تشدید نگرانی و تردید اروپا نسبت به سیاست خارجی ترامپ
تشدید نگرانی و تردید اروپا نسبت به سیاست خارجی ترامپ
نشریه نیوزویک در مطلبی به بیم وهراس اروپایی‌ها از سیاست خارجی «دونالد ترامپ» پرداخت و باتوجه به نامشخص بودن نقشه راه رئیس‌جمهوری آمریکا برای جنگ اوکراین، این امر را سبب نگرانی فزاینده در میان متحدان واشنگتن در آن‌سوی آتلانتیک توصیف کرد.

تشدید نگرانی و تردید اروپا نسبت به سیاست خارجی ترامپ

به گزارش واحد بین الملل خبرگزاری صبح اقتصاد از این نشریه آمریکایی، تنها چند هفته پس از آغاز دولت دوم ترامپ، پیام رئیس‌جمهوری آمریکا برای اروپا کاملا روشن و در عین حال ناخوشایند است. به گونه‌ای که می‌توان گفت تعدادی از مقامات اروپایی گردآمده در نشست امنیتی مونیخ، سخنان جی دی ونس معاون رئیس‌جمهوری امریکا را که مستقیم به آنها نگاه کرد و به باد انتقاد گرفت، پیش‌بینی کرده بودند.

ونس در این سخنرانی بزرگترین دشمن اروپا را نه روسیه، چین، کره شمالی یا ایران، بلکه دشمن از درون خواند و با ترسیم تصویری روشن، این قاره را در محاصره توصیف کرد و موضوع اصلی کنفرانس مونیخ که بحث در مورد جنگ اوکراین بود را تحت الشعاع قرار داد.

الکسی گونچارنکو قانونگذار اوکراینی در این زمینه به نیوزویک گفت: به رغم تلاش مقامات حاضر در این نشست برای کنار گذاشتن این دست لفاظی‌های غیرمنتظره، حاضران واقعا شوکه شده بودند.

جاشوا واکر مقام پیشین وزارت دفاع و امور خارجه آمریکا گفت: آمریکایی‌ها با سخنان ونس آشنایی داشتند، اما فکر نمی‌کنم اروپایی‌ها درک کرده باشند که چه چیزی به آنها ضربه زده است.

نیوزویک در ادامه به بحث هزینه های دفاعی ناتو پرداخته و آورده است: همانگونه که انتظار می‌رفت صبر ترامپ و تیمش در مورد اتکای اروپا به واشنگتن بر سر هزینه‌های دفاعی نیز به پایان رسیده و اروپایی‌ها اکنون پذیرفته‌اند که ایالات متحده حق دارد این مطالبه را داشته باشد و آنها باید به سرعت هزینه‌های نظامی خود را بسیار فراتر از معیار کنونی «سازمان پیمان آمریکای شمالی» (ناتو) یعنی دو درصد از تولید ناخالص داخلی یک کشور عضو افزایش دهند.

اما آنچه که برای اروپایی‌ها کاملا روشن نیست، دیدگاه ترامپ برای آتش‌بس در اوکراین است که به نوشته این نشریه آمریکایی، مقامات اروپایی را ناراحت و گیج کرده است.

گونچارنکو در همین زمینه استدلال کرد: «نشست مونیخ مانند دوش آب سرد برای اروپایی ها بود، آنها متوجه شدند که چقدر خطر وجود دارد».

سردرگمی بر سر موضوع اوکراین

نیوزیک با تاکید بر این موضوع که ونس در اظهاراتش در نشست امنیتی مونیخ هیچ اشاره‌ای به اوکراین که محور اصلی کنفرانس بود، نکرد، به سردرگمی در اروپا دامن زد.

آرانچا گونزالس لایا وزیر امور خارجه پیشین اسپانیا در این خصوص به نیوزویک گفت: «ما آنچه را که دولت آمریکا می خواهد را به وضوح درک کردیم، اما این سخنان ربطی به جنگ اوکراین نداشت».

واکر نیز اضافه کرد: «هیچ جزئیات خاصی وجود نداشت و این کاملا برخلاف انتظار بسیاری مبنی بر هدف برگزاری نشست مونیخ بود».

مارگوس ساکنا وزیر خارجه استونی نیز به نیوزویک گفت: «همه ما انتظار داشتیم که او (جی. دی ونس) چیزی بگوید، اما او چیزی در این مورد نگفت.

ترامپ پیش از این متعهد شده بود که جنگ اوکراین با روسیه را ظرف ۲۴ ساعت پایان دهد. این وعده که از سوی بسیاری از سران کشوها غیرواقعی تلقی شد، در عین حال یک تعهد قاطع برای توقف بزرگترین درگیری اروپا از زمان جنگ جهانی دوم ایجاد کرد. با این وجود، هنوز مشخص نیست نقشه راه رئیس‌جمهوری آمریکا برای پایان این درگیری که نزدیک به سه سال از آغاز آن می گذرد چه خواهد بود؟

مقامات اروپایی همچنین نگران هستند که ممکن است از روند مذاکرات برای پایان جنگ جاری کنار گذاشته شوند؛ چیزی که کیت کلاگ فرستاده ویژه ترامپ در امور اوکراین و روسیه، نیز روز شنبه آن را تائید کرد. کلاگ که در یک رویداد جانبی در کنار انبوهی از مقامات اوکراینی و چند رهبر اروپایی صحبت می کرد، گفت: نمایندگان اروپا بر سر میز مذاکره در کنار واشنگتن، کی‌یف و مسکو نخواهند بود. هرچند وی تاکید کرد به نمایندگی از اروپایی ها «منافعشان» حفظ خواهد شد. اما این اظهارات با استقبال چندانی از سوی مقامات کنونی و سابق اروپایی مواجه نشد.

رادوسلاو سیکورسکی وزیر امور خارجه لهستان گفت: کلاگ به اروپایی ها توضیحاتی را در مورد چگونگی برنامه ریزی واشنگتن برای مذاکرات آتش بس ارائه کرد. وی سپس با «نامتعارف خواندن» تاکتیک آمریکا برای جنگ اوکراین از ارائه جزئیات بیشتر خودداری کرد.

گفته می شود مذاکرات صلح اوکراین قرار است در عربستان سعودی برگزار شود. از همین رو امانوئل مکرون رئیس‌جمهوری فرانسه دیروز یکشنبه در شبکه‌های اجتماعی نوشت که با محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی درباره نقشی که ریاض می‌تواند در ایجاد صلح پایدار ایفا کند، گفت‌وگو کرده است.

اما موضوع دیگر که به بیم و نگرانی اروپایی‌ها در مورد مذاکرات صلح اوکراین دامن زده، سردرگمی بر سر حضور کی‌یف در این مذاکرات است و این سوال مطرح شده که آیا از کی‌یف کسی به ریاض می رود یا خیر؟ آندری یرماک رئیس دفتر ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین در پستی در تلگرام اعلام کرد که «هیچ نشستی» با روسیه برنامه ریزی نشده است.

از همین رو برخی پایان کنفرانس مونیخ را برای کی‌یف غم انگیز توصیف کرده اند؛ لحظه‌ای که از نقطه نظر بیل برودر از اعضای ارشد اندیشکده آمریکایی هریتیج، زمانی بود که آمریکا برای منافع شخصی، اوکراین را رها کرد.

وی در این خصوص به نیوزویک گفت: به نظر می رسد که ترامپ با پوتین توافق امضا کند و ولادیمیر پوتین هم در این توافق قول دهد وعده هایی که هرگز قرار نیست به آنها عمل کند را امضا بزند.

  • منبع خبر : ایرنا