اولین جلسه رسیدگی به اتهامات ۶ متهم پرونده فساد مالی دومان توکان به ریاست قاضی صلواتی برگزار شد. به گزارش واحد سیاسی خبرگزاری صبح اقتصاد محاکمه متهمان پرونده دومان توکان در شعبه چهارم دادگاه ویژه رسیدگی به جرایم مفسدان و اخلالگران اقتصادی و به ریاست قاضی صلواتی، به صورت علنی آغاز شد. گفتنی است این پرونده […]
اولین جلسه رسیدگی به اتهامات ۶ متهم پرونده فساد مالی دومان توکان به ریاست قاضی صلواتی برگزار شد.
به گزارش واحد سیاسی خبرگزاری صبح اقتصاد محاکمه متهمان پرونده دومان توکان در شعبه چهارم دادگاه ویژه رسیدگی به جرایم مفسدان و اخلالگران اقتصادی و به ریاست قاضی صلواتی، به صورت علنی آغاز شد. گفتنی است این پرونده ۱۸۶ شاکی دارد.
دادستان تهران ۲۷ مهرماه سال جاری از صدور کیفرخواست علیه شش نفر در پرونده شرکت کلاهبرداری دومان و توکان با ۱۵۰ میلیارد تومان بدهی خبر داده بود.
این پرونده ۵ متهم دارد که ۴ نفر در جلسه امروز حاضرند اما یکی از متهم متواری است. اتهام متهم فراری پرونده که یک خانم است، معاونت در اخلال در نظام اقتصادی کشور است.
شرکت دومان توکان با هدف سرمایه تحت پوشش کار اقتصادی در تولید و احداث هتل و رستوران دست به تخلفاتی زدند. گردش مالی این شرکت بیش از ۵۰۰ میلیارد تومان است و به پرونده متهمان این پرونده به اتهام مشارکت در اخلال در نظام اقتصادی کشور و کلاهبرداری رسیدگی می شود اما مدیر عامل این شرکت معتقد است فقط ۱۵۰ میلیارد تومان به مردم بدهکار است. شرکت دومان توکان مجوز سرمایه گذاری نداشته است.
این شرکت برای ورود در بورس درخواست می دهد که طبق روال درخواست ثبت و به درخواست دهنده شماره داده می شود اما مدیرعامل این شرکت از این شماره به عنوان مجوز استفاده می کند.
شرکت دومان و توکان از تاریخ ۹۳/۱۲/۱۱ تا ۱۷ اسفند ۹۶ به ۸۳۰ فقره قرارداد با مردم منعقد کرده است. متهمان این شرکت برای رسیدن به مقاصد خود حدود ۳میلیارد تومان رشوه پرداخت کرده اند.
همچنین برای اجاره خودروهای لوکس در شرکت بیش از ۱۵۰ میلیارد تومان هزینه شده است. یکی از متهمان به نام ذکایی ماهیانه ۵۰ میلیون تومان تنخواه پرداخت رشوه از مدیرعامل دریافت می کرده تا در جایی که نیاز به دادن رشوه باشد، پول پرداخت شود. فردی به نام سالار وند ماهیانه ۱۰ سکه رشوه می گرفته تا رستوران های اجاره ای شرکت پلمب نشود.
قاضی صلواتی در ابتدای جلسه رسیدگی گفت: این پرونده ۶۰ جلدی است و ۱۸۶ شاکی و ۵ متهم دارد که متهم ردیف پنجم آن خانم ندا مختار زاده فرزند رئوف اهل بندر ماهشهر و ساکن تهران است که وی مشاور ارشد در جذب سرمایه بوده است و بالغ بر ۲ میلیارد تومان پورسانت دریافت کرده است.
سپس صفریان نماینده دادستان با حضور در جایگاه به قرائت کیفرخواست متهمان پرداخت و افزود: متهمین این پرونده دومان سهند فرزند اصغر به اتهام مشارکت در اخلال عمده در نظام اقتصادی و مشارکت در کلاهبرداری شبکهای، رشید جباری فرزند محمد متهم به مشارکت در اخلال عمده در نظام اقتصادی و مشارکت در کلاهبرداری شبکهای، مهدی ذکایی فرزند یحیی متهم به مشارکت در اخلال عمده در نظام اقتصادی و مشارکت در کلاهبرداری شبکهای، احسان حدید ساز فرزند محمد علی متهم به مشارکت در اخلال عمده در نظام اقتصادی و مشارکت در کلاهبرداری شبکهای و ندا مختار زاده فرزند رئوف متهم به معاونت در کلاهبرداری شبکهای و معاونت در اخلال عمده هستند.
وی بیان کرد: حسب گزارش پلیس اطلاعات ناجا و نامه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران شرکت سرمایه گذاری دومان توکان فعالیت بدون مجوز داشته که با ارسال پیامک در حجم گسترده برای افراد مختلف اعطای سودهای بی نظیر را تبلیغ کرده و از این طریق جذب سرمایه فراوانی داشته است. همچنین بر اساس نامه اداره مقررات بانکی اینگونه اظهار نظر شده است که کار این شرکت به نوعی واسطه گری وجوه بوده که نیازمند مجوز می باشد.
صفریان گفت: این پیامک ها از طریق شماره تلفن مربوط به خانم سنجابی مشاور ارشد شرکت بوده است و شرکت دومان از ۱۱ سال پیش فعالیت خود را آغاز کرده واز حدود سه سال قبل نسبت به جذب سرمایه و هدایت آن به سمت فعالیت های تجاری اقدام کرده است.
صفریان تاکید کرد: در تبلیغات این شرکت اینگونه قید شده است که به موجب مجوز سازمان بورس اجازه فعالیتهای مختلف را دارا می باشد اما حسب شکایت سازمان بورس در مجتمع امور اقتصادی مشخص گردیده که سازمان بورس به این شرکت هیچ مجوزی نداده است که این امر هم در اظهارات آقای دومان به کرات بیان شده است.
وی افزود: ا ین مجموعه صرفا ۴ رستوران و دو هتل اجارهای و یک دفتر روزنامه آسمان ایران و یک مغازه صرافی اجارهای داشته است.
وی بیان کرد: در صفحه ۳۶ پرونده در تبلیغ شرکت مذکور قید شده که از مجموعه سرمایههای جذب شده یک چهارم آن در صنعت غذا و آشامیدنی بوده است.
نماینده دادستان تهران در ادامه به سایر فعالیت های این شرکت اشاره کرد و گفت: در نرم افزارهای موبایلی و صنعت سینما هم حضور داشتم به طوری که فیلم مرمت به کارگردانی محمدرضا رسولی از دستیاران اصغر فرهادی محصول سرمایه گذاری شرکت پیشروی دومان توکان و همچنین با توجه به پرسود بودن شرکت خودرو شرکت پیشروی دومان توکان در این حوزه هم ورود کرده بود.
نماینده دادستان تهران خاطرنشان کرد: در صفحه ۶۶ پرونده قرارداد رویان جت و دومان توکان برای سفر و دومان توکان برای استفاده مشتریان این شرکت و سفر با جت اختصاصی و لیموزین قید شده است. شرکت مذکور با تبلیغات گسترده و قید عباراتی از جمله پرداخت سودهای ویژه اقدام به جذب سرمایه گذار می کرده است.
صفریان تصریح کرد: دررابطه با فعالیت این شرکت می توان به موضوع خرید سهام چند شرکت هواپیمایی و همچنین شرکت توپای ویژه اشاره کرد. این شرکت سهام چند شرکت هواپیمایی در کشورهای مالدیو، لندن و امارات را خریداری کرده و پس از آن به دنبال ساخت چندین هتل بوده است.
وی افزود: سفر با کشتی در چندین جزیره از دیگر تبلیغات فریبنده این شرکت بوده است. با توجه به عدم قانون شفاف در رابطه با کسب و کار در سال ۹۴ شرکت دومان توکان ثبت می شود. در قسمتی از اساسنامه توسعه سرمایه گذاری و جذب سرمایه داخلی و خارجی از جمله اهداف قید شده برای این شرکت بوده است.
نماینده دادستان تهران با بیان اینکه جذب سرمایه از طریق ارسال پیامک بوده است، اظهار داشت: سازمان اطلاعات تهران با توجه به تبلیغات گردشگری شرکت دومان توکان ورود به عرصه فرش های آبریشمی، هتل داری، احداث ۲۰ رستوران در چند کشور، خرید سهام و تأسیس هتل، تأسیس کارخانه شکلات سازی، تأسیس روزنامه و غیره و با توجه به واهی بودن اخذ مجوز از سازمان بورس و مغایر بودن فعالیت کشور با بانک مرکزی تأکید کرده است.
وی ادامه داد: مدیران شرکت برای جذب سپرده پذیری، پرداخت سودهای حاصل از محل رستوران ها را عنوان می کردند اما درآمد ناچیز شرکت و میزان اخذ دریافتی از مردم اختلاف زیادی داشته است. در یک بازه زمانی اخبار شامگاهی شبکه یک اعلام می کند که مردم در این شرکت سرمایه گذاری نکنند که متناسب با این خبر میزان سرمایه گذاری ها در این شرکت کاهش می یابد.
صفریان در رابطه با سازکار این شرکت توضیح داد: جذب وجوه از مردم بدون اخذ مجوز از بانک مرکزی بوده است. علاوه بر این شاهد انتشار تبلیغات فریبنده در خصوص پرداخت سودهای نجومی بودیم. انعقاد قراردادهایی به عنوان سرمایه گذاری که زمینه تقلب هم داشته است از دیگر ابعاد ساز و کار این شرکت است.
وی افزود: شرکت مذکور فاقد هرگونه مجوز بوده است و چنانچه حق واگذاری مطرح شود امکان پیگیری وجوه را ندارند. در خصوص قانونی و شرعی بودن درآمد اکتسابی هم هیچ گونه شفافیتی وجود ندارد. بانک مرکزی به منظور وظایف قانونی خود موضوع جلوگیری از فعالیت های شرکت را اعلام می کند.
صفریان به اعترافات متهمان اشاره و تصریح کرد: نامبردگان اکثر وجوه خود را خرج کرده اند. با این حال قرار کارشناسی حسابرسی در تاریخ ۹۶/۱۲/۱۳ صادر شده است.
نماینده دادستان تهران به اقدامات متهم دومان سهند اشاره و گفت: متهمی که سمت مدیریت عامل را دارد دیپلمه بوده و در سوابق کاری خود مشاغلی از جمله کارگر رستوران، خبرنگاری و سردبیری را داشته است. پس از آن این متهم آژانس هواپیمایی احداث می کند که پیش از یک سال هم دوام نداشته است بنابراین وی پیش از فعالیت در شرکت دومان توکان هیچ فعالیت دیگر تخصصی نداشته است. حسب اظهارات شرکت از ابتدای تأسیس از ۳۰۰ نفر، ۲۰۰ میلیون سرمایه گذاری جذب می کند و وعده پرداخت سودهای بالا بین ۷ تا ۱۲ درصد را عنوان می کرده است.
وی ادامه داد: متهم سال گذشته اعلام کرده که جذب سرمایه را بدون مجوز انجام داده است و همچنین به ضرورت تعطیلی پروژه ها به علت زیان ده بودن تأکید کرده است. اقرار فوق بیانگر این است که استفاده از شرکت ها صرفا پوششی برای جلب اعتماد سرمایه گذاران بوده است.
نماینده دادستان تهران به یکی دیگر از اظهارات متهم اشاره کرد و گفت: وی اعلام کرده که رستوران ها اگر هم سود داشتند بسیار ناچیز و حدود یک الی دو درصد بوده است. متهم بدهی خود را ۱۵۰ میلیارد عنوان کرده و این در حالی است که دارایی های وی بسیار ناچیز است.
وی افزود: پرداخت حقوق ماهانه ۵۰ میلیون به ذکایی، پرداخت رشوه های سنگین برای لابی گری با نهادهای مختلف، پرداخت سکه های طلا در قالب ارتشاء از دیگر اقرارهای متهم است. حیف و میل وجوه، اجاره خودروهای لوکس که یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون هزینه برای متهم داشته است از دیگر شیوه های تبلیغاتی وی بوده است
نماینده دادستان تهران به ارسال روزانه ۴۰ هزار تا ۲۰۰ هزار پیامک از سوی شرکت مذکور اشاره کرد و گفت: در این پیامکها وعده پرداخت سودهای نجومی و غیرواقعی برای فریب مخاطب مطرح می شده است.
استخدام افراد قوی هیکل برای ترساندن سرمایه گذاران
صفریان افزود: استخدام افراد قوی هیکل برای انصراف سرمایه گذاران از استرداد پول خود یکی دیگر از شیوه های حفظ سرمایه گذاران از سوی متهم انجام شده است.
نماینده دادستان تهران با اشاره به اتهامات رشید جباری فر گفت: وی تا سال ۹۳ در کارگاه تولید محصولات آرایشی، فروش محصولات ساختمانی و همچنین دامپروری مشغول به کار بوده است. تحصیلات وی کاردانی نرم افزار بوده است و هیچ گونه فعالیت تخصصی مرتبط با شرکت دومان توکان نداشته است.