بیکاری افزونتر، دولت بی تفاوت تر
بیکاری افزونتر، دولت بی تفاوت تر

این روزها هرکس به ما سری میزند از من میپرسد که اوضاع را میبینی؟ چرا هیچ کس هیچ کاری نمیکند؟ واقعیت این است که دولت کاری، نه میخواهد بکند ونه اینکه در حوزه های زیادی میتواند بکند ، یعنی از اول هم چون برای کاری کردن نیامده بود لذا کاری هم نکرد و نمیکند و […]

این روزها هرکس به ما سری میزند از من میپرسد که اوضاع را میبینی؟ چرا هیچ کس هیچ کاری نمیکند؟

واقعیت این است که دولت کاری، نه میخواهد بکند ونه اینکه در حوزه های زیادی میتواند بکند ، یعنی از اول هم چون برای کاری کردن نیامده بود لذا کاری هم نکرد و نمیکند و نخواهد کرد. مثلا به موضوع بیکاری و اشتغال نگاه کنید که نزدیک به ۲۰ درصد تحصیل کرده های بعد از انقلاب شغلی برای خود نیافته اند اساسا در سال های اخیر، با توجه به رشد جمعیت شاغل به تحصیل در دانشگاه ها، نرخ بیکاری این قشر به یکی از شاخصه های مهم بازار کار تبدیل شده که بر این اساس، نتایج آمارگیری وزارت کار در سال گذشته نشان می دهد  نرخ بیکاری جمعیت فارغ التحصیل یا در حال تحصیل در دوره های عالی برای گروه مردان و زنان به ۱۹.۵ درصد رسیده است که ۰/۰۶ درصد در مقایسه با سال ۹۵، کاهش و ۰/۰۹ نسبت به سال های ۹۳  و ۹۴ افزایش نشان می دهد. طبق این گزارش در سال ۹۶، نرخ بیکاری فارغ التحصیلان یا در حال تحصیل در گروه مردان ۱۳.۵ درصد و گروه زنان ۳۱ درصد بوده است.گزارش وزارت کار از پویایی های بازار اشتغال در سال ۹۶ نشانه این است که در این سال و در مقایسه با سال ۹۵، بیش از ۴۳۰ هزار نفر به جمعیت فعال، ۳۸۵ هزار نفر به جامعه شاغلان و بیش از ۴۰ هزار نفر به جامعه بیکاران  اضافه شده است.

بررسی ها در گزارش مرکز اطلاعات راهبردی وزارت کار از خصوصیات بازار کار نشان می دهد که در سال ۹۶، مهم ترین دلایل بیکاری افرادی که در پنج سال اخیر شاغل بوده اند، موقتی بودن کار، پایین بودن درآمد و اخراج و تعدیل نیرو بوده است.

متکی و بر پایه  این گزارش ۳۸۰ هزار نفر از شاغلان در سال گذشته به دلیل تعطیلی محل کار یا تعدیل نیرو، بیکار شده اند.این گزارش، نرخ بیکاری فارغ التحصیلان یا افراد در حال تحصیل را دارای روندی نزولی نسبت به سال ۹۵ برآورد کرده و نشان می دهد که کمترین نرخ بیکاری رشته های دانشگاهی مربوط به بهداشت و بیشترین این نرخ مربوط به رشته های «حفاظت محیط زیست» علوم حیاتی (زیستی)، و «معماری و ساختمان سازی» است.

طبق تحلیلی که روزنامه خراسان چندی پیش انجام داده است ، فاجعه اینجاست که  طیف مهمی از بیکاران در بازار کار را کسانی تشکیل می دهند که قبلاً شاغل بوده اند. اهمیت این گروه از بیکاران به این بر می گردد که دلایل بیکاری آن ها به طیف وسیعی از عوامل فردی، اقتصادی و اجتماعی مرتبط است. در این زمینه مرکز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت کار نتایج طرح آمارگیری نیروی کار کشور در سال ۹۶ را اعلام کرد. این نتایج حاکی از آن است که از مجموع سه میلیون و ۲۰۰ هزار نفر بیکار کشور در سال ۹۶، حدود ۱/۸ میلیون نفر قبلاً شاغل بوده اند.گزارش وزارت کار نشان می دهد که بخش بزرگی از جامعه بیکاران قبلاً شاغل را مردان تشکیل داده اند و تعداد این افراد در سال ۹۶ به حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر رسیده است. از منظر آسیب شناسی، عمده ترین دلایل بیکاری کل بیکاران قبلاً شاغل در سال ۹۶، «موقتی بودن کار» بوده و بر این اساس، ۲۵ درصد شاغلان به این دلیل بیکار شده اند. در رده بعدی، «پایین بودن درآمد» منجر به بیکاری ۱۶/۳ درصد از شاغلان شده است. «اخراج یا تعدیل نیرو» در سال ۹۶، سومین دلیل و عامل بیکاری ۱۴ درصد از شاغلان بوده است. پس از آن نیز، با احتساب خدمت نظام وظیفه به عنوان شغل؛ اتمام این دوره به عنوان چهارمین عامل و منشأ بیکاری ۱۳.۵ درصد از شاغلان بیان شده است. تعطیلی دایمی محل کار هم منشأ بیکاری ۷ درصد از یک میلیون و ۸۰۸ هزار شاغل بیکار شده در سال گذشته بوده است.در این شرایط که دولت با انفعال روز افزون خود نسبت به شرایط مردم و جامعه زخم مردم را روز به روز سوزان تر از قبل میکند باید راهی برای حل مشکل اشتغال اندیشیده شود که البته افزایش نرخ دولار اگر در ۹۹ درصد زیانبار بوده است در این خصوص که زمینه تولید را تسهیل نموده هم دولت اقدامی نمیکند. اگر بهانه دولت را انتظار فرج از ۱۳ آبان برای  تعیین میزان خارج از تحریم فروش نفت فرض کنیم نقض غرض واضحی از رفتار دولت را منعکس میکنیم و آن اینکه دولت منتظر است زمان خفه شدن فرا رسیده و خود را نجات یافته دست مخالفین ترامپ ببیند و یا بدست ترامپ نفس اخر را به جان آفرین تقدیم نماید و این انتظار درد ناک فقط و فقط دولت را نمیکشد که ملت را لحظه به لحظه شکنجه  میدهد. .والسلام

حمید رضا نقاشیان