جنگ تجاری ترامپ کلید خورد؛ وعده اعمال تعرفههای جدید علیه کانادا، مکزیک و چین
به گزارش واحد بین الملل خبرگزاری صبح اقتصاد این خبرگزاری افزود: رئیس جمهوری منتخب آمریکا که ۲۰ ژانویه ۲۰۲۵ (اول بهمن) رسما کار خود را آغاز خواهد کرد، روز دوشنبه گفت که تعرفه ۲۵ درصدی را علیه واردات کالاها از کشورهای کانادا و مکزیک اعمال خواهد داد و تعرفه ها تا زمانی که این کشورها موضوعات مربوط به قاچاق کالاها به ویژه فنتانیل (ماده مخدر بسیار قوی) و مهاجرت مرزی را کنترل نکرده اند ادامه خواهد یافت؛ اقدامی که به نظر می رسد توافق تجارت آزاد را نقض می کند.
ترامپ در یکی از ویژه ترین اظهاراتش درباره چگونگی اجرای برنامه های اقتصادی خود از زمان پیروزی در انتخابات ۵ نوامبر (۱۵ آبان) با شعار «آمریکا اولویت اول» گفت که ۱۰ درصد تعرفه اضافی برای واردات از چین اعمال خواهد کرد.
رئیس جمهوری منتخب آمریکا در پیام رسان متعلق به خود موسوم به تروث سوشال نوشت: در ۲۰ ژانویه به عنوان یکی از فرمان های اجرایی خود همه اسناد لازم برای اعمال تعرفه ۲۵ درصدی برای همه کالاهای وارداتی از کانادا و مکزیک به آمریکا و «مرزهای باز» مضحک آنها امضا خواهم کرد.
بیش از ۸۳ درصد صادرات به آمریکا در سال ۲۰۲۳ از مکزیک و ۷۵ درصد از کانادا بوده است.
اعمال تعرفه مشکلاتی را برای شرکت های خارجی مانند بسیاری از خودروسازان آسیایی و تولید کنندگان قطعات الکترونیکی که از مرزهای ورودی ارزان قیمت مکزیک برای ورود به بازارهای آمریکا استفاده می کنند، به بار خواهد آورد.
به نظر می رسد تهدید ترامپ به اعمال تعرفه های سنگین مفاد توافق آزاد تجاری بین آمریکا مکزیک و کانادا را نقض می کند. این توافق که ترامپ آن را در سال ۲۰۲۰ امضا و به صورت قانون در آورد شامل تجارت عمدتا بدون عوارض گمرکی بین سه کشور بوده است.
کانادا و آمریکا در مذاکراتی که به امضای این توافق منجر شد تحریم هایی را علیه یکدیگر وضع کرده بودند. ترامپ بر اساس ماده ای از این توافق می تواند درباره آن در سال ۲۰۲۶ دوباره مذاکره کند. به موجب بند موسوم به «سان ست» (غروب) هریک از دو طرف می توانند از آن کنار بکشند یا درباره تغییراتی مذاکره کنند.
چین: جنگ تجاری برنده ندارد
لیو پنگیو (Liu Pengyu) سخنگوی سفارت چین در آمریکا در واکنش به تهدید ترامپ برای اعمال تعرفه بیشتر بر چین گفت: پکن بر این باور است که روابط اقتصادی چین آمریکا و همکاری های دوجانبه، ماهیت منافع مشترک دارند و هیچ کس در جنگ تجاری یا جنگ تعرفه ها پیروز نیست.
سفارت چین همچنین به اقداماتی اشاره کرد که این کشور پس از نشست سال ۲۰۲۳ آمریکا و چین انجام داده است. پس از این نشست پکن موافقت کرد که صادرات اقلام مربوط به تولید ماده افیونی فنتانیل، عامل اصلی مصرف بیش از حد مواد مخدر در ایالات متحده را متوقف کند.
اقتصاددانان می گویند تعرفه های ترامپ احتمالا تبعاتی برای سیاست اقتصادی او خواهد داشت و نرخ عوارض وارداتی آمریکا را به سطوح بالای دهه ۱۹۳۰ باز خواهد گرداند، منجر به افزایش تورم، فروپاشی روابط تجاری آمریکا و چین، تحریک اقدامات تلافی جویانه و بی نظمی در زنجیره تامین خواهد شد.
- منبع خبر : ایرنا