تصویب الحاق ایران به موافقتنامه ارزیابی زیست محیطی دریای خزر در مجلس
تصویب الحاق ایران به موافقتنامه ارزیابی زیست محیطی دریای خزر در مجلس
موافقتنامه ارزیابی آثار زیست محیطی فرامرزی دریای خزر الحاقی کنوانسیون تهران به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید.

تصویب الحاق ایران به موافقتنامه ارزیابی زیست محیطی دریای خزر در مجلس

به گزارش پایگاه خبری خبرگزاری صبح اقتصاد مدیرکل دفتر بررسی و مقاله با آلودگی‌های دریایی گفت: عمده مشکلات محیط زیستی دریای خزر، ماهیت فرامرزی دارد و بدون همکاری‌های منطقه‌ای حل مشکلات محیط زیستی آن، امکان پذیر نیست. برطبق این موافقتنامه، کلیه کشور‌های ساحلی دریای خزر باید تلاش نمایند تا برنامه‌ها و فعالیت‌های توسعه‌ای خود را به گونه‌ای تنظیم نمایند که به سلامت محیط زیست این دریا آسیب نرسد و با مطالعات ارزیابی آثار زیست محیطی برای طرح‌های بزرگ عمرانی در جهت جلوگیری از تخریب و حفاظت از این اکوسیستم ارزشمند اقدام نمایند.

امید صدیقی مدیرکل دفتر بررسی و مقاله با آلودگی‌های دریایی افزود: این موافقتنامه در جلسه فوق‌العاده اعضای متعاهد به کنوانسیون تهران در خردادماه ۱۳۹۷ در شهر مسکو به امضا رسید و از آن تاریخ روند قانونی تصویب و الحاق در کشور‌های حاشیه دریای خزر و عضو کنوانسیون طی شد و تاکنون چهار کشور دیگر ساحلی خزر این موافقتنامه را در مجالس خود تصویب کرده بودند؛ لذا با تصویب این موافقتنامه توسط مجلس محترم شورای اسلامی و طی روند قانونی و الحاق جمهوری اسلامی ایران به موافقتنامه مذکور، این موافقتنامه در کل منطقه دریای خزر تحت کنوانسیون تهران لازم‌الاجرا خواهد شد. خوشبختانه با تلاش و پیگیری بی‌وقفه معاون محترم رئیس‌جمهور و رئیس سازمان و معاون محترم محیط زیست دریایی و تالاب‌ها و تمام همکاران سازمان و همچنین همکاری و حمایت مؤثر نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی، به‌ویژه رئیس و اعضا محترم کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس، موافقتنامه مذکور در روز چهارشنبه ۲۰ فروردین ۱۴۰۴ با اکثریت آراء مورد تایید و تصویب مجلس قرار گرفت.

مدیرکل دفتر بررسی و مقاله با آلودگی‌های دریایی تأکید کرد تصویب و لازم‌الاجرا شدن این موافقتنامه در چارچوب کنوانسیون تهران، گامی مهم در جهت افزایش همکاری کشور‌های حاشیه این منطقه جهت حفاظت، مدیریت و توسعه پایدار اکوسیستم دریای خزر است.

وی افزود: کنوانسیون تهران (کنوانسیون منطقه‌ای حفاظت از محیط زیست دریای خزر)، معاهده‌ای منطقه‌ای میان پنج کشور حاشیه دریای خزر شامل جمهوری اسلامی ایران، جمهوری آذربایجان، ترکمنستان، قزاقستان و فدراسیون روسیه است که به‌منظور حفظ محیط زیست دریای خزر در تاریخ ۱۳ آبان ۱۳۸۲ در تهران به امضا رسیده و در ۲۱ مرداد ماه ۱۳۸۵ لازم‌الاجرا گردیده است. به همین دلیل این کنوانسیون به نام تهران نام‌گذاری شد و ۲۱ مرداد (روز لازم الاجرا شدن کنوانسیون تهران) به عنوان روز ملی دریای خزر ثبت شده و هر ساله کشور‌های حاشیه خزر از جمله ایران این روز را گرامی می‌دارند. این کنوانسیون دارای ۵ آئین‌نامه نامه الحاقی است که آئین‌نامه ارزیابی آثار زیست محیطی فرامرزی چهارمین آئین‌نامه است که توسط کشور ساحلی خزر به امضا رسیده است و با تصویب مجلس شورای اسلامی و الحاق کشور بعنوان آخرین عضو الحاقی، این آئین‌نامه نیز لازم الاجرا خواهد شد.

سایر آئین‌نامه های الحاقی کنوانسیون تهران به ترتیب شامل: “آیین نامه آمادگی، واکنش و همکاری منطقه‌ای در مبارزه با سوانح آلودگی نفتی” که در مرداد ۱۳۹۰ امضا و در ۴ مرداد ۱۳۹۱ لازم الاجرا شد. “موافقتنامه حفاظت از دریای خزر در برابر آلودگی ناشی از منابع و فعالیت ‌های مستقر در خشکی” در آذر ۱۳۹۱ امضا شد و در شهریور ۱۳۹۴ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. “موافقتنامه حفاظت از تنوع زیستی ” در آذر ۱۳۹۱ امضا و در مهر ۱۴۰۱ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. پنجمین آئین‌نامه با عنوان “پایش، ارزیابی، دستیابی و تبادل اطلاعات” که متن آن در ۱۳۹۳ تهیه شد و هنوز در دست بررسی است.

  • منبع خبر : خبر گزاری صدا وسیما