سیانان: ترامپ از ایجاد اختلال در روابط با متحدان هم لذت میبرد
به گزارش واحد بین الملل خبرگزاری صبح اقتصاد از این رسانه آمریکایی، از زمان آغاز دولت دوم ترامپ تاکنون که ۲۰ روز از آن می گذرد، متحدان اروپایی واشنگتن خوددار بوده اند. به نظر می رسد ترامپ در تمام این چند روز از جریان سخنان گرم و انتقادهای هر از گاه رهبران اروپایی لذت میبرد.
اما اروپاییها این هفته و پس از پیشنهاد حیرتآور ترامپ در مورد تصاحب غزه و انتقال جمعیت این باریکه نتوانستند ساکت بمانند.
به نوشته سی ان ان، این پیشنهاد به شدت از راه حل ایجاد دو دولت که از مدت ها پیش مورد توافق سران اروپا و آمریکا بوده، فاصله دارد و پس از اظهارات اخیر رئیس جمهوری آمریکا اروپا ساکت نماند و علاوه بر رد این پیشنهاد از سوی بسیاری از کشورهای دیگر، متحدان آمریکا نیز با ناباوری و نگرانی نسبت به پیامدهای این پیشنهاد بر تلاشهای دیپلماتیک برای آتش بس و مذاکرات آزادسازی اسرا واکنش نشان دادند.
این شبکه در عین حال تاکید کرده است که لحن اروپاییها نسبت به پیشنهاد ترامپ در مورد تصاحب غزه اگرچه در کشورهای گوناگون این قاره متفاوت بود، اما همگی در یک موضع یکسان بودند و آن عدم حمایت بود.
جان آلترمن از اعضای ارشد «مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی» در خصوص موضع اروپا نسبت به اظهارات ترامپ در قبال غزه گفت: «آنها مات و مبهوت مانده اند. متوجه نیستند که این وضعیت در حال رخ دادن است».
این تحلیلگر سپس افزود: «این دولت نه تنها غریزه، بلکه اشتهای بسیاری هم برای ایجاد اخلال دارد».
ترامپ در برابر اروپا
سی ان ان یادآور شده است که بیشتر کشورهای غربی نسبت به غیرقابل پیش بینی بودن ترامپ در کاخ سفید محتاط برخورد می کنند و با توجه به تجربه دولت پیشین، در دولت جدید او آمادگی بیشتری برای این دست تصمیم گیریهای ناگهانی دارند.
در این میان فرانسه پیشنهاد ترامپ برای تصاحب غزه را «نقض جدی قوانین بینالملل» دانست. وزیر امورخارجه اسپانیا، سرزمین غزه را از آن غزهای ها دانست. اما خیرت ویلدرز نخستوزیر هلند به عنوان یک رهبر راست افراطی، با در پیش گرفتن موضعی متفاوت، پیشنهاد ترامپ را تائید کرد و در پستی در ایکس نوشت: «اجازه دهید فلسطینیها به اردن بروند. مشکل غزه حل شد».
فرانک والتر اشتاین مایر رئیسجمهوری آلمان پیشنهاد ترامپ را «غیرقابل قبول» خواند و آنالنا بائربوک وزیر خارجه این کشور، گفت: این پیشنهاد «به رنج و نفرت جدید منجر می شود».
اریک نلسون سفیر دولت پیشین ترامپ در بوسنی در این زمینه به سی ان ان گفت: «به عنوان یک دیپلمات حرفه ای، وظیفه من همیشه این بوده است که منافع دولت واشنگتن را به بهترین شکل ممکن توضیح دهم. ترامپ وضعیت را سخت تر کرده است. پیشبینی اینکه او در آینده چه کاری انجام میدهد بسیار سخت است».
ناتان سیلز هماهنگکننده سابق ترامپ در مبارزه با تروریسم وضعیت جاری میان واشنگتن و پایتختهای اروپایی را تشریح کرد و گفت: «دولت ترامپ انتظار ندارد که اروپایی ها یک به یک به صف شوند و بگویند من هم موافقم نام مرا هم بنویس. ما مجبور نیستیم ۱۰۰ درصد با تمامی دوستان خود موافق باشیم».
اما در این میان تنها کشور اروپایی که به نظر می رسد انتقاد از آمریکا برایش راحت نباشد، انگلیس است. کییر استارمر نخست وزیر بریتانیا نیک میداند که هرگونه انتقاد از ترامپ به دلیل سخنان اخیرش در مورد غزه هزینه خواهد داشت. به ویژه آنکه رئیس جمهوری آمریکا به تازگی اعلام کرده است که بریتانیا از تعرفه های برنامه ریزی شده علیه اتحادیه اروپا در امان است.
سی ان ان سخنان ترامپ در مورد متحد دیرینه خود را یک پاداش بزرگ برای لندن می داند که بیصبرانه منتظر فرصتی برای رشد اقتصادی است. اما به اعتقاد نویسنده، این یک رویای واهی برای انگلیس است و استارمر به خوبی میداند اگر از یک سو در برابر پیشنهاد ترامپ بایستد، توان مقابله با پیامدهای آن را ندارد و چنانچه از آن استقبال کند دقیقا همان کاری را کرده که نخستوزیر پیشین انگلیس می کرد و استارمر منتقدش بود.
هرچند دیوید لامی وزیر امورخارجه دولت استارمر این هفته به خبرنگاران در اوکراین در واکنشی محتاطانه گفت: «در مورد غزه، دونالد ترامپ درست می گوید. فلسطینیهایی که در طول این چند ماه جنگ به طرز وحشتناکی آواره شدهاند، مشخص است که غزه با آوار یکی شده است. دیگاه ما همیشه روشن بوده است؛ ما باید دو کشور داشته باشیم و باید شاهد باشیم که فلسطینی ها می توانند در سرزمین خود در غزه زندگی و پیشرفت کنند».
آلترمن در بخش دیگری از اظهارات خود در مورد واکنشهای داخلی و خارجی به پیشنهاد ترامپ، نسبت به انزوای آمریکا در نبود یک رهبری جهانی هشدار داد و گفت: «ممکن است برخی کشورها احساس کنند که به روابط متفاوتی با روسیه و چین نیاز دارند که این امر ناشی از تلاش آنها برای کاهش اتکا به آمریکا است و تاحدودی نیز از آن جهت است که تداوم این وابستگی و رابطه برای انها فواید اخلاقی ندارد».
سی ان ان در ادامه استدلال کرده است که اما موضوع غزه جدیدترین گسست ژئوپلیتیک بین ترامپ و اروپا نخواهد بود. بسیاری از کشورهای اروپایی بی صبرانه منتظر مذاکرات احتمالی برای پایان جنگ روسیه در اوکراین هستند.
نلسون با اشاره به تلاش ترامپ در مورد خاتمه جنگ اوکراین از طریق آنچه که پیش از این پیشنهاد داده بود، مبنی بر واگذاری بخشی از خاک اوکراین به روسیه، گفت: «امیدوارم دولت رویکرد متعادلتر و حساب شدهتری را در قبال اوکراین دنبال کند».
وی سپس با بیان اینکه دولت جو بایدن در دوره چهار ساله خود تلاش بسیاری کرد تا در صحنه بین المل قابل اعتماد و قابل پیش بینی باشد، خاطرنشان کرد: «دولت ترامپ دقیقا برعکس اوست».
- منبع خبر : ایرنا