همه پرسی در اقلیم کردستان، طرحی داعشی، اسراییلی است
همه پرسی در اقلیم کردستان، طرحی داعشی، اسراییلی است

در خبر ها آمده بود که «بهروز گلالی»، نماینده حزب اتحادیه میهنی کردستان عراق در آنکارا در نامه‌ای به مسئولین ارشد این حزب به موضوع سفر سرلشکر باقری رئیس ستادکل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به ترکیه پرداخته و نگرانی خود را از این سفر که ممکن است فرایند یک هژمونی مشترک بین مسئولین عراقی […]

در خبر ها آمده بود که «بهروز گلالی»، نماینده حزب اتحادیه میهنی کردستان عراق در آنکارا در نامه‌ای به مسئولین ارشد این حزب به موضوع سفر سرلشکر باقری رئیس ستادکل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به ترکیه پرداخته و نگرانی خود را از این سفر که ممکن است فرایند یک هژمونی مشترک بین مسئولین عراقی و ایرانی و ترکیه که ۹۵ درصد مرزهای اقلیم کردستان را در اختیار دارند ، صورت تشکل و تحقق بخود گرفته و زمینه را برای تهدید در برگزاری یک همه پرسی که در آن مردم کردستان از هر جهت بازنده نتیجه این همه پرسی بوده باشند را گوشزد کرده است.

اختلافات فیمابین مسعود بارزانی و مسئولین عراقی زمینه ای را در اقلیم کردستان عراق فراهم نموده که مردم کردستان را دستخوش مطالبه ای که در هر صورت منافعی برای ایشان نداشته باشد،نماید.

همه پرسی در کردستان عراق بظاهر یک توقع متکی به استقلال و در باطن داعش آفرینی دومی است که مردم عراق در حوزه شهرها و اقالیم سلیمانیه و اربیل و ذوخو و دوهوک  وحتی بقیه روستا نشینان کردستان از آن بی اطلاع هستند.

همه پرسی ظاهری کاملا فریبنده و باطنا ویرانگر نسل کرد در شمال عراق است زیرا کردستان عراق با مرزی در محاصره چهار کشور سوریه و ترکیه و ایران و عراق واقع است و این چهار کشور در راهبرد دیپلماسی خود هرگز پذیرای یک کشور مستقل به نام کردستان که مردمان کرد هر چهار کشور را به طمع جدایی طلبی دعوت نماید نخواهند رفت و بمجرد تحقق این همه پرسی تنشها برای مقابله با دخالت اسرائیل و امریکا از جانب هر چهار کشور آغتز و کمترین و کوتاهترین اقدام هر چهار کشور بستن راههای زمینی و هوایی بر این محدوده خواهد بود و طبعا این محدودیت ها اقلیم کردستان را با چالشهای کلان اقتصادی ، سیاسی ، و فرهنگی مواجه مینماید. در طول تاریخ مردمان کردستان به بینش و شعور و فرهیختگی شهرت فوق العاده ای را به نام خود ثبت نموده اند. اینکه اعلام همه پرسی بتواند تاکتیکی برای به کرسی نشاندن خواسته های خود در دولت عراق تلقی شود البته بعید نیست و اینکه این اقدام با نیت تحقق بخشیدن به ایجاد یک کشور مستقل صورت پذیرد کاملا دور از ذهن و از فراست و بلوغ مسئولین اقلیم کردستان عراق بدور بوده است.

مسعود بارزانی نزدیک به یک ماه پیش در مصاحبه ای با خبرگزاری آسوشیدت پرس عنوان کرده « اگر دولت عراق بر مواضع خود پافشاری کند گزینه جدا شدن از این کشور مطرح خواهد شد. ما از تلاش سنی‌ها برای ایجاد مناطق خودمختار در عراق حمایت می‌کنیم».

این گفتار و محتوای مطالبت مسعود بارزانی مفهوم استقلال طلبی ندارد و بیش از استقلال طلبی نوعی چانه زنی کردی محسوب میشود که طبعا مسئولین عراق باید بدان وقعی در خور نهاده و تا حد میسور مشکلات مردم کرد عراق را در دستور حل کوتاه مدت قرار دهند.

مسئولین منطقه کردستان بخوبی آگاهند که ارتش عراق در چند ماه گذشته با همراهی نیروهای حشد الشعبی موفق شد شبه نظامیان داعش را از مناطقی که در اختیار داشتند، خارج سازد تا جایی که امروز موصل آخرین مقر آنها در عراق تحت فشار عملیات‌های نظامی ارتش قرار گرفته و امید است در چند ماه آینده این منطقه نیز از دست تروریست‌ها آزاد شود.

در صورت تحقق این سناریو، عراق با عبور از یک بحران براندازنده و تجزیه طلب، می‌تواند با اتحاد سیاسی قدرتمندتر از قبل گام در مسیر توسعه اقتصادی و زیربنایی بگذارد. وجود یک عراق منسجم و باثبات که قادر خواهد بود از مرزهای خود محافظت کند، این راهبرد در سیاستهای دولت و مردم عراق بدون شک در راستای سیاست‌های عربستان و رژیم صهیونیستی نخواهد بود. از این گذشته ایران به عنوان مهمترین کشوری که در شرایط سخت جنگی به بغداد کمکهای مستشاری داده است، در این فرایند جایگاه قابل توجهی در سیاست خارجی عراق خواهد یافت. از این رو تحکیم و تقویت همکاری و پیوند تهران با بغداد در فضای پساداعش اصلی‌ترین نشانه شکست برای محور غربی و هم پیمانانش و همچنین تهدیدی برای راهبردهای آنها در منطقه به شمار می‌رود.

تقاضای ترکیه برای ملاقات با سرلشکر باقری ریاست ستاد کل قوای مسلح در ایران می باید هشداری برای مردم و مسئولین کردستان به همراه داشته و نگرانی های ترکیه علی رغم نا همسو بودن سیاستهای منطقه ای با ایران نیز خود مفهوم معینی را میرساند.از این رو در این شرایط انتظار می‌رود اربیل برای دفع کامل خطر تروریسم از عراق، همسویی سیاست‌های خود را با دولت مرکزی تنظیم کند، اعلان برگزاری همه پرسی جدایی طلبی در راستای سنگ اندازی در مسیر استقرار صلح قابل تفسیر خواهد بود و شکستهای چهار دهه اسرائیل و امریکا در منطقه موید هشدار همجواری برای عدول از سیاست لجوجانه و تمکین از عقلانیت مطلق است.

والسلام