تغییر موضع ترامپ در برابر روسیه؛ از وعده پایان «۲۴ ساعته» جنگ تا تهدید تعرفه‌های ۱۰۰ درصدی
تغییر موضع ترامپ در برابر روسیه؛ از وعده پایان «۲۴ ساعته» جنگ تا تهدید تعرفه‌های ۱۰۰ درصدی
همزمان با گذشت بیش از ۶ ماه از دوره دوم ریاست‌جمهوری «دونالد ترامپ»، سیاست آمریکا در قبال روسیه وارد فاز جدیدی شده است؛ از ارسال سامانه‌های دفاع هوایی «پاتریوت» به کی‌یف و اعلام مهلت ۵۰‌ روزه به «ولادیمیر پوتین» برای توافق صلح تا تهدید به وضع تعرفه‌های ۱۰۰ درصدی علیه مسکو. این اقدامات منجر به تشدید تنش‌ها و تیرگی روابط میان ایالات متحده و روسیه شده‌ است.

تغییر موضع ترامپ در برابر روسیه؛ از وعده پایان «۲۴ ساعته» جنگ تا تهدید تعرفه‌های ۱۰۰ درصدی

به گزارش واحد بین الملل خبرگزاری صبح اقتصاد در حالی که جو بایدن رئیس‌جمهوری سابق آمریکا با افزایش ارسال کمک‌های نظامی به کی‌یف در دوران ریاست‌جمهوری خود، موضعی تهاجمی‌ در قبال روسیه اتخاذ کرده بود، دونالد ترامپ با انتقاد شدید از رویکرد دولت بایدن، وعده پایان سریع جنگ اوکراین را داد. اما اکنون که خود سکان‌دار کاخ سفید است، نه تنها درگیری‌ها در اوکراین ادامه دارد، بلکه اخیراً موضعی سخت‌گیرانه‌تر علیه ولادیمیر پوتین اتخاذ کرده است.

شکست ترامپ در برقراری صلح در اوکراین

ترامپ اواخر فروردین بار دیگر رئیس‌جمهوری سابق آمریکا و ولودیمیر زلنسکی رئیس‌جمهوری اوکراین را مقصر آغاز جنگ مسکو و کی‌یف دانست و اعلام کرد که «جنگ بین روسیه و اوکراین، جنگ جو بایدن است» اما او تلاش می کند تا «مرگ و ویرانی» متوقف شود.

تنش‌ها میان واشنگتن و کی‌یف در حالی‌که ترامپ در تلاش برای تغییر سیاست آمریکا به روابط نزدیک‌تر با روسیه بود، در اوایل اسفند به اوج خود رسید؛ زمانی‌که دیدار پوتین و زلنسکی در کاخ سفید به مشاجره‌ لفظی بی‌سابقه‌ای در برابر دوربین‌های خبرنگاران تبدیل شد.

با این حال، با شکست ترامپ در برقراری صلح و تحقق وعده انتخاباتی خود مبنی بر پایان «۲۴ ساعت» جنگ اوکراین، کاخ سفید اکنون مسیر جدیدی را در پیش گرفته است.

تغییر لحن ترامپ در قبال پوتین و چرخش راهبردی آمریکا به سمت اوکراین

در حالی‌که در ماه‌های ابتدایی دوره دوم ریاست‌جمهوری‌ ترامپ، مواضع وی نسبت به پوتین نرم و با انتقاد از زلنسکی همراه بود، رئیس‌جمهوری آمریکا اکنون ضمن تغییر لحن خود نسبت به پوتین، فشار نظامی و اقتصادی بر روسیه را در دستور کار قرار داده است.

ترامپ در جلسات اخیر، به ویژه نشست با مارک روته، دبیرکل ناتو، اعلام کرد که از پوتین «ناراضی» و «ناامید» شده است و تصمیم گرفته که به واسطه ناتو، سامانه‌های دفاع موشکی «پاتریوت» به اوکراین ارسال کند. رئیس‌جمهوری آمریکا همچنین هشدار داد که در صورت عدم دستیابی به توافق برای توقف جنگ در اوکراین طی «۵۰ روز»، واشنگتن تعرفه‌های تجاری ۱۰۰ درصدی علیه روسیه اعمال خواهد کرد.

در حالی‌که رئیس‌جمهوری آمریکا به‌تازگی در دیدار با دبیرکل ناتو اعلام کرد که واشنگتن و ناتو برای تحویل سلاح به اوکراین به توافق رسیده‌اند و هزینه این ارسال بر عهده اروپا خواهد بود، برخی تحلیلگران هشدار دادند که ارسال این تسلیحات پیشرفته از جمله سامانه‌های «پاتریوت» ممکن است منجر به شعله‌ور شدن آتش جنگ میان مسکو و کی‌یف شود.

واکنش ناتو و اروپا

در حالی‌که ترامپ بار دیگر بر سیاست خود مبنی بر تحمیل هزینه‌های بیشتر به متحدان اروپایی برای تامین تسلیحات اوکراین تاکید کرد، دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی از تصمیم آمریکا برای ارسال تسلیحات به کی‌یف استقبال و اعلام کرده است که کشورهایی مانند آلمان و انگلستان برای پشتیبانی آماده‌اند.

در همین حال، بوریس پیستوریوس وزیر دفاع آلمان روز گذشته (دوشنبه) اعلام کرد که برلین و واشنگتن قصد دارند دو سامانه پدافندی پاتریوت به ارزش حدود ۲ میلیارد یورو به اوکراین ارائه کنند.

اعضای ناتو که مدت‌ها برای افزایش بودجه دفاعی خود به ۵ درصد تولید ناخالص داخلی از سوی رئیس‌جمهوری ایالات متحده تحت فشار بودند، سرانجام اوایل تیر ماه در نشست لاهه با افزایش چشمگیر هزینه‌های دفاعی موافقت کردند.

این تحولات نشان‌دهنده تغییری ساختاری در سیاست دفاعی اروپا و مشارکت جدی آمریکا در چارچوب ناتو با تاکید بر سهم مالی متحدان اروپایی است، در حالی‌که فشار سیاسی ترامپ باعث شده اروپا نیز خود را برای پرداخت هزینه‌های بازدارندگی آماده کند.

در حالی‌که ترامپ موفق شده اروپا را به افزایش بی‌سابقه هزینه‌های نظامی وادار کند، هنوز مشخص نیست آیا این اقدامات منجر به کاهش وابستگی کی‌یف به آمریکا خواهد شد یا تنها منجر به تشدید تنش‌ها در درون ناتو می‌شود.

واشنگتن امروز با سیاست قاطع‌تری نسبت به گذشته در جنگ اوکراین دخالت کرده و بار دیگر خود را در صف مهم‌ترین تامین‌کنندگان تسلیحات دفاعی برای مقابله با روسیه قرار داده است. ترامپ این بار نه از ادعای پایان «۲۴ ساعته» جنگ، بلکه از ابزارهای ملموس نظامی و اقتصادی علیه مسکو سخن می‌گوید؛ تحولی که می‌تواند مسیر مناسبات آمریکا-روسیه را در ماه‌های پیش رو تغییر دهد.

  • منبع خبر : ایرنا