مالک رحمتی در یک نشست خبری با اشاره به تأکید مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب بر لزوم برنامهریزی برای بهرهمندی از ۷ درصد ذخایر معدنی دنیا در ایران، اظهار داشت: وزارت صنعت و تشکلهای تخصصی باید اعلام کنند که برای اجرای این بیانیه چه اقداماتی انجام خواهند داد.
وی تصریح کرد: باید برای بهرهبرداری از ذخایر معدنی کشور برنامه زمانبندی مشخص با متولی مشخص تدوین شود.
* ۴ مرحله زنجیره ارزش صنایع معدنی
رحمتی با اشاره به ۴ مرحله زنجیره ارزش افزوده صنایع معدنی، توضیح داد: اکتشاف یکی از این مراحل است. در بخش سنگهای تزئینی ۲٫۵ میلیارد تن ذخیره قطعی شناسایی شده که نیازمند اکتشافات علمی و اصولی است.
وی استخراج کیفی، فرآوری و صادرات را به عنوان سه مرحله بعدی زنجیره ارزش افزوده صنایع معدنی عنوان کرد و گفت: یکی از چالشهای فعلی در بخش معدن این است که فردی که معدن دارد، فرآوری انجام نمیدهد و در عین حال فرد دیگری که کار فرآوری انجام میدهد، به دنبال صادرات نیست. در نتیجه این زنجیرهها به یکدیگر متصل نیستند.
* یک سوم ظرفیت تولید سنگ ساختمانی فعال است
وی با بیان اینکه امکان تولید ۳۰ میلیون تن سنگ ساختمانی در کشور وجود دارد، اظهار داشت: در حال حاضر حدود یک سوم این رقم یعنی حدود ۱۳٫۵ میلیون تن تولید سنگ ساختمانی در کشور داریم.
نایب رئیس انجمن سنگ، تصریح کرد: میتوانیم ۱۸۰ میلیون مترمربع سنگ کار شده در کشور تولید کنیم در حالی که فقط ۸۰ تا ۸۵ میلیون مترمربع تولید در این بخش داریم.
به گفته وی، سنگ ساختمانی کار نشده تولید ایران به ۴۲ کشور و سنگهای فرآوری شده نیز به ۶۹ کشور صادر میشوند.
* صادرات ۶۵ درصد سنگهای کار شده به عراق و امارات
وی با بیان اینکه صادرات سنگ فرآوری شده در سال گذشته به ۵۸۱ هزار تن رسید، گفت از این رقم، ۲۶۹ هزار تن به ارزش ۱۴۴ میلیون دلار به عراق صادر شده است. همچنین ۱۰۱ هزار تن سنگ فرآوری شده به امارات صادر شد که به این ترتیب مشاهده میکنیم ۶۵ درصد صادرات سنگهای کار شده به دو کشور همسایه اختصاص داشته است.
رحمتی در مورد صادرات سنگ کوپ (کار نشده) در سال ۹۷ نیز گفت: سال گذشته یک میلیون تن صادرات سنگکوپ به ارزش ۱۶۱ میلیون دلار به ۴۴ کشور صورت گرفت. از این رقم، ۸۱۲ هزار تن به ارزش ۱۴۰۰ میلیون دلار به کشور چین صادر شد که ۸۰ درصد صادرات سنگ کوپ را شامل میشود.
وی ادامه داد: بعد از چین، صادرات سنگ کوپ ایران به کشورهایی مانند هند، امارات، ایتالیا، ترکیه، عراق، اسپانیا، تایوان، عمان و مالزی صورت گرفته است.
وی با بیان اینکه در مجموع سنگ فرآوری شده و سنگ کوپ ایران به ۱۱۰ کشور دنیا صادر میشود، تأکید کرد: صادرات هر محصولی ممکن است تحریم شود ولی صادرات مواد معدنی قابل تحریم نیست.
رحمتی با بیان اینکه در تولید سنگهای ساختمانی جزء ۵ کشور اول دنیا قرار داریم، اظهار داشت: درآمدزایی ۲ میلیارد دلاری از محل صادرات این سنگها برای کشور امکانپذیر است.
وی با بیان اینکه صادرات سنگ کوپ و فرآوری شده تا سال ۹۵ حدود ۹۰۰ هزار تن بوده است، گفت: در سال گذشته این رقم به یک میلیون و ۵۷۴ هزار تن رسید که نشاندهنده رشد صادرات در این بخش است.
وی تصریح کرد:در سال ۹۶ معادل ۴۹۸ تن سنگ کار شده صادر شد که این رقم در سال ۹۷ با رشد ۱۴ درصدی به ۵۷۸ تن رسید.
نایب رئیس انجمن سنگ ادامه داد: صادرات سنگ کوپ نیز در سال ۹۶ معادل یک میلیون و ۵۴ تن بود که با رشد ۷ درصدی در سال ۹۷ به ۹۹۶ هزار تن رسید.
وی در ادامه با اشاره به اینکه تا کنون برای ۲ هزار و ۸۹ معدن سنگ تزئینی پروانه بهرهبرداری صادر شده است،گفت: در حال حاضر ۱۲۰۰ معدن فعال و بقیه این معادن غیرفعال هستند که برای احیای ۵۰ معدن کوچک طی امسال برنامهریزی شده است.
* پیشبینی رشد صادرات سنگ
رحمتی در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس در مورد چشمانداز صادرات سنگهای تزئینی طی سال جاری نیز گفت: پیشبینی ما این است امسال هم رشد صادرات در این بخش داشته باشیم در حال حاضر عمده صادرات ما به سنگهای فرآوری شده به عراق اختصاص دارد که مشکلی در این بخش نداریم و نقل و انتقال پول نیز بهتر شده است.
وی ادامه داد: در کشورهای منطقه هم پتانسیل مناسبی برای صادرات سنگهای ساختمانی داریم و با توجه به ساخت و سازهایی که در کشور قطر و همچنین کشورهای جنگزده در جریان است، ایران میتواند صادرات بیشتری در زمینه سنگ داشته باشد.
وی تصریح کرد: در مورد سنگهای کوپ نیز اگر وضعیت سال قبل را حفظ کنیم، خوب است زیرا در حال حاضر مدت زمان صادرات این سنگها از ۴۵ روز به ۷۰ روز رسیده و کشور ترکیه نیز در حال بهرهبرداری از این موضوع برای تصاحب سهم ایران در بازارهای جهانی است.
وی ادامه داد: در حال حاضر قطعات خودرو از طریق حمل و نقل ریلی از چین به کشور وارد میشود که در تلاشیم بتوانیم به جای اینکه این قطارها خالی به چین برگردند، از آنها برای صادرات سنگ استفاده کنیم.
* برگزاری نمایشگاه سنگهای تزئینی
رحمتی در ادامه از برگزاری یازدهمین نمایشگاه بینالمللی سنگهای تزئینی، معدن، ماشینآلات و تجهیزات مربوطه از ۱۸ تا ۲۱ تیرماه در تهران خبر داد و گفت: امسال ۱۲۰ شرکت داخلی و خارجی در این نمایشگاه حضور دارند و البته به دلیل محدودیت مکان نتوانستیم به ۸۳ متقاضی نیز غرفه ارائه کنیم.
به گفته وی، همزمان با برگزاری این نمایشگاه، همایش بزرگ معماری و سنگ ایران نیز برگزار میشود.
وی با بیان اینکه یازدهمین نمایشگاه بین المللی سنگهای تزئینی، معدن، ماشین آلات و تجهیزات مربوطه در ۴ بخش اصلی اکتشاف، استخراج، فرآوری و صادرات برگزار می شود، گفت: در این نمایشگاه کارخانههای سنگبری، معادن سنگ، سازندگان ماشین آلات معدن و حفاری و فرآوری سنگ، تولید کنندگان ابزارآلات فرآوری معدن و صادرکنندگان و واردکنندگان با یکدیگر به رقابت خواهند پرداخت.
- منبع خبر : فارس