سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه از ماهها پیش وعدههای زیادی در خصوص SPV شنیدیم، گفت: باید دید که اروپا چگونه میتواند تاخیر خود در اجرای SPV را جبران کند. به گزارش واحد سیاسی خبرگزاری صبح اقتصادبهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری خود که صبح امروز(دوشنبه) برگزار شد، پیرامون آخرین وضعیت […]
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه از ماهها پیش وعدههای زیادی در خصوص SPV شنیدیم، گفت: باید دید که اروپا چگونه میتواند تاخیر خود در اجرای SPV را جبران کند.
به گزارش واحد سیاسی خبرگزاری صبح اقتصادبهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری خود که صبح امروز(دوشنبه) برگزار شد، پیرامون آخرین وضعیت مکانیسم مالی اروپا اظهار داشت: سفر آقای عراقچی ارتباطی با این موضوع ندارد بلکه در چارچوب مناسبات و رایزنی های ما با سه کشور اروپایی و مذاکره با آژانس بین المللی انرژی اتمی است.
وی گفت: از ماهها پیش وعدههای زیادی در خصوص SPV شنیدیم و منتظر می مانیم تا رسما توسط اروپا این موضوع اعلام شود اما همانطور که قبلا هم گفتیم از ابتدا منتظر این مساله نبودیم.
قاسمی بیان کرد: باید دید که اروپا چگونه می تواند تاخیر خود را جبران کند و بهتر این است که صبر کرد و دید که طرف اروپایی چه چیزی را اعلام میکند.
برنامه موشکی ایران قابل مذاکره نیست
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص افشای برخی اسناد مرتبط با پولشویی که نام ایران هم در آن قید شده است، تصریح کرد: همیشه در رسانه های جهان مطالبی وجود دارد که الزاما درست نیست و بهتر است از منابع و مراجع ذی ربط پیگیری کنید.
وی درخصوص اظهارات اخیر وزیر خارجه فرانسه مبنی بر گفتگوی موشکی با ایران ادامه داد: آقای لودریان اظهار نظری داشتند در خصوص برنامه موشکی ایران که ما هم پاسخ لازم را دادیم. برنامه موشکی ما دفاعی و بازدارنده است و قابل مذاکره هم نیست و بر این اصول و اقدام خودمان مصر هستیم و ادامه خواهیم داد و قطعا با صحبت های دیگران مشی خود را تغییر نمیدهیم.
قاسمی در خصوص روابط میان ایران و روسیه و اظهار نظر یکی از مقامات آن در خصوص اینکه به ایران به دید متحد نگاه نمیکنیم، افزود: چندان نباید با واژگان سیاسی کلنجار رفت، اگر به لحاظ حقوقی به کلمه متحد نگاه کنیم یک برداشت دارد و به صورت عرفی نگاه دیگری دارد. شاید طرف روسی برداشتش از کلمه متحد حقوقی است که درست است.
صحبت های ماجدی موضع وزارت خارجه نیست
سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: ما بیشتر در قالب دو همکار، دو شریک مهم و دو همسایه، همکاریهای نزدیک دو جانبه و منطقهای را به خصوص در مبارزه با تروریسم در سوریه داشتیم و این همکاری های راهبردی را ادامه خواهیم داد.
وی در خصوص گفتگوی اخیر سفیر سابق ایران در آلمان گفت: در خصوص گفتگوی اخیر آقای ماجدی هم اعلام موضع کردیم، ایشان از دیپلمات های کارآمد و ورزیده هستند که بازنشسته شده اند و نظرات شخصی خودشان را مطرح کرده اند. مطالبی که ایشان گفته اند ارتباطی با وزارت خارجه ندارد.
قاسمی افزود: ایشان به عنوان فردی ملی و میهن پرست به حساب میآید ولی وزارت خارجه نمی تواند به ایشان و دیگرانی که شاغل نیستند امر و نهی کند که چه بگویند و چه نگویند. من بعید میدانم ایشان خلاف منافع ملی قصد صحبت داشتند.
سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: شناخت ما از ایشان و دورانی که وی در وزارت خارجه کار کرده به اندازه ای است که به خود اجازه ندهیم به این صراحت بگوییم که منظور ایشان خلاف منافع ملی بوده است؛ محاکم قضایی و غیر قضایی می توانند قضاوت بهتری داشته باشند.
وی تصریح کرد: این حرف مزخرف است که بگویید دیپلمات های ما در کشورهای محل ماوریت خود به اقدامات خودسرانه دست بزنند. این قبیل اقدامات توسط عناصر شناخته شده ضد ایرانی در خارج از کشور و با هدف ایجاد اختلال در روابط ایران با کشورهای دیگر انجام می گیرد.
دعوتی از ایران برای حضور در اجلاس لهستان نشده است
قاسمی در خصوص کنفرانس ورشو گفت: این یک اقدام آمریکایی با اهدافی مشخص است. با توجه به ماهیت برخی کشورهای جدید الورود به اتحادیه اروپا که سوابق روشنی در برخی معضلات منطقه ای هم دارند ایجاد اختلاف و شکاف میان ایران و برخی کشورهای اروپایی است.
سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: معاون وزیر خارجه لهستان به تهران آمد و توضیحاتی را داد و پاسخ های لازم ما را هم دریافت کرد. این اجلاس را با بدبینی رصد میکنیم و هیچ دعوتی هم تا کنون از ایران صورت نگرفته است.
وی در خصوص کانال مالی ایران با سوئیس و تفاوت آن با SPV ادامه داد: ما با بسیاری از کشورها پس از خروج آمریکا از برجام وارد مذاکراتی شدیم برای پیدا کردن مکانیسمهای همکاری با آنها و برخی از این موارد هم مشخص شدهاست که از بیان جزئیات آن معذوریم. بحث مکانیسم مالی اروپا با آنچه که در خصوص کشور سوئیس گفته می شود دو موضوع مجزا است که ناشی از تمایل سوئیس است که قصد همکاری های تجاری و بازرگانی با ایران را دارد.
قاسمی افزود: ممکن است مشابه چنین کانالی با کشورهای دیگری هم وجود داشته و در حال اجرا باشد.
هر شش ماه یکبار با طرف فرانسوی گفتگوهای سیاسی داریم
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص موضوع مذاکرات ایران با فرانسه و بحث موشکی ایران، بیان داشت: چنین چیزی وجود ندارد و مواضع موشکی ایران در این رابطه روشن است و همه جهان از آن آگاه هستند. ما گفتگوهای سیاسی را با کشورهای مختلف داریم که مسائل فی مابین را در آن نشست ها مطرح می کنیم همچون سفر امروز آقای عراقچی که رایزنی های مورد علاقه طرفین بررسی می شود.
وی گفت: با فرانسه هم نشست های خود را شش ماه یکبار داریم که مسائل سیاسی، فرهنگی و اقتصادی را مورد بحث قرار میدهیم. مسائل مطنقه ای و جهانی هم میتواند در نشست های دو جانبه با فرانسه و سایر کشورها مطرح و مورد بررسی قرار گیرد.
آمریکا به روند گفتگوهای آستانه اضافه نخواهد شد
قاسمی افزود: سیاست های ما در حوزه دفاعی کاملا داخلی است و کماکان ادامه دارد و به کسی هم مرتبط نیست. ما سیاست های دفاعی خود را قابل گفتگو نمی دانیم و تلاش میکنیم این مسئله را مطرح کنیم که سیاست های ما بازدارنده است و دیگران هم می دانند که با توجه به سابقه جنگ تحمیلی و منطقه ای که در آن زندگی میکنیم باید از همه توان و ظرفیت خود استفاده کنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با توجه به اظهارات اخیر آقای اردوغان در خصوص همکاری میان ایران، آمریکا، روسیه و ترکیه جهت حل و فصل مسائل منطقه ای آیا این اظهارات به معنای اضافه شدن آمریکا در روند گفتگوهای آستانه است؟ تصریح کرد: تصویری که از آمریکا داریم این است که این کشور در هر کجا حضور پیدا کرده جز تخریب، ویرانی، آوارگی و ناامنی برای مردم آن منطقه نتیجهای به همراه نداشته است.
وی گفت: بنابراین من چنین برداشتی ندارم که آمریکا بتواند و یا بخواهد که در روند گفتگوهای آستانه حضور داشته باشد. تا آنجا که من متوجه می شوم، آمریکا از پیشرفت روند گفتگوهای سیاسی آستانه و همکاری های میان ایران، روسیه و ترکیه در کمک به دولت سوریه برای آزادسازی مناطق سرزمینی خودش عصبانی است.
قاسمی افزود: به نظر من آمریکا را باید در تصویر خودش دید و بر همان اساس در مورد آن قضاوت کرد، به همین دلیل است که چنین ایدهپردازی هایی با واقعیات موجود تطابق ندارد.
نوع رفتار کشورها در قبال نشست لهستان را لحاظ خواهیم کرد
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص مشارکت وزیر خارجه انگلیس در کنفرانس لهستان خاطرنشان کرد: اینکه ایشان در چه کنفرانسی شرکت می کند یا نه دخالتی در آن نداریم، ما این کنفرانس را مورد بررسی قرار دادیم و نوع رفتار کشورها در قبال این نشست برای ما مهم است و آن را لحاظ خواهیم کرد.
وی در خصوص جایگزین نماینده ایران در سازمان ملل اظهار داشت: وقتی حکم سفیر جدید ارائه شد ما هم آن را اعلام میکنیم اما در اینجا و یا جاهای دیگر قطعا چنین خبری را اعلام نمیکنیم. باید منتظر ماند در زمان مقتضی این خبر اعلام شود.
قاسمی در خصوص امتیازگیری اروپا از آمریکا در قبال مکانیسم مالی با ایران، بیان کرد: SPVسازوکاری است برای مقابله با تحریم های آمریکا علیه ایران و اینکه اروپا بخواهد در قبال آن از آمریکا امتیازی بگیرد و از سوی دیگر آن برنامه را اجرایی کند به نظر من قابل جمع نیست چرا که متناقض یکدیگر است.
سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: اروپا به دنبال تداوم برجام و همکاری های تجاری با ایران است.
قاسمی در خصوص تصمیم مجمع تشخیص مصلحت نظام مبنی بر الحاق یا عدم الحاق ایران به کنوانسیون پالرمو افزود: آنچه من در رسانه ها دیدم این بود که آقای ظریف به خوبی حق مطلب را در جلسه مجمع ادا کردند. باید دید که اعضای محترم مجمع تشخیص مصلحت نظام به چه جمع بندی می رسند و اعلام نظر و پیش بینی در این خصوص چندان مناسب نیست و از صلاحیت بنده خارج است.
وی در خصوص اتهام زنی های اروپا به ایران و از طرفی برنامه موشکی عربستان گفت: نمی توانم در خصوص فعالیت های موشکی عربستان سخن بگویم؛ شاید بعدا بهتر باشد. به نظرم بهتر آن است که اروپا نگاه دیگری به کشورهای منطقه ای و خارج از منطقه داشته باشد و ببیند که چگونه این کشورها به دنبال افزایش توان نظامی خود هستند و از سلاح های مخرب شان علیه دیگران استفاده میکنند. نمونه اخیر آن را هم در یمن شاهد هستیم.
پیگیری وضعیت اسدالله اسدی از دستورکارهای جدی وزارت خارجه است
قاسمی در خصوص آخرین وضعیت «اسدلله اسدی» دیپلمات بازداشتی ایران در آلمان تصریح کرد: نمی توانم توضیحات جزئی بدهم، ایشان با یک اتهام واهی و کاملا بی گناه در زندان هستند و تلاش دیپلماتیک وسیعی توسط وزارت امور خارجه برای رهایی وی صورت میگیرد. این از دستورکارهای جدی ما است.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: آقای اسدی از وکلای مجربی برخوردار است و امیدوارم هر چه زودتر دولت آلمان و محاکم قضایی آن بر اساس شهود و اسناد به این درک برسند که چه عناصری قصد تخریب روابط ایران با کشورهای اروپایی را داشته و دارند و آقای اسدی هر چه زودتر آزاد شوند.
وی در خصوص دخالت های آمریکا در افغانستان گفت: ورود آمریکا را در افغانستان و یا دیگر کشورهای منطقه با واقع بینی و با سوءظن نگاه میکنیم و معتقدیم که مشکلات منطقه ناشی از سیاست های اشتباه این کشور در دهه های گذشته برای منطقه بوده که نتیجهای جز ویرانی و ناامنی هم نداشته است.
قاسمی در خصوص اظهارات اخیر پمپئو علیه ایران بیان کرد: ایشان همچون ترامپ هر روز زندگی خود را با موضع گیری هایی علیه ایران پُر میکند و شاید ترک این رفتار برای وی آسیب و مرضی در پی داشته باشد و فکر کند ترک عادت موجب مرض می شود. ولی ایشان باید به یاد داشته باشد که چهار دهه از تاریخ انقلاب اسلامی و هزاران سال از تاریخ این کشور می گذرد و نمی تواند هر طور می خواهد با این کشور و دولت صحبت کند.
دخالت های خارجی به نفع مردم ونزوئلا و مردم جهان نیست
وی ادامه داد: روزی خواهد رسید که ایشان از گفته های خود پشیمان خواهد شد و مردم ما هم نشان دادند که متحد و مقاوم از نظام و کشور خودشان در برابر هر تهدید خارجی دفاع میکنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص وضعیت حاکم بر ونزوئلا گفت: مسائل داخلی ونزوئلا به مردم آن کشور مرتبط است و آمریکا حق ندارد در مسائل داخلی آن کشور دخالت کند و باید توجه کند که دوران این نوع دخالت های نابجا به پایان رسیده است.
قاسمی خاطرنشان کرد: ما حمایت خود را از مردم و دولت قانونی ونزوئلا اعلام کردیم و خواهان عدم دخالت دیگران در امور داخلی آن کشور هستیم و امیدواریم مشکلات داخلی ونزوئلا از طریق گفتگو حل و فصل شود.
وی بیان کرد: دخالت های خارجی نه به نفع مردم ونزوئلا است و نه به نفع جهان، ایران هم سیر تحولات را در این خصوص دنبال میکند و امیدواریم هر چه زودتر صلح ثبات و امنیت در آن منطقه ایجاد شود. به نظر ما مردم و دولت قانونی آن کشور تعیین کننده نهایی وضعیت هستند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص رویکرد ترکیه به سوریه افزود: ترکیه نگرانی هایی را در خصوص شمال سوریه دارد که امیدواریم با رایزنی و گفتگو این نگرانی ها حل و فصل شود و شاهد پیشرفت بهتری برای سوریه و منطقه پیرامونی آن باشیم.
تحریم شرکت ماهان از سوی آلمان مخالف روح روابط فی مابین است
وی در خصوص تحریم هواپیمایی ماهان از سوی دولت آلمان بیان کرد: اقدام دولت آلمان نابجا و مخالف روح روابط فی مابین است و امیدوارم هر چه زودتر این اشتباه را جبران کرده و وضعیت را همچون گذشته کنند. شاید این نوع اقدام آلمان بهایی است که ایران در مبارزه با تروریسم پرداخت میکند و امیدوارم که آلمان با توجه به نقشی که ایران در مبارزه با تروریسم داشته و دارد این فضا را ایجاد نکند که ما برای مبارزه علیه تروریست ها بهایی پرداخت کنیم.
قاسمی بیان کرد: ما اعتراض خود را به سفیر آلمان در تهران ابلاغ کردیم، تلاش های دیپلماتیک خود را هم ادامه می دهیم و شرکت ماهان هم از طرق مختلف پیگیر این موضوع است.
وی در پایان در خصوص روابط میان تهران و مسکو خاطر نشان کرد: روابط ما با روسیه کماکان در حوزه های مختلفی ادامه دارد و گفتگوهای ما با این کشور در مسائل مختلف سیاسی، امنیتی، اقتصادی و سایر حوزه ها مستمرا انجام می شود و هیئت هایی به صورت دائم از این دو کشور سفرهای خود را انجام می دهند.