واضح است که اگر در هر کشوری هزینه زندگی مردم متناسب با در آمد ها تنظیم شود و مردم از دغدغه معاش فارغ آیند نرخ محبوبیت مدیران بسمت درجات متعالی میل نموده و مردم به رضایت نسبی میرسندو حتی با اضافه کردن دوسه محور مانند صداقت و درستی در مسئولین و انتقاد پذیری دولت از […]
واضح است که اگر در هر کشوری هزینه زندگی مردم متناسب با در آمد ها تنظیم شود و مردم از دغدغه معاش فارغ آیند نرخ محبوبیت مدیران بسمت درجات متعالی میل نموده و مردم به رضایت نسبی میرسندو حتی با اضافه کردن دوسه محور مانند صداقت و درستی در مسئولین و انتقاد پذیری دولت از مردم بتوان عنوان مردمی بودن را به یک دولت این چنینی داد اما بعکس اگر دولتها در گسترش بی رویه حجم خود و تشدید بوروکراسی هزینه خود را روز بروز افزایش داده و توقع داشته باشند این هزینه که هزینه مدیریت تحمیلی به کشور و مردم است را از مردم بگیرند تمثیل عینی دولتهایی است که در ایران قبل و بعد از انقلاب قدرت یافته و هرچه توانسته اند به مردم زور گفته اند.
نام این رفتار را که به هر بهانه ای مردم را تلکه میکنند بجز سرکیسه کردن نیست که متاسفانه در ایران به فرهنگ بی در و پیکری تبدیل گردیده است.
به چند موضوع ساده نگاه کنید.
آبونمان گاز؛ موضوع دریافت آبونمان در قبوض گاز که از سوی دیوان عدالت اداری غیرقانونی اعلام شده بود، با تغییر نام به “هزینه خدمات مستمر” ، در قبوض جدید گاز از مشترکان تبدیل شد و مفهوم آن این است که نه کلاه سیستم قضایی پشمی داشت و نه این جماعت دولتی حاضرند به نفع مردم قدمی بردارند
از قرار مسموع روز سی ویکم مردادماه سال جاری روابط عمومی دیوان عدالت اداری اعلام کرد که هیئت عمومی دیوان بخشنامه شماره۸۴۲۰۳/م/۳ مورخ ۲۶ شهریور سال ۹۱ ستاد هدفمند کردن یارانهها و شرکت گاز ملی در خصوص اخذ آبونمان از مشترکین را خلاف قانون تشخیص داده شد و ابطال کرد.
در این بخشنامه آمده است که وزارت نفت ( شرکت ملی گاز ایران) مجاز است از ابتدای مهر ماه سال ۱۳۹۱ نسبت به اخذ آبونمان ثابت ماهیانه از مشترکین گاز طبیعی ( به استثنای جایگاه های CNG) بر اساس رابطه ثابت ماهیانه اقدام کند.
موضوع با اعلام نظر هیئت تخصصی اقتصادی، مالی و اصناف دیوان عدالت اداری مبنی بر اینکه بر مبنای بند ب و تبصره یک ماده ۱ قانون هدفمند کردن یارانه ها قیمت گذاری گاز طبیعی با رعایت شرایط مندرج در مقررات مزبور بر عهده دولت بوده و مجوزی برای اخذ آبونمان گاز طبیعی پیش بینی نشده است، در دستور کار هیئت عمومی قرار گرفت و در هیئت عمومی بخشنامه مورد شکایت بر اساس ماده ۴ قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت و ماده ۶۰ قانون الحاق موادی به قانون یاد شده که دریافت هرگونه وجهی را توسط دستگاههای اجرایی منوط به رعایت مقررات قانونی کرده است، خلاف قانون تشخیص داده شد و اصل بخشنامه ابطال شد. دو روز بعد، یعنی دوم شهریورماه ۱۳۹۶ شرکت ملی گاز ایران به اعلام روابط عمومی دیوان عدالت اداری مبنی بر صدور حکم جدید از سوی این دیوان در خصوص حذف آبونمان از قبوض گاز واکنش نشان داد.
شرکت ملی گاز ایران در واکنش به رأی هیئت عمومی دیوان عدالت اداری درباره اینکه «دریافت آبونمان از مشترکان شرکت ملی گاز خلاف قانون تشخیص داده شد»، اعلام کرد: “هنوز این موضوع بهصورت مکتوب و قانونی به شرکت ملی گاز ابلاغ نشده است”. و مفهوم این عبارت این بود که ما به دریافت وجه آبونمان از مردم ادامه میدهیم.
چهارم دی ماه ۹۶ در جلسه شورای عالی اقتصاد اعلام شد که اخذ هزینه خدمات مستمر از مشترکین گاز طبیعی (آبونمان) و انتشار اوراق مالی و اسلامی ـ ریالی به میزان ۴۰ هزار میلیارد ریال نیز از درخواست های وزارت نفت بود که در این جلسه پس از طرح موضوع از سوی وزیر نفت و ارائه گزارش، با این دو درخواست موافقت شد. سپس حمیدرضا عراقی مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در تشریح این مصوبه شورای عالی اقتصاد گفت: بر اساس مصوبه شورای اقتصاد، مبلغ آبونمان با عنوان هزینه «خدمات مستمر» و بدون هیچ تغییری به صورت قانونی در قبوض گاز درج میشود. واقعا اگر این امر سرکیسه کردن مردم نیست پس چیست؟
هزینه طرح ترافیک؛ درباره طرح جدید معاونت حمل و نقل ترافیک شهرداری تهران طرحی ارائه داده کهمدعی است در این خصوص طرح های مطالعاتی زیادی را در دست بررسی داشته است و نهایتا معتقدند شده اند که در حال حاضر طرح ترافیکی که سالها در شهر تهران اجرا می شود دارای نقاط ضعفی است، که باید به آن پرداخته شود. در این طرح حدود ۱۱۸ الی ۱۲۰ هزار آرام طرح ترافیک فروخته می شود که ۱۰۰ هزار طرح از قبل فروخته شده و حدود ۲۰ هزار آرم هم به طور روزانه به قیمت ۴۰ هزار تومان به فروش می رسد.و این گونه مطرح است که پیشنهاداتی که مطرح است که این طرح ترافیک سالانه موجود باید کنار گذاشته و به گونه دیگری عملیاتی و اجرایی شود. درواقع باید ساعت استفاده از طرح ترافیک تهران را به سه قسمت تقسیم کرده، ابتدا ترافیک صبحگاهی که از ساعت۶/۳۰ تا ۱۰ صبح است.دوم ترافیک میان روز که ساعت ۱۰ الی ۱۶ است.سوم نیز ترافیک غروب است که حجم بالای تردد در ساعت ۱۶ الی ۱۹ را دربر می گیرد. وباید کسانی که می خواهند درساعات مختلف وارد طرح شوند باید متناسب با حضورشان، در محدوده طرح عوارض پرداخت کنند. مثلاً کسی که از اولین ساعت می خواهد وارد محدوده طرح و در آخرین زمان محاسبه خارج شود، باید سه سهم ۱۲ هزار تومانی را خریداری کند، یعنی رقمی حدود ۳۶ هزار تومان پرداخت کند. فی الواقع شهرداری برای خود کیسه ای دوخته که مردم را با شیوه ای دیگر تلکه کنند و اگر این سرکیسه کردن نیست چه نام دیگری میتوان روی آن گذاشت؟
موضوع بعدی مالیات ارزش افزوده است که خود فی الواقع جنایتی ضد ملی محسوب میشودو آن اخذ مالیات ارزش افزوده از تولید بجای مصرف است.
اگر چه ابهامات تامل برانگیز قانون پیامدهای ناگواری را بر اقتصاد کشور مترتب نمود اما مجریان اگر ملی می اندیشیدند آنرا اینگونه اجرایی نمینمودند که با اثار نامطلوب آن بتوان لفظ جنایت را برآن تحمیل کرد، وقتی در هرمرحله از تولید هزینه ای بالغ بر ۹ درصد به تولید کننده ها تحمیل میکنیم هیچ کالای تولیدی قابلیت رقابت قیمتی با کالای خارجی ندارد و همین تصمیم رغبت قاچاقچی را بر واردات دو چندان نموده و یکی از عوامل توسعه واردات بی رویه بشکل غیر قانونی اعم از اینکه با زدو بند ازمبادی گمرکی و یا از مرز های بی کنترل وارد میشوند، البته همین امر است. و فی الواقع در این امر نیز تلکه کردن مردم برای هزینه زیاد دولت اگر مشکوک به ایجاد نارضایتی نباشد سرکیسه کردن مردم و امری ضد ملی محرز است.
موضوع بعدی موضوع عوارض خروج از کشور است که درلایحه بودجه سال ۹۷ آمده و طبق ان عوارض خروج از کشور طی رشدی بی سابقه، از ۷۵ هزار تومان به ۲۲۰ هزار تومان برای سفر اول و ۴۴۰ هزار تومان برای سفر سوم می رسد که فی الواقع اثر تورمی وحشتناکی بر واردات و هزینه های مردم خواهد گذاشت و این نیز به نوعی تلکه کردن مردم است . بهتر که از عبارت سرکیسه کردن استفاده شود. نظر به طولانی شدن مطلب از لیست تحمیلهای دیگری که قرار است تاوان آنرا مردم بپردازند صرف نظر میکنم و به همین جمله بسنده که دولتی که بر مردم هزینه تحمیل میکند و به دنبال افزایش درآمد ایشان نیست دولتی تحمیلی و غیر مردمی است و مردم حق دارند مرگ او را از خدای متعال تمنا کنند . ولعنت الله علی القوم الظالمین .والسلام
حمید رضا نقاشیان