گردشگری می تواند از نقاط قوت اقتصاد ایران باشد و می توان گردشگرانِ خارجی را به ایران آورد و ارز را به ایران سرازیر کرد. اما یک بخش مهم گردشگری که مغفول مانده گردشگری فرهنگی است. همین چند روز پیش بود که گوگل تصویرِ اصلی خود را به نابغه بزرگ ایرانی شیخ الرئیس ابن سینا […]
گردشگری می تواند از نقاط قوت اقتصاد ایران باشد و می توان گردشگرانِ خارجی را به ایران آورد و ارز را به ایران سرازیر کرد. اما یک بخش مهم گردشگری که مغفول مانده گردشگری فرهنگی است.
همین چند روز پیش بود که گوگل تصویرِ اصلی خود را به نابغه بزرگ ایرانی شیخ الرئیس ابن سینا اختصاص داده و به همین روش از او تجلیل کرده بود. بازار تجلیل از این و آن در ایران هم داغ است و همایش ها و سمینارهای بسیاری برگزار و مجموعه مقالات بسیاری هم به دنبال آن ها منتشر می شوند. اما به گمانم یک جای کار می لنگد که ما هنوز نتوانسته ایم این شخصیت ها را به جای این که صرفاً یک بزرگداشت بگیریم و از خود رفع تکلیف کنیم به درستی معرفی کنیم تا مردم ابن سینا را، که اتفاقاً بسیار به تحقیر از پزشکان یاد می کند، صرفاً یک پزشک ندانند و بد تر از آن، «حکیم» را در عبارت «حکیم ابن سینا» به معنای دکتر علفی نگیرند و فکر نکنند همان طور که پدر بزرگ های ما به شکسته بندهای خودشان می گفتند حکیم، به همان دلیل هم به شیخ الرئیس می گویند حکیم و ندانند که این واژه به معنای دارای حکمت است و در عالم اسلام بعد از معصومین، چه کسی بزرگ تر از ابن سینا و چه کسی لایق تر از او برای این صفت؟
اما ماجرا بسیار از این بدتر است. یا مثلاً روز تولد این فیلسوف بزرگ عالم اسلام را روز پزشک نام گذاری نکنیم و شان او را تا این حد پایین نیاوریم و به یاد بیاوریم که ملا صدرای بزرگ که به حق صدر المتالهین نامیده شده است، او را ملامت می کند که چرا وقت ارزشمند خود را به جای این که صرف گره گشایی از مسائل بزرگ فلسفی و الهیاتی کند، صرف پزشکی و علوم طبیعی دیگر کرده است که از هر آدم بی استعدادی بر می آید و حیف از آن نبوغ شگرف که صرف این کارها شود. اما باز اینجا و در این بزرگداشت ها و سمینارها و حتی در این نام گزاری ها، هر چند بی سلیقگی هست، فاجعه رخ نداده است. هفته پیش بعد از مدت ها سفری به همدان داشتم و در آن جا، به عادت همیشگی، به زیارت مزار ابن سینای بزرگ رفتم تا فاتحه ای نثار روح او کنم، اما یک بار دیگر فاجعه شهرداری همدان هوش از سرم پراند. از سال ها قبل، برای ورود به مزار ابن سینا، که البته معماری چشم نوازی دارد و نماد شهر همدان است، ورودی گذاشته اند و هر کسی که می خواهد وارد آن شود باید مبلغی بپردازد. تا همین جا توهین بسیار بزرگی به یکی از بزرگترین شخصیت های تاریخ اسلام بعد از معصومین علیهم السلام شده است، اما این همه فاجعه نیست. مسئولان شهری برخوردی بهتر از موزه با مزار این بزرگمرد ندارند و آن چه آن جا می بینی آدم هایی هستند که برای «تفریح» به آن جا آمده اند. اما توهین ها به مقام شامخ شیخ الرئیس به همین جا ختم نمی شود و در هر گوشه و کنار دخترانی را می بینی که صورت خود را به حالت های عجیب و قریب در می آورند و «سلفی» می گیرند و خانواده ها طوری دست بچه ها را گرفته اند و قدم می زنند که انگار به پارک آمده اند. اشتباه نکنید. من نه با سلفی گرفتن، حتی بر مزار ابن سینا، مشکل دارم و نه با به گردش بردنِ بچه ها بر مزار ابن سینا. اتفاقاً تمام حرف من این است که باید بچه ها را برد و با این شخصیت ها آشنا کرد. نکته مهم همین است: «آشنا کردن»!
گردشگری می تواند از نقاط قوت اقتصاد ایران باشد و می توان گردشگرانِ خارجی را به ایران آورد و گوشه و کنار این طبیعت زیبا و چشم نواز را به آن ها نشان داد و ارز را به ایران سرازیر کرد. اما یک بخش مهم گرشگری که حداقل به همان اندازه ورود ارز به ایران مهم است و بسیار از آن غفلت شده، گردشگری فرهنگی است. شما ببینید همین ترکیه چطور هر سال گردشگران را به قونیه جذب می کند و فرهنگی که اتفاقاً از ایرانِ فرهنگی به او رسیده و او به نام خود کرده است را به دیگران معرفی می کند. ما تا به حال چند بار جشنواره ای برای معرفیِ ابن سینا به مردم عادی غیر فیلسوف در همدان برگزار کرده ایم؟ چند جشنواره در طوس برای معرفی فردوسی و غزالی؟ چند بار گردشگرانِ خارجی را به اصفهان جذب کرده ایم تا فرهنگِ درخشان عصر صفوی را به آنان معرفی کنیم؟
بیایید بپذیریم که مسئولین، هم مسئولینِ وزارت ارشاد و دیگر نهادهای فرهنگی و هم مسئولین محلی در این زمینه کم کاری کرده اند. بخش بسیار بزرگی از گردشگرانِ خارجی نه به دنبال سواحلی مانند آنتالیا و دبی هستند و نه طبیعت گردی، بلکه به دنبال آشنایی با فرهنگ ها و تمدن های دیگر هستند و هر سال به هند و چین و ترکیه و امریکای مرکزی و جنوبی می روند. اما ما از این سابقه غنی و فرهنگ بی نظیر خودمان غافل مانده ایم و هیچ تلاشی در جهت معرفیِ آن، نه تنها به خارجی ها بلکه حتی به مردم خودمان هم نمی کنیم. اگر قرار است فرهنگ خودی حفظ شود، یک راه آن همین معرفی از طریقِ گردشگری فرهنگی است که در ایران مطلقاً درباره آن کار نشده است.