ایران پیشرو در اجرای برنامه‌های سلامت/هزار روز طلایی اول زندگی را از دست ندهیم
ایران پیشرو در اجرای برنامه‌های سلامت/هزار روز طلایی اول زندگی را از دست ندهیم
ایران در اجرای برنامه‌های جامع سلامت در دنیا پیشرو است، سیستم بهداشت و درمان کشور در دهه‌های گذشته با درک اهمیت سلامت مادر و نوزاد، تلاش‌های چشمگیری در جهت ارتقای شاخص‌های سلامت در این حوزه انجام داده و همین اقدامات آنرا به کشوری مطرح در این زمینه در دنیا معرفی کرده است.

ایران پیشرو در اجرای برنامه‌های سلامت/هزار روز طلایی اول زندگی را از دست ندهیم

به گزارش واحد اجتماعی خبرگزاری صبح اقتصاد بشر همواره به دنبال این بوده که با روش های مختلف طول عمر خود را افزایش دهد و زندگی سالم‌تری داشته باشد، حتی برخی از پادشاهان به جاودانه شدن فکر می کردند، از افسانه گیلگمش تاکنون انسان همواره به دنبال جاودانگی بوده است، گیلگمش پادشاه سرزمین اوروک (منطقه‌ای نزدیک به بین‌النهرین) بعد از اینکه نزدیک ترین دوستش را بر اثر بیماری از دست داد به جستجوی جاودانگی پرداخت، او سفرهای خطرناکی را آغاز کرد تا با خدایان ملاقات کند و راز زندگی ابدی را بیاموزد اما در نهایت متوجه می شود که جاودانگی برای انسان‌ها ممکن نیست و باید با مرگ کنار بیایند، پس از بازگشت به اوروک، گیلگمش درمی‌یابد که زندگی با معنا و کارهای نیک او را جاودانه می‌کند.

این افسانه نشان می‌دهد که انسان‌ها از دیر باز به دنبال جاودانگی بوده‌اند، دانشمندانی هم که در سال‌های اخیر برای طولانی‌تر کردن عمر انسان تلاش می‌کردند به بررسی بیش‌ترین عوامل مرگ و میر انسان مانند سرطان، مشکلات قلبی، عفونت و سایر مشکلات فیزیولوژیکی، هرمونی و ژنتیکی پرداختند، در این میان دریافتند که رعایت بهداشت و زندگی سالم گام اول در این مسیر است که می تواند طول عمر را افزایش دهد به طوری که این روزها رده های سنی در تقسیم بندی جوانی و پیری تغییر کرده و دیگر یک فرد مثلا ۶۰ یا ۷۰ ساله پیر محسوب نمی شود این نشان می دهد که اقدامات در این زمینه موفق آمیز بوده اما از آنجا که بشر همواره زیاده خواه است از این رو دست از تلاش بر نمی دارد و مسیر افزایش طول عمر و جاودانه شدن را با قوت ادامه می دهد.

بنابراین ارتباط بین طول عمر انسان‌ها و بهداشت موضوعی است که همواره مورد توجه جوامع انسانی بوده است، چون می دانیم که دسترسی به خدمات پزشکی و بهداشتی مؤثر از جمله پیشگیری، تشخیص زودهنگام و درمان بیماری‌ها، می‌تواند به بهبود طول عمر کمک کند، همچنین سبک زندگی هم در این مسیر بسیار تاثیرگذار است، در این میان آموزش‌های بهداشتی و آگاهی از روش‌های پیشگیری از بیماری‌ها می‌تواند به بهبود کیفیت زندگی و افزایش طول عمر بیانجامد، بر این اساس و با توجه به اهمیت موضوع، سازمان جهانی بهداشت (WHO) روز هفتم آوریل ( ۱۸ فروردین ) را به عنوان روز «جهانی بهداشت» نامگذاری کرده است.

این نامگذاری با هدف افزایش آگاهی عمومی درباره مسائل بهداشتی و فراهم کردن فرصتی برای توجه به مشکلات بهداشتی روزمره انجام شده است. این روز توسط سازمان جهانی بهداشت (WHO) بنیان‌گذاری شده و در سال ۱۹۴۸ به منظور گرامی‌داشت تاسیس این سازمان به طور رسمی معرفی شد، بعد از آن هر سال در این روز به یک موضوع جهانی پرداخته و به تناسب آن شعاری تعیین می شود که شعار امسال ” شروعی سالم” و ” آینده ای امید بخش ” تعیین شده است.

سرپرست آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به مناسبت روز جهانی بهداشت و شعار امسال به خبرنگار حوزه سلامت ایرنا گفت: شعار امسال سازمان جهانی بهداشت با تاکید بر “شروعی سالم” و ” آینده ای امید بخش ” تعیین شده که بر ضرورت ارائه مراقبت‌های جامع و با کیفیت در طول دوران بارداری، زایمان ایمن و مراقبت‌های پس از زایمان برای مادران و نوزادان تاکید دارد.

فرشید رضایی افزود: این شعار آینده‌ای امیدبخش، چشم‌اندازی روشن از تاثیرات مثبت سرمایه‌گذاری در سلامت مادر و نوزاد بر نسل‌های آینده را ترسیم می‌کند، نوزادانی که با سلامت متولد می‌شوند و در محیطی سالم رشد می‌کنند، از ظرفیت بیشتری برای یادگیری، مشارکت فعال در جامعه و داشتن زندگی مولد برخوردار و در جوانی و میانسالی انتقال دهنده فرهنگ سلامت و زندگی با کیفیت به نسل بعدی خواهند بود.

توسعه شبکه های بهداشتی – درمانی در سراسر کشور

وی اظهار کرد: در این راستا یکی از مهم‌ترین اقدامات کشور، توسعه گسترده شبکه بهداشتی درمانی در سراسر کشور، به ویژه در مناطق روستایی و محروم بوده است. ایجاد خانه‌های بهداشت، مراکز بهداشتی درمانی شهری و روستایی، بیمارستان‌های مجهز، دسترسی عموم مردم به ویژه مادران و نوزادان به خدمات بهداشتی اولیه و تخصصی به طور چشمگیری افزایش یافته است به طوری که این تلاش‌ها که مبتنی بر توسعه شبکه بهداشتی درمانی کشور، آموزش و توانمندسازی نیروی انسانی متخصص و اجرای برنامه‌های جامع سلامت بوده، دستاوردهای قابل توجهی را به همراه داشته است.

رضایی تاکید کرد: حضور بهورزان آموزش‌دیده در دورافتاده‌ترین نقاط کشور، نقش کلیدی در ارائه خدمات پیشگیرانه و مراقبتی به مادران باردار و نوزادان ایفا کرده است.

وی ادامه داد: همچنین برنامه‌های مدونی همچون مراقبت‌های دوران بارداری، شامل معاینات منظم، آموزش‌های بهداشتی، مکمل‌یاری مانند مصرف آهن و اسید فولیک و شناسایی و مدیریت زودهنگام عوارض بارداری، به طور گسترده در سراسر کشور اجرا می‌شود.

سرپرست آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه ترویج زایمان ایمن و افزایش تعداد زایمان‌های انجام شده در مراکز درمانی مجهز، نقش بسزایی در کاهش مرگ و میر مادران و نوزادان در کشور داشته است، گفت: همچنین، برنامه‌های آموزش آمادگی برای زایمان، مادران را برای یک زایمان آگاهانه و ایمن آماده می‌ کند.

عبور ایران از مرز شاخص های جهانی

رضایی تصریح کرد: امروز که ایران از مرز شاخص های جهانی عبور کرده وقت آن است که به کیفیت زندگی و بالاتر بردن سواد سلامت مادران و کودکان و افزایش مهارت و نشاط آنها و رفع فقر و کاهش آسیب های اجتماعی آنها پرداخته شود و برای رسیدن به جامعه ای جوان تر با شاخص های بالاتر در سلامت (با نگاه همه جانبه به مفهوم سلامت) گام برداشته شود.

وی افزود: جمهوری اسلامی ایران با اجرای برنامه‌های ترویج تغذیه با شیر مادر و ارائه مشاوره‌های تخصصی در این زمینه، گام‌های موثری در جهت ارتقای سلامت نوزادان برداشته و برنامه‌های غربالگری نوزادان برای تشخیص زودهنگام بیماری‌های متابولیک و مادرزادی، امکان مداخله زودهنگام و بهبود پیامدهای سلامت در آینده کودک را فراهم آورده است.

به گفته رضایی، با توجه به شعار روز جهانی بهداشت ۲۰۲۵، جمهوری اسلامی ایران می‌تواند با تقویت برنامه‌های موجود، بهره‌گیری از فناوری‌های نوین در ارائه خدمات بهداشتی، افزایش سرمایه‌گذاری در حوزه سلامت مادر و نوزاد و مشارکت فعالانه تمامی ذینفعان، گام‌های موثرتری در جهت تحقق ” شروعی سالم” برای تمامی نوزادان و تضمین ” آینده‌ای امیدبخش” برای نسل‌های آتی بردارد.

توجه نکردن به نیازهای مادر و کودک در دوران طلایی، عواقب جبران‌ناپذیری دارد

وی افزود: امروز دیگر مرگ در اثر بارداری و زایمان در ایران یک چالش نیست بلکه آسیب های دیگری مانند مرگ در تصادفات به عنوان علت اول مرگ کودکان، افزایش مصرف دخانیات در خانواده و آسیب به مادر و نوزاد، افزایش طلاق و آسیب های جسمی و روانی برای مادر و نوزاد، چاقی کودکان و کم تحرکی و تحلیل جسمانی در مادران از جمله موضوعات مهم برای اقدام و بسیج همگانی است تا کیفیت زندگی بهتری برای مادر و نوزادان و نسل آینده به دست آید.

رضایی خاطرنشان کرد: بازه زمانی ۱۰۰۰ روز طلایی اول زندگی، شامل ۹ ماه دوران بارداری و ۲۴ ماه اول زندگی پس از تولد است. در این مدت، مغز و سایر اعضای بدن کودک با سرعت بی‌نظیری رشد و تکامل می‌یابد. تغذیه مناسب، مراقبت‌های بهداشتی، تحریکات حسی و عاطفی و محیط امن و پرمحبت در این دوران، نقش تعیین‌کننده‌ای در شکل‌گیری ساختار مغز، تقویت سیستم ایمنی و ایجاد بنیان‌های سلامت جسمی و روانی قوی برای کودک دارند. عدم توجه کافی به نیازهای مادر و کودک در این دوران طلایی می‌تواند عواقب جبران‌ناپذیری به همراه داشته باشد.

وی گفت: سوءتغذیه در دوران بارداری و اوایل کودکی می‌تواند منجر به کوتاهی قد، ضعف سیستم ایمنی، اختلال در رشد شناختی و افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های غیرواگیر در بزرگسالی شود، همچنین فقدان مراقبت‌های بهداشتی مناسب انواع بیماری‌های عفونی و افزایش خطر مرگ و میر نوزادان و کودکان را به همراه دارد.

  • منبع خبر : ایرنا