عارف: دولت موانع جهاد دانشگاهی را رفع می‌کند
عارف: دولت موانع جهاد دانشگاهی را رفع می‌کند
معاون اول رئیس جمهور گفت: جهاد دانشگاهی مولود انقلاب فرهنگی و شاید یکی از بهترین تصمیمات ستاد انقلاب فرهنگی در سال ۵۹ بود.

عارف: دولت موانع جهاد دانشگاهی را رفع می‌کند

به گزارش واحد سیاسی خبرگزاری صبح اقتصاد محمدرضا عارف صبح امروز در مراسم تودیع و معارفه مسلمی نائینی و علی منتظری روسای پیشین و جدید جهاد دانشگاهی در دانشگاه علم و فرهنگ با تشکر از تلاش های جهاد دانشگاهی در چهار دهه اخیر، اظهار کرد: جهاد دانشگاهی مولود انقلاب فرهنگی و شاید یکی از بهترین تصمیمات ستاد انقلاب فرهنگی در سال ۵۹ بود. نقش و سهم جهاد دانشگاهی برجسته بوده و نقش کلیدی در بازگشایی دانشگاه ها داشت.

وی ادامه داد: بچه های حزب اللهی و مومن و بانشاط جهاد دانشگاهی هم در جبهه جنگ بودند و هم در دانشگاه ها، و با تلاش آنها دانشگاه ها خوب بازگشایی شد.

معاون اول رئیس جمهور خاطرنشان کرد: دانشگاه و صنعت زبان هم را نمی فهمیدند. صنعت در زمینه مونتاژ فعال بود و تلاش های دانشگاه در حد مقاله بود. وقتی جوانان بانشاط جهاد دانشگاهی به میدان آمدند، دستاوردهای خوبی حاصل شد که یکی از این دستاوردها، نزدیک شدن دیدگاه دانشگاه و صنعت بود. این دو مکمل هم هستند و به هم نیازمند هستند. جهاد دانشگاهی نقش پل ارتباط دانشگاه و صنعت و همچنین خدمات برقرار کرد.

معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه با همه روسای جهاد دانشگاهی به صورت رسمی و غیررسمی همکاری داشته ام، تاکید کرد: دولت موانع جهاد دانشگاهی را رفع می کند تا جهاد دانشگاهی، جهادی عمل کند.

عارف افزود: جهاد دانشگاهی در همان طفولیت خود در بازگشایی، مدیریت و عملکرد دانشگاه سهم داشت. هرچند اختلاف نظر وجود داشت ولی خروجی تصمیمات درست بود. جهاد دانشگاهی به خوبی بزرگ شد. جهاد دانشگاهی نهادی علمی، دانش بنیان، جریان ساز و تاثیرگذار است. امروز شرایط سال ۵۹ را در ارتباط با جهاد دانشگاهی با دغدغه های متفاوت داریم. آن زمان دغدغه ما تولید فارغ التحصیل یود امروز کیفی تر کردن فارغ التحصیلان دغدغه ما است.

وی ادامه داد: وظیفه اصلی جهاد دانشگاهی ساختن انسان تراز انقلاب است. ما دانشگاهیان در این زمینه کوتاهی کرده ایم. دغدغه ما رشد کمی بود. الان این دغدغه رفع شده و باید دنبال کیفی کردن آموزش ها باشیم. جهاد می تواند در این زمینه کار کند. جهاد یک خانه تکانی جدی باید بکند برای جذب دانشجویان. دانشجو باید احساس کند جهاد دانشگاهی منزل آنهاست. مدیران جهاد باید این باور را داشته باشند که حتی پروژه های دفاعی را به دانشجویان بسپرد. فارغ التحصیل باید در زمینه فرهنگی هم زبده باشد و جهاد دانشگاهی می تواند در این زمینه فعال باشد. دانشجو مقصر نیست بلکه مسئولان فرهنگی مقصر هستند که بدسلیقگی کرده یا نظر شخصی خود را اعمال کرده اند. مسائل فرهنگی را نمی توان با زور و چماق دنبال کرد.

معاون اول رئیس جمهور همچنین تصریح کرد: جهاد دانشگاهی به ساختار منعطف و پویا نیاز دارد تا دانشجویان را جذب کند. برای جذب دانشجویان، جهاد دانشگاهی باید از بوروکراسی سخت خودداری کند.

وی با بیان اینکه انتظارات رهبری از جهاد دانشگاهی بالا است، افزود: جهاد دانشگاهی در تربیت نیرو خدمت کرده است. دولت در خدمت شماست و جهاد هم به دولت کمک کند. شعار امسال بیانگر دو چالش مهم کشور یعنی سرمایه و تولید است. برای تولید در حوزه تمدنی ایران باید برنامه داشته باشیم. با کشورهای اوراسیا قانون تجارت آزاد داریم، کشورهای شانگهای، اکو، کشورهای آفریقایی و بریکس کشورهای هدف هستند. برای تولید برای ۳۰۰ میلیون نفر برنامه ریزی کنیم. باید سرمایه های خرد را جمع کرده و به سرمایه گذار تضمین بدهیم که سرمایه اش را می تواند با شرایط  توافق شده پس بگیرد.

عارف با بیان اینکه اقتصاد دانش بنیان راهبرد نظام در دو دهه اخیر است، اظهار کرد: جهاد دانشگاهی باید در این زمینه فعال باشد. جها دانشگاهی در ایجاد مراکز نوآوری فعالیت کند. در جذب و نگه داشتن نخبگان مشکل داریم و این چالش را باید جهاد دانشگاهی رفع کند. جهاد نهادی فرهنگ ساز است و در زمینه چالش های فرهنگی جهاد دانشگاهی می تواند نقش آفرینی کند. جهاد دانشگاهی کار فرهنگی را در اولویت بگذارد. جهاد دانشگاهی برای برون رفت از ناترازی ها ایده بدهد. اگر به آسیب های اجتماعی نپردازیم به بحران اجتماعی تبدیل می شود، جهاد در این زمینه هم فعالیت کند.

وی با بیان اینکه جهاد دانشگاهی باید در زمینه فناوری های نوظهور و هوش مصنوعی فعال باشد، گفت: برخلاف رویکرد گذشته نسبت به فناوری های نو، اکنون جامعه و نظام کاربرد هوش مصنوعی را پذیرفته است. نباید در این زمینه موازی کاری شده بلکه هر بخش کشور، در یک زمینه هوش مصنوعی فعالیت کند و این فعالیت ها باید هم افزا شود.

عارف گفت: ما به تقسیم کار ملی نیازمندیم. جهاد دانشگاهی می تواند در تقسیم کار ملی به دولت کمک کند. منابع محدود است و باید از این منابع حداکثر بهره وری را داشته باشیم و به همین منظور به تقسیم کار ملی نیازمندیم.

وی تاکید کرد: مساله اصلی دولت، اقتصاد و معیشت مردم است. به سمت آزاد کردن خیلی مسائل می رویم ولی در اصلاح هر قیمتی نباید به معیشت مردم آسیب وارد شود. جهاد دانشگاهی در این زمینه هم به دولت کمک کند.

عارف در باره روند تغییر رئیس جهاد دانشگاهی گفت: از آقای مسلمی به خاطر روحیه جهادی  و خدماتی که داشتند تشکر می کنم. راهبرد دولت وفاق ملی استفاده از همه ظرفیت‌هاست و این یک باور است نه شعار. استانداران در یک پروسه شش ماهه انتخاب شدند و ما متوجه هزینه صرف این زمان بودیم، ولی دنبال تحقق شعار وفاق بودیم. درباره جهاد دانشگاهی بحث چندین ماهه در یک فضای تخصصی و صمیمانه داشتیم و جمع بندی این بود که تغییر خوب است البته پیش‌فرض ما این است که در هر تغییری، جایگاه و منزلت و حرمت عزیزی که خدمت کرده است، رعایت شود. نحوه تغییر افراد مهم است. گاهی قلمع و قمع انجام می‌شود. ما با این رویکرد مخالفت کردیم و مبنای ما ادامه حرکت مدیران قبلی و اصلاح روند است نه اینکه از ابتدا اقدامات را شروع کنیم.

وی ادامه داد: انتظار نداشتیم آقای مسلمی برخورد صمیمانه و اخلاقی با ما داشته باشد. آقای مسلمی در نهایت اخلاق و منزلت خود، این تغییرات را مدیریت کرد تا از طریق قانون و با آرامش تغییرات حاصل شود. ما تغییرات در جهاد دانشگاهی را از هیات امنای جهاد شروع کردیم، چون جایگاه هیات امنا و آقای مسلمی برای ما مهم بود. در ادامه هم شورای عالی انقلاب فرهنگی، تصمیم هیات امنا را تایید کرد.

معاون اول رئیس‌جمهور همچنین بیان کرد: جای خوشحالی دارد که فرزند خلف جهاد دانشگاهی انتخاب شد. وقتی آقای منتظری مسئولیت ریاست جهاد دانشگاهی را پذیرفت خیلی خوشحال شدم و احساس کردم هم پیشکسوتان خوشحال شدند و هم جوانان.

عارف خاطرنشان کرد: جهاد دانشگاهی در راستای پیام نوروزی امام خمینی که باید تحول اساسی در دانشگاه ایجاد شود، تشکیل شد. ما امروز همچنان نیازمند تحول مورد نظر امام خمینی در دانشگاه‌ها در زمینه‌های مختلف هستیم. رهبری در دیدار با اعضای جهاد دانشگاهی فرموده‌اند یکی از وظایف جهاد دانشگاهی تربیت شخصیت‌های مهم علمی با رویکردهای انقلابی است. فرق انقلاب اسلامی ما با سایر انقلاب‌ها به ارزش‌ها و معنویت‌های ما برمی گردد. مهم است که بررسی کنیم با چه سازوکاری می توانیم این ارزش ها را وارد برنامه‌های اجرایی کنیم. جهاد انشگاهی می تواند این هدف را پیگیری کند. رهبری بر حفظ هویت دینی  وانقلابی جهاد دانشگاهی تاکید دارند. جهاد دانشگاهی نباید احساس کند موسسه‌ای اقتصادی است و درآمدزایی داشته باشد. هویت انقلابی و دینی جهاد دانشگاهی نباید هیچگاه دچار خدشه شود؛ این راهبرد در این دوره جدید باید دنبال شود.

وی همچنین با بیان اینکه جهاد دانشگاهی نه یک نهاد بلکه یک فرهنگ است، افزود: در زمینه فرهنگی ما نتواسنته ایم دین خود را به مردم ادا کنیم. در دهه پنجم انقلاب هستیم ولی در برخی شاخص‌های فرهنگی افت داشته‌ایم یا رشد نداشته ایم. گرفتاری ‌هایی که به ما تحمیل شد مثل جنگ تحمیلی یا تحریم های ظالمانه در غفلت از حوزه فرهنگی نقش داشت، باید این مسیر جبران شود.

معاون اول رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه مشکلات دهه ۶۰ جهاد دانشگاهی حل شده است، تصریح کرد: جهاد دانشگاهی باید برای آینده کادرسازی کند. دانشجویان هم درس بخوانند و هم در جهاد دانشگاهی کار کنند. نسل جوان باید در جهاد دانشگاهی مراحل جامعه پذیری را طی کنند. جهاد دانشگاهی انتظارات رهبری در مورد تربیت مدیران آینده و شخصیت‌های علمی و پایبند به انقلاب و گسترش فرهنگ انقلاب اسلامی به دانشجویان را دنبال کند. جهاد دانشگاهی در تربیت مدیران خوب ایفای نقش کرده است. صادقانه بگویم که هرگاه در مسئولیتی بوده و دنبال زدن حکم برای کسی بودم، اگر آن فرد سابقه جهادی داشت، آرامش داشتم.

  • منبع خبر : ایسنا