عنوان کرده، هم‌اکنون در جذب سپرده‌های جدید به دلیل آنکه وارد رقابت نرخ سود بانکی با سایر بانک‌ها نشده‌ایم با مشکل مواجه هستیم.

مدیرعامل بانک‌مسکن تصریح کرد: امیدواریم با تمهیدات اندیشیده شده و تلاش‌هایی که برای ایجاد انضباط مالی در بانک مسکن انجام شد، نرخ سود سپرده در نیمه دوم امسال برای این بانک بهتر شود و بتوانیم منابع موردنیاز خود را در نیمه دوم سال در قالب جذب سپرده، تامین کنیم.

رحیمی‌انارکی گفت: بانک‌مسکن همچنین یکسری از ابزارهای جدید را در دستور کار و در دست پیگیری دارد. که با این ابزارهای جدید در صدد هستیم تا بتوانیم حوزه تامین مالی طرح‌های مسکن را در بازار سرمایه توسعه و تعمیق دهیم.

وی تقویت بازار سرمایه را در اجرای طرح‌های مسکنی مستلزم همکاری سازمان بورس و اوراق بهادار و همچنین سایر نهادهای ناظر از جمله بانک‌مرکزی دانست و گفت: در این خصوص لازم است تا همکاری وزارتخانه‌های راه و شهرسازی و همچنین اقتصاد و دارایی با بانک‌مسکن بیشتر شود تا بتوانیم فعالیت‌ها را سهل‌تر به پیش ببریم.

مدیرعامل بانک مسکن هم‌چنین  درباره چگونگی تامین اعتبار برای اجرای طرح اقدام ملی مسکن گفت: بانک مسکن از ۴۰۰ هزار واحد مسکونی طرح اقدام ملی، پرداخت تسهیلات به ۲۴۰ هزار واحد را تقبل کرده است که در این زمینه بخشی از تامین اعتبارات از محل صندوق پس‌انداز مسکن یکم انجام می‌شود.

مدیرعامل بانک مسکن افزود: هم‌اکنون بیش از ۳۵۰ هزار فقره حساب صندوق پس‌انداز مسکن یکم وجود دارد که حداقل‌ها را رعایت کرده‌اند.

رحیمی‌انارکی ادامه داد:  بخش دیگری از تامین اعتبار طرح اقدام ملی مسکن را از محل اقساط وصولی بانک که پیش‌بینی کرده‌ایم امسال رقم قابل‌توجهی باشد انجام می‌شود.