گام‌های تغییر اقلیم از درختان تندتر است
گام‌های تغییر اقلیم از درختان تندتر است
یافته‌های جدید پژوهشگران نشان می‌دهد جمعیت درختان معمولاً به ۱۰۰ تا ۲۰۰ سال زمان نیاز دارند تا به گرمایش واکنش نشان دهند که این مدت زمان، برای تغییرات سریع امروزی بسیار کُند به‌شمار می‌آید؛ بنابراین مداخله انسان‌ها برای کمک به آن‌ها ضروری است.

گام‌های تغییر اقلیم از درختان تندتر است

به گزارش واحد علم و فناوری خبرگزاری صبح اقتصاد  وبگاه سای‌تِک‌دِیلی در گزارشی آورده است:

دانشمندان هشدار می‌دهند که جنگل‌ها ممکن است نتوانند با سرعت فزاینده تغییر اقلیم همگام شوند؛ این موضوع ممکن است سلامت و بهره‌وری آن‌ها را در بلندمدت تهدید کند.

«تغییر اقلیم» به معنای تغییرات بلندمدت در الگوهای آب‌وهوایی یک منطقه یا کل جهان است. این تغییرات می‌تواند شامل افزایش یا کاهش دما، تغییر در الگوهای بارش، افزایش وقوع رویدادهای آب‌وهوایی شدید مانند خشکسالی یا سیل، و تغییر در سطح دریاها باشد.

گونه‌های درختی در نیمکره شمالی طی هزاران سال با تغییرات دما سازگار شده‌اند. در طول عصر یخبندان، درختان در جست‌وجوی شرایط گرم‌تر به‌تدریج به سمت جنوب حرکت کردند و دانه‌های آن‌ها از طریق باد و حرکت حیوانات پخش شد.

وقتی زمین دوباره گرم شد، همان گونه‌ها به آرامی به شمال مهاجرت کردند. با این حال، تغییر درختان بالغ بسیار کُند اتفاق می‌افتد، زیرا دهه‌ها یا حتی قرن‌ها زندگی می‌کنند. امروزه آب‌وهوا با سرعتی بسیار فراتر از توانایی پاسخ طبیعی جنگل‌ها در حال گرم‌شدن است که به شکافی فزاینده‌ بین تغییرات محیطی و سازگاری بوم‌شناختی (اکولوژیک) منجر می‌شود.

بر اساس مقاله جدیدی که در مجله سایِنسعلم (Science) منتشر شده، معمولاً ۱۰۰ تا ۲۰۰ سال طول می‌کشد تا زیست‌بوم‌های (اِکوسیستم‌های) جنگل به تغییرات اقلیمی واکنش نشان دهند. دیوید فاستوویچ (David Fastovich)، نویسنده اصلی مقاله و پژوهشگر پسادکتری در دانشگاه سیراکیوس، این تأخیر در جابه‌جایی جمعیت درختان را شناسایی کردند.

گروه پژوهشی فاستوویچ برای فهم بهتر زمان طولانی این واکنش، گرده‌هایی را که در رسوبات دریاچه محفوظ مانده بود، تجزیه‌وتحلیل کردند. قدمت این گرده‌ها به ۶۰۰ هزار سال پیش برمی‌گردد و این امکان را برای دانشمندان فراهم کرد که نحوه واکنش معمول جنگل‌ها به تغییرات اقلیمی را از آن زمان تا کنون بررسی کنند.

پژوهشگران دریافتند که جنگل‌ها در مقیاس‌های زمانی سال‌ها و دهه‌ها، معمولاً به آرامی تغییر می‌کنند. با این حال، پس از حدود هشت قرن، تغییرات جنگل‌ها تمایل به افزایش دارند که به تغییرات اقلیمی طبیعی مرتبط است.

آن‌ها پی بردند جنگل‌ها برای سالم‌ماندن به مداخله بیشتر انسان‌ها نیاز خواهند داشت که در این زمینه، مهاجرت یاری‌شونده ممکن است ابزاری مؤثر باشد. مهاجرت یاری‌شونده به معنای کاشت درختان متعلق به مناطق دارای آب و هوای گرم‌، در مکان‌های سردتر است. هدف از این کار کمک به جنگل‌هاست تا بتوانند با وجود گرم‌شدن زیستگاه‌هایشان در اثر تغییرات اقلیمی با شرایط هماهنگ و شکوفا شوند.

فاستوویچ خاطرنشان می‌کند که سازگاری جنگل با اقلیم، فرآیندی آهسته و پیچیده خواهد بود که نیازمند راهبردهای مدیریتی ظریف و بلندمدت است.

  • منبع خبر : ایرنا