وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از برنامههای دولت برای طراحی و ساخت ماهوارههای مخابراتی و لایه ژئو خبر داد و گفت: علاوه بر آن در جلسه آتی شورای عالی فضایی تلاش داریم تا نقشه راه و برنامه ۱۰ ساله صنعت فضایی را که به صورت واقعبینانه تدوین شده است، به تصویب برسانیم.
به گزارش صبح اقتصاد، عیسی زارعپور امروز در مراسم افتتاح مرکز کنترل و عملیات ماهوارههای سنجشی با تاکید بر اینکه این مرکز در هفته جهانی فضا ۱۴۰۱ به بهرهبرداری رسیده است، اضافه کرد: این مرکز یک مجموعه حرفهای برای بهرهبرداری از دادههای ماهوارههای سنجشی است و در حال حاضر ماهواره عملیاتی سنجشی که کشور به آن دسترسی دارد، ماهواره “خیام” است.
وی با تاکید بر اینکه با راهاندازی این مرکز شاهد بهرهبرداری عملیاتی از تصاویر ارائه شده از ماهواره “خیام” از سوی ارگانهای دولتی و شرکتهای دانش بنیان هستیم، اظهار کرد: امروز روز بزرگی است، چرا که در تاریخ فضای ایران این برای اولین بار است که به تصاویر ماهوارهای دسترسی داریم و کنترل این ماهواره نیز در اختیار کشور است.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ادامه داد: ما در حوزه فضایی در تلاش هستیم که تا پایان دولت سیزدهم شاهد ساخت و بهرهبرداری از ماهارههای سنجشی بومی با دقت بالا باشیم که با ماهوارهبرهای بومی پرتاب میشوند.
زارعپور با تاکید بر اینکه این مسیر به صورت شتابان در پیش گرفته شده است، خاطر نشان کرد: همه فعالان صنعت فضایی چون سازمان فضایی، پژوهشگاه فضایی، سپاه، وزارت علوم و دانشگاهها دست به دست هم دادهاند تا این کار بزرگ را رقم بزنند و تلاش داریم که ما در زمینه ماهوارههای سنجشی به دقت کمتر از یک متر در افق ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ برسیم. در این زمینه گامهای مؤثری برداشته شده است.
وی با بیان اینکه برای اینکه کشور شاهد عملیات ماهوارههای سنجشی شود، باید گامهای متعددی در بخشهای مختلف کشور برداشته شود، ادامه داد: یکی از این اقدامات، ساخت ماهوارههایی با قابلیت تصویربرداری است که نیاز به زیرساختها و مجموعههایی دارد که طراحی آن در بخشهای مختلف کشور در حال انجام است.
به گفته وی در حال حاضر کشور در زمینه ساخت دوربینهایی با دقت پنج متر سیاه و سفید و ۱۰ متر رنگی است، ولی هنوز عملیاتی نشده و باید پرتاب شوند.
توسعه ماهوارهبرها در کشور
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به توسعه صنعت ماهوارهبرها در کشور، گفت: ماهوارهبرها برای قراردادن ماهوارهها در مدار مورد استفاده قرار میگیرند و در حال حاضر کشور به قابلیت پرتاب ماهوارهها تا ۲۵۰ کیلومتر یعنی مدار لئو دست یافته است. ماهواره نور که در اسفندماه سال قبل پرتاب شد و امسال با تلاشی که مجموعه ما در بخش پرتابگر وزارت دفاع و سپاه دارد، کلاس جدیدی از ماهوارههای لایه لئو رونمایی میشود.
زارعپور با بیان اینکه این ماهوارهبر قابلیت پرتاب تا ۱۰۰ کیلومتر را دارد، ابزار امیدواری کرد که تا پایان دولت ماهوارههای ۵۰۰ تا ۶۰۰ کیلوگرم را در کلاس ماهواره خیام با ماهوارهبر بومی در مدار قرار دهیم.
وی با اشاره به راهاندازی ایستگاههای زمینی برای کنترل و عملیات ماهوارهها گفت: امروز شاهد اولین ایستگاه کنترل ماهوارههای سنجشی هستیم.
توسعه پایگاههای پرتاب
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات خاطر نشان کرد: ایران بهرهبرداری از بزرگترین پایگاههای فضایی را آغاز کرده است و این کار با قوت دنبال میشود.
وی با بیان اینکه در زمینه ماهوارههای مخابراتی و لایه ژئو ما برنامههای مفصلی را در دستور کار داریم، اظهار کرد: براساس قولی که مدیران صنعت فضایی به رئیس جمهوری دادند، قرار است تا پایان دولت محمولهای را در مدار ژئو قرار دهند که در این راستا کارهای فناورانه آن انجام شده است.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ادامه داد: همه این اقدامات موجب خواهد شد که در آینده ایران جایگاه شایستهای را برای بهرهبرداری از فضا داشته باشد، چرا که امروز حضور در فضا یک الزام است و لازمه ارائه بسیاری از خدمات به مردم دسترسی به دادههای فضایی است؛ از اینرو ما را ملزم کرده است که بهره برداری از فضا از جمله برنامههای کلیدی در دولت باشد.
وی ادامه داد: برای این منظور ما نیازمند به فناوریهای پیشرفته هستیم که به طور بومی توسط مهندسان و متخصصان فضایی تامین میشود و باید سرریز آن در بخشهای مختلف کشور ارائه شود.
زارعپور اضافه کرد: براین اساس ما یکی از ماموریتهای سازمان فضایی را استفاده از سرریز فناوریهای فضایی در سایر حوزهها قرار دادهایم. این حرکت آغاز شده و کاربردی شدن این دادهها در زندگی روزمره گام بعدی است که با بهرهبرداری از ماهوارههای بومی محقق خواهد شد.
وی با اشاره به کاربردهای ماهوارهها در حوزههای کشاورزی، مدیریت حوادث و بحرانها، ثبت اراضی ملی و کاداکس، گفت: عزم و اراده دولت این است که با شتاب مسیر صنعتیسازی دادههای فضایی را طی کند، براین اساس در آذرماه سال گذشته اولین جلسه شورای عالی فضا برگزار شد، ضمن اینکه دبیرخانه آن نیز فعال شده است و تاکنون کمیسیونهای اصلی و فرعی آن نیز جلسات متعددی را برگزار کردهاند.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات تاکید کرد: به زودی جلسه شورای فضایی با حضور رئیس جمهور برگزار خواهد شد و درصدد هستیم که در آن نقشه راه و برنامه ۱۰ ساله حوزه فضایی مصوب شود.
به گفته وی این برنامه از یک سال گذشته تدوین شده و به صورت کاملا شفاف و واقعبینانه مسیر دقیق صنعت فضایی ترسیم شده است.
زارعپور ابراز امیدواری کرد که در آخرین جلسه شورای عالی فضایی این برنامه مصوب شود و ادامه داد: جلسات این شورا در ۱۰ سال گذشته برگزار نشده بود و برگزاری این جلسات در دولت سیزدهم نشان از اراده مسئولین برای پیشرفت صنعت فضایی بود.
- منبع خبر : ایسنا