بنظر میرسد حسن آقای روحانی که ادعا کرده بود کلید حل مشکلات سیاسی اقتصادی کشور در دستان اوست و رنگ بنفش را برای مسیر پیروزی خود رنگ موفقیت قلمداد نموده بود در چاله ای بزرگ واقع و دوام و بقای این جایگاه او را به چاه بزرگتری رهنمون نماید. هیثر نوئرت سخنگوی وزارت خارجه آمریکا […]
بنظر میرسد حسن آقای روحانی که ادعا کرده بود کلید حل مشکلات سیاسی اقتصادی کشور در دستان اوست و رنگ بنفش را برای مسیر پیروزی خود رنگ موفقیت قلمداد نموده بود در چاله ای بزرگ واقع و دوام و بقای این جایگاه او را به چاه بزرگتری رهنمون نماید.
هیثر نوئرت سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هفته گذشته در پاسخ به سوالی درباره اینکه دونالد ترامپ در بیانیه روز جمعه خود دقیقا مشخص نکرد که آیا دوباره عدم پایبندی ایران به توافق هستهای را اعلام خواهد کرد یا خیر گفت: «ترامپ هفته گذشته تعلیق تحریمهای ایران را به مدت سه ماه دیگر تمدید کرد. و جناب رئیس جمهور در سخنان دوشنبه شب درمانده از پاسخ به سیاست هماهنگ اروپا و امریکا بود و متاسفانه میدانست و اذعان داشت که این تمدید به خاطر این بود که زمان کافی برای همکاری بیشتر دولت با اعضای کنگره برای تدوین قانون جدید درباره توافق هستهای وجود داشته باشد تا به این مساله کمک کند که بتواند ایران را به صورت بهتری با توافق سازگار کند و همچنین سختگیری علیه ایران بیشتر شود. تمدید تعلیق تحریمها و تایید پایبندی ایران به توافق دو مساله جداگانه از یکدگر هستند. درباره بحثهایی که بین دولت و کنگره صورت گرفته، آنطور که به من گفته شده، آنها به پیشرفتهای خوبی درباره قانون(اصلاح) برجام رسیدهاند و همچنین زبان مورد نظر آنها به هم نزدیک شده است».
باب کورکر رئیس کمیته روابط خارجی آمریکا نیز مدعی شده که در این زمینه با نمایندگان اتحادیه اروپا در حال رایزنی هستند و به پیشرفتهایی نیز برای اصلاح برجام دست یافتهاند.این درحالیست که آژانس بین المللی انرژی اتمی تا کنون نزدیک به ده بار پایبندی دقیق ایران به برجام را تایید کرده است.
شایان ذکر است که کشورهای اروپایی بارها تاکید کرده اند که برجام باید به همین شکلی که الان وجود دارد اجرا شود و با هرگونه تغییری در شکل و محتوای آن مخالف هستند. مقامات دولت ایران زیر فشار رهبری و افکار عمومی نیز بارها تاکید کردهاند که هیچ گونه تغییر یا مذاکره مجدد را بر سر شروط ترامپ نخواهند پذیرفت حتی اگر آمریکا احتمالاً اواخر بهار ۹۷ از برجام خارج میشود.
لاکن این موضع گیری، ملت ایران را در موضع دفاعی قرارداده و از گذشته بی تاثیر و مخرب و ضایع شدن زمان برای کار در حوزه اقتصاد مقاومتی ناراضی تر میکند.
اینکه فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دو روز پیش از پاسخ به سوال خبرنگار وال استریت ژورنال درباره تشکیل کارگروه اصلاح برجام توسط آمریکا و اروپا طفره میرود.
اینکه رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا دوروز پیش با بوریس جانسون دیدار بعد از دیدار مدعی میشود دو کشور به توافقی بر سر تشکیل کارگروهی جهت اصلاح برجام دست یافتهاند.
اینکه امریکا و اروپا به هم در هر موضوعی باج میدهند که از چشم و ذهن احدی در دنیا پوشیده نمانده و اینکه ما صبر کنیم تا نظر هماهنگ شده اروپا و امریکا سه ماه دیگر به ما ابلاغ شود هم که کاری غیر عقلانی است ، لذا مهم است که ما پیشقدم برای تصمیمی باشیم که اندیشکده های مختلف احتمال آنرا به وضوح میدهند. همین چند روز پیش اندیشکده سوفان در گزارشی پیشبینی کرده رئیسجمهور آمریکا در سه ماه بعدی رفع تحریمهای هستهای علیه ایران از توافق هستهای برجام خارج خواهد شد.«سوفان» این پیشبینی را بر اساس غیرقابل اجرا بودن شرایطی که ترامپ برای پایبند ماندن آمریکا به برجام برای کشورهای اروپایی تعیین کرده، انجام داده است. در گزارش این گروه تحقیقاتی آمده است: «شروط رئیسجمهور ترامپ برای ادامه اجرای توافق هستهای با ایران بعید است توسط سایر قدرتهای بزرگ برآورده شوند و ایالات متحده ممکن است اواخر بهار از این توافق خارج شود.»
علیرغم این، «سوفان» نوشته سیاستسازان در واشنگتن برای نجات برجام، در حال همکاری با کنگره آمریکا برای برآورده کردن دستکم بخشی از مطالبات رئیسجمهور هستند.»این اتاق فکر که در زمینه تحلیلهای امنیتی و ارائه مشاورههای اطلاعاتی و راهبردی به دولتها و سازمانها فعالیت میکند، در یکی دیگر از محورهای این گزارش نتیجهگیری کرده است: «در صورت خروج آمریکا از توافق، اروپا و سایر قدرتها با این کشور همراه نخواهند شد، اما اعمال مجدد تحریمها به اقتصاد ایران لطمه خواهد زد.» لذا و در چنین شرایطی، مطابق این تحلیل، چالشی که رئیسجمهور ایران با آن مواجه خواهد بود، این است که در متقاعد کردن عموم مردم و مخالفانش ادامه برجام را مصلحت دانسته و ریسک بسیار سرنوشت سازی را در راهبر اصلی ناکار امدی تا کنون دو دولت خود قرار دهد. والسلام
حمید رضا نقاشیان