«آلزایمر در ظرف آزمایشگاه» راه را برای درمان‌های موثر جدید هموار می‌کند
«آلزایمر در ظرف آزمایشگاه» راه را برای درمان‌های موثر جدید هموار می‌کند
یک مطالعه جدید در مورد مدل آزمایشگاهی «آلزایمر در یک ظرف» به‌ طور دقیق تغییرات سلولی و مولکولی دیده‌شده در موارد انسانی این بیماری را منعکس و راه را برای درمان‌های جدید این بیماری هموارتر کرده است.

«آلزایمر در ظرف آزمایشگاه» راه را برای درمان‌های موثر جدید هموار می‌کند

به گزارش واحد علم و فناوری خبرگزاری صبح اقتصاد از «سای تک دیلی»، یک دهه پیش، محققان یک مدل نوآورانه جدید برای مطالعه بیماری آلزایمر معرفی کردند. این مدل موسوم به «آلزایمر در ظرف آزمایشگاه» از کشت سلول‌های بالغ مغزی معلق شده در یک ژل، برای بازسازی فرایندهای جاری در مغز انسان در مدت ۱۰ تا ۱۳ سال، در مدت تنها شش هفته استفاده می‌کند.

اما آیا این مدل واقعا همان تغییرات روی داده در مغز بیماران را ایجاد می‌کند؟

محققانی از موسسه «جنرال بریگام» در ماساچوست آمریکا در یک مطالعه جدید، یک الگوریتم برای ارزیابی این مساله ایجاد کردند که مدل‌های بیماری آلزایمر چطور عملکرد الگوهای بیان ژن دیده شده در مغز بیماران را بازسازی می‌کنند.

یافته‌های این محققان که در نشریه عصب «نورون» منتشر شده است، مسیرهای مشترک مهمی را شناسایی کرده که تایید می‌کنند مدل «آلزایمر در ظرف ازمایشگاه» می‌تواند برای ارزیابی سریع و دقیق داروهای جدید به کار برود و همچنین راه کشف دارو را نشان بدهد.

دو یئون کیم از مولفان این گزارش تحقیقی دارای مدرک دکتری در بخش عصب‌شناسی بیمارستان عمومی ماساچوستس گفت: هدف ما یافتن بهترین مدل است که شبیه‌ترین فعالیت به آنچه در مغز بیماران آلزایمری روی می‌دهد را داشته باشد. وی افزود: ما این مدل کشت سلولی سه‌بعدی برای آلزایمر را ۱۰ سال پیش ابداع کردیم. اکنون داده‌هایی داریم که نشان می‌دهند این مدل می‌تواند کشف دارو را تسریع کند.

این مطالعه جدید از طریق همکاری و هم‌افزایی بین محققان حوزه عصب‌شناسی (نورولوژی) و سامانه‌های داده‌ای (data-driven) امکان پذیر شده که هدف مشترک آنها یافتن درمان‌های بهتر برای بیماری آلزایمر بوده است.

  • منبع خبر : ایرنا