حدودا یک هفته قبل شورای امنیت سازمان ملل قطعنامه ای را با شماره ٢۴٠١با محتوای لزوم تحقق آتش بس در سوریه صادر و به طرفهای درگیر ، سوریه ، ترکیه ، تاکید بر آتش بسی با محدوده زمانی ٣٠روزه را دیکته نموده است. در همین ارتباط روز بعد از صدور این قطعنامه مسئول سیاست خارجی […]
حدودا یک هفته قبل شورای امنیت سازمان ملل قطعنامه ای را با شماره ٢۴٠١با محتوای لزوم تحقق آتش بس در سوریه صادر و به طرفهای درگیر ، سوریه ، ترکیه ، تاکید بر آتش بسی با محدوده زمانی ٣٠روزه را دیکته نموده است.
در همین ارتباط روز بعد از صدور این قطعنامه مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از ارسال نامه به سه کشور ایران، روسیه و ترکیه درباره لزوم اجرای تازهترین قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل درباره سوریه پرده برداشت.
«فدریکا موگرینی» اظهاراتی درباره سوریه متکی به قطعنامه ٢۴٠١ شورای امنیت سازمان ملل مطرح کرد که بنظر میرسد این اظهارات گذشته از مبانی ظاهری خود پشت پرده هایی را نیز دنبال میکند.
مسئول سیاست خارجی در اتحادیه اروپادر مصاحبه ای با رسانه های بین المللی گفت :
«ما انتظار داریم که قطعنامه مذکور شورای امنیت سازمان ملل به طور کامل اجرا شود».
موگرینی همچنین خبر داد که «من امروز نامهای به وزرای خارجه سه کشور ضامن فرایند مذاکرات استانه یعنی روسیه، ترکیه و ایران فرستاده ام تا از آنها بخواهم روی اجرای قطعنامه شورای امنیت قطعنامه به ویژه اجرای آن در مناطق ملزم به کاهش تنش کار کنند».
موگرینی پیشنهاد داده است که : «بیایید هرچه سریعتر آتشبس را در مناطق حضور تروریست ها و کرد ها و ترک ها و ارتش سوریه اجرا کنیم. چرا که مناطق کاهش تنش، خروجیهای مذاکرات آستانه بودند که ما از آنها استقبال کردیم. اکنون تضمیمنکنندگان آن باید مسئولیت اجرای این تصمیمات را بپذیرند و اوضاع را دوباره تغییر دهند، یعنی از افزایش تنش دوباره به کاهش تنش عدول کنند».
اینکه طرفهای حاضر در مذاکرات آستانه به هم کمک کنند تا در هر شکل لازم تخریب و کشتار در مناطق مذکور خاتمه یابد کار خوبی است لاکن اینکه به هر شکلی که شده با مستندات به عقب باز گردیم و به رفتارکردها و تتمه تروریستها نگاهی بکنیم هم بنظر واجب است.
ساز ناهمسوی ترکیه با ایران در سوریه و گاهگاهی حضور سازمانهای بین المللی و پشتیبانی اتحادیه اروپایی همه و همه نشان از استخوان لای زخم ماندگاری را حاکی است که اجازه جراحی و حذف اشوبها را نمیدهد.
اینکه ارزیابی ترکیه از حضور نیروهای نظامی سپر فرات در سوریه، افزایش قدرت چانه زنی و حتی کنار گذاشتن بعضی از شروط تفاهم آستانه است ، تحلیلی کامل نیست اما نیمی از حقیقت میتواند باشد.
ترکیه در یک خود نمایی نظامی مشابه عملکرد سعودی در یمن را دنبال میکند البته با این تفاوت که در یمن ناتو موافق عملکرد سعودی است و در عفرین ناتو ظاهرا مخالف نشان میدهد. هم سعودی و هم ترکیه با ملتهای بی دفاعی مواجهند و بهانه برای برخورد با کردها و اظهار نگرانی از معامله کردها با داعش بیش از آنکه واقعی باشد دهان بندی برای ایران محسوب میشود تا دست ترکیه را در سوریه باز بگذارد.
اینکه بگوییم در سوریه آتش بس شود اگر ترکیه از مرزها خارج شده و دخالتی در عملکرد ارتش سوریه نداشته باشد مطلوب اما اگر قرار باشد آتش بس متکی به قطعنامه ۲۴۰۱ فقط گریبان سوریه را بفشارد بسیار نامطلوب خواهد بود.والسلام