به گزارش ایسنا، طرح جدید اسکناسهای ۵۰ هزار تومانی که بانک مرکزی در نیمه دوم سال گذشته منتشر کرد، سبب شد تا گمانهزنی برای حذف چهار صفر از پول ملی آغاز شود، اما چند روز پس از این موضوع در ۱۶ دیماه سال گذشته، عبدالناصر همتی، رئیسکل بانک مرکزی با بیان اینکه لایحه حذف چهار صفر از پول ملی را به دولت ارائه کردهام، خبر از بررسی این موضوع در دولت داد.
آنطور که همتی گفته بود، پیشنهاد شده که هر ۱۰ هزار ریال فعلی معادل یک تومان و هر تومان معادل ۱۰۰ ریال جدید باشد و با تصویب دولت و تایید مجلس اقدامات اجرایی این امر آغاز میشود.
هرچند که این موضوع در ماههای اخیر مسکوت مانده و هیچ مقامی در رابطه با آن اظهارنظر نکرده بود و به نظر میرسید که چندان جدی نباشد، اما دولت طی روزهای گذشته این طرح بانک مرکزی را در دولت تصویب کرد و اکنون لایحه حذف چهار صفر از پول ملی باید به تصویب مجلس برسد تا مراحل اجرایی آن آغاز شود.
البته گفته میشود که این طرح زمانبر بوده و اجرای آن به دو سال زمان نیاز دارد و بعد از قانونی شدن، پولهای جدید به تدریج با جایگزینی آنها با اسکناسهای فرسوده قبلی وارد چرخه میشوند و هزینه آن قابل مقایسه با هزینه چاپ حجم زیاد اسکناسهای فعلی نخواهد بود.
حذف چهار صفر از پول ملی تغییراتی در روند پولی کشور ایجاد میکند که ممکن است بسیاری از مردم با آن آشنا نباشند، اما مهمترین نکته این است که هر ۱۰۰۰ تومان فعلی پس از اجرای این طرح برابر با یک تومان خواهد بود و در صورت تصویب این طرح، واحد پولی ایران به طور رسمی از ریال به تومان تغییر پیدا میکند.
اما پول خرد نیز در این فرآیند نقش مهمی دارد و آنطور که بانک مرکزی اعلام کرده، به نظر میرسد که قرار است هر تومان جدید برابر با ۱۰۰ ریال باشد؛ به عبارت دیگر واحد اصلی پول ایران تومان و واحد خرد آن ریال خواهد بود که هر ۱۰۰ ریال برابر با یک تومان خواهد شد.
حال باید دید که نمایندگان مجلس شورای اسلامی که این روزها نظرات متفاوتی نسبت به این موضوع دارند، به اجرای این لایحه رای مثبت میدهند، یا اینکه این لایحه در همین دولت به کار خود پایان خواهد داد؟
نمایندگان موافق این لایحه معتقدند که حذف چهار صفر از پول ملی هزینه چاپ اسکناس را کاهش خواهد داد و از سوی دیگر چهره پول ایران در صحنههای بینالمللی را بهبود خواهد بخشید، اما با وجود اینکه تاثیری بر اقتصاد ایران ندارد، میتواند روند حسابرسی را نیز آسان کرده و به طور کلی هزینهها را کاهش دهد.
اما در مقابل، نمایندگان مخالف این لایحه میگویند که اکنون زمان مناسبی برای این کار نیست و بانک مرکزی بهتر است در این دوره به اصلاح ساختاری نظام بانکی اهتمام بورزد. البته برخی از کارشناسان نیز معتقدند که این کار میتواند تورمزا باشد.
در آخر آنچه مهم است اینکه به اعتقاد کارشناسان، حذف چهار صفر از پول ملی، آثار اقتصادی قابل توجهی نخواهد داشت و تنها برای کاهش هزینهها و جلوه کار انجام میشود، اما ممکن است بتواند تغییراتی را در اقتصاد کشور به صورت غیرمستقیم ایجاد کند.