عراقچی در کابل؛ تلاش برای جهشی بلند در روابط اقتصادی
به گزارش واحد بین الملل خبرگزاری صبح اقتصاد وزیر امور خارجه ایران صبح امروز یکشنبه در راس هیاتی وارد کابل پایتخت افغانستان شد و در دیدار با «امیر خان متقی» سرپرست وزارت امور خارجه افغانستان تاکید کرد که ایران و افغانستان دو کشور دوست و برادر و مسلمان هستند.
عراقچی خاطر نشان کرد: ارتباطات اقتصادی ایران و افغانستان در سطح بسیار خوبی است و امیدوارم در این سفر روابط را هرچه بیشتر در جهت منافع ملی دو کشور و دو ملت گسترش دهیم.
لازم به یادآوری است که پیوندهای عمیق تاریخی، فرهنگی، زبانی و دینی بین دو ملت همسایه، ضرورت تقویت هماهنگی و همکاری بین ایران و افغانستان را در راستای تامین منافع عالیه دو ملت و مقابله با چالشها به امری ضروری در این بازه زمانی تبدیل کرده است.
در ادامه این سفر انتظار میرود طیفی از موضوعات و مباحث مورد علاقه یا نگرانی دو طرف مورد بحث و بررسی قرار گیرد. در این سفر نمایندگان وزارتخانههای مختلف و یک هیات اقتصادی و تجاری وزیر امور خارجه را همراهی کردهاند.
ذاکر جلالی از مقامهای ارشد وزارت امور خارجه طالبان سفر عراقچی به کابل را زمینه ساز ورود روابط دو کشور به مرحلهای تازه دانست و اعلام کرد: «منافع مشترک سیاسی، اقتصادی و امنیتی میان افغانستان و ایران، فرصتی برای تقویت همکاریهای دوجانبه است».
این مقام وزارت امور خارجه طالبان همچنین این سفر که اولین سفر یک وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران بعد از روی کار آمدن دوباره طالبان در افغانستان است، را گامی سازنده در راستای تحکیم روابط خواند.
برخی تحلیلگران معتقدند که از میان جنبههای مختلف سفر عراقچی به کابل، با توجه به همراهی تیمی از فعالان اقتصادی ایران، حداقل در این بازه زمانی جنبه اقتصادی این سفر از اهمیت بیشتری برخوردار باشد. بر اساس اعلام مسئولان اتاق بازرگانی، صادرات ایران به افغانستان معادل ۲ برابر صادرات به ۱۵ کشور دیگر است.
علاوه بر این گفته میشود که صادرات ایران به افغانستان در سالهای گذشته همواره بین ۲ تا سه میلیارد دلار بوده و این کشور شریک اقتصادی اصلی ایران در منطقه به شمار میرود.
مطلب دیگر اینکه موازنه تجاری همیشه به نفع ایران بوده است و افغانستان ظرفیت بسیار مهمی برای توسعه روابط اقتصادی و تجاری ایران محسوب میشود.
«نوذر شفیعی» تحلیلگر مسائل منطقه و عضو هیات علمی دانشگاه تهران نیز همکاریهای اقتصادی را از مهمترین موضوعات دستور کار روابط بین دو کشور دانست و گفت: در حال حاضر طالبان نیز تحت تحریم بین المللی است و هم روابط آن با پاکستان دچار مشکل شده است.
وی ادامه داد: بنابراین ایران از منظر اقتصادی و رفع نیازهای تجاری میتواند تکیه گاه بسیار مهمی برای طالبان باشد و این بحث با توجه به همکاریهایی که در گذشته وجود داشته است، میتواند در دستور کار سفر وزیر امور خارجه ایران قرار گیرد و با تعریف ظرفیتهای جدید در حوزه اقتصادی، همکاریها در این حوزه را ارتقا داد.
عبدالمحمد طاهری، کارشناس مسائل افغانستان نیز با تاکید بر همکاری دو کشور در حوزه اقتصادی ابراز امیدواری کرده است که ایران بتواند با حضور پررنگ عراقچی، روابط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی را مورد بازسازی مجدد قرار بدهد چرا که به هر حال افغانستان برای ایران حائز اهمیت است.
- منبع خبر : ایرنا