افزایش جرم و جنایت و کاهش رشد اقتصادی؛ عاملی برای روی کار آمدن راست افراطی در شیلی
افزایش جرم و جنایت و کاهش رشد اقتصادی؛ عاملی برای روی کار آمدن راست افراطی در شیلی
مردم شیلی که در سال‌های اخیر با مشکلاتی از جمله افزایش جرم و جنایت و رکود اقتصادی دست و پنجه نرم می‌کردند، روز گذشته (یکشنبه) با مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری این کشور، زمام امور را به دست نامزد راست افراطی سپردند.

افزایش جرم و جنایت و کاهش رشد اقتصادی؛ عاملی برای روی کار آمدن راست افراطی در شیلی

به گزارش واحد بین الملل خبرگزاری صبح اقتصاد  شیلی که یکی از امن‌ترین و مرفه‌ترین کشورهای قاره آمریکا بود در سال‌های اخیر به دلیل مسائلی همچون همه‌گیری بیماری کووید -۱۹، اعتراضات اجتماعی خشونت آمیز و افزایش جرائم سازمان‌دهی شده خارجی به شدت آسیب دید.

مردم این کشور نیز که از آمار بالای جرم و جنایت و کاهش رشد اقتصادی در سال‌های حاکمیت چپ گراها دیگر به ستوه آمده بودند، اعلام کردند که قصد دارند در انتخابات ریاست جمهوری شیلی، رای به تغییر دهند.

پیشتر نیز نظرسنجی‌ها نشان داده بود که بیش از ۶۰ درصد از شیلیایی ها امنیت را مهم ترین مساله کشورشان می‌دانند و برایشان این موضوع از اقتصاد، بهداشت و یا آموزش هم مهم‌تر است.

خوزه آنتونیو کاست (Jose Antonio Kast) نامزد راست افراطی که بسیاری از تحلیلگران او را نسخه شبیه‌ساز شده‌ای از دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا می دانند، با وعده‌هایی همچون اخراج مهاجران غیرقانونی، ساخت دیوار و حصار در مرزهای شیلی و مخالفت با سقط جنین توانست آرای لازم را کسب کند و ژانت خارا (Jeannette Jara) رقیب خود را شکست دهد.

پیروزی او جدیدترین دستاورد برای راست‌گرایان نوظهور در آمریکای لاتین است. او به گروه راست گرایان در سایر کشورهای لاتین از جمله دانیل نوبوآ از اکوادور، نایب بوکله از السالوادور و خاویر میلی از آرژانتین می‌پیوندد.

کاست پیشتر با انتقاد از رویکرد دولت چپگرا در شیلی گفته بود که این کشور در حال فروپاشی است.

دیکتاتور جدیدی در راه است؟

پیروزی وی در انتخابات ریاست جمهوری موجی از نگرانی‌ها درباره ظهور یک دیکتاتوری جدید در شیلی را نیز به دنبال داشته است؛ مواضع سختگیرانه کاست و حمایت آشکار وی از آگوستو پینوشه دیکتاتور پیشین شیلی گواهی بر این موضوع است.

پینوشه متهم بود که بیش از ۳ هزار شهروند شیلیایی را کشته و یا باعث ناپدید شدن آنها شده است. در همین حال نیز گزارش‌هایی وجود دارند که نشان می‌دهند وی هزاران نفر را شکنجه کرده است.

یک شهروند بازنشسته ۷۱ ساله شیلیایی به دنبال همین مواضع کاست گفته بود که تحت هیچ شرایطی به وی رای نمی دهد، چرا که «نگران است و فکر می کند سرکوب های زیادی در راه خواهد بود».

بومی‌های شیلی موسوم به ماپوچه‌ها (Mapuches) که تقریبا ۱۲ درصد از جمعیت ۱۹ میلیونی شیلی را تشکیل می‌دهند، نیز نگرانند که با روی کارآمدن کاست فصل جدیدی از خشونت‌آمیزترین دوران در تاریخ کشورشان در راه باشد. “رشد اقتصادی”

کارن ریواس کاتالان دانشمند علوم سیاسی ماپوچه، ۳۷ ساله، در همین ارتباط به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: با یک دولت راست افراطی، اوضاع بسیار بدتر خواهد شد. زندان‌های ما ماپوچه‌های بیشتری را در خود جای خواهند داد.

ظهور راست‌گرایان و افول چپ‌گرایان؛ تغییرات جدید در آمریکای لاتین

روزنامه انگلیسی تلگراف در گزارشی در ارتباط با انتخابات اخیر در شیلی نوشت: آمریکای لاتین در حال تجربه چرخش سیاسی ملموس به سمت راست ناشی از تمایل دوباره «دونالد ترامپ» به این منطقه است؛ پاندولی که از شیلی تا کلمبیا ادامه دارد و احزاب محافظه‌کار را در موقعیت خوبی برای در دست گرفتن قدرت قرار داده است.

به عقیده تحلیلگر این روزنامه، پیروزی کاست در انتخابات شیلی، بخشی از یک تغییر منطقه‌ای گسترده‌تر همزمان با رد چپگرایی در سراسر آمریکای لاتین خواهد بود.

نویسنده، از جمله دلایل ظهور محافظه‌کاری در این قسمت از نیمکره غربی را «ناشی از شکست‌های چشمگیر سیاست‌های چپ‌گرایانه می‌داند که در بدترین حالت، کشورها را به سمت فروپاشی اقتصادی سوق داده است.»

  • منبع خبر : ایرنا