فوت ۲۱۷ نفر با گازمونوکسیدکربن در ۱۲۰ روز
فوت ۲۱۷ نفر با گازمونوکسیدکربن در ۱۲۰ روز
سخنگوی سازمان اورژانس کشور از افزایش ۱۸ درصدی مسمومیت ناشی از گاز مونوکسیدکربن نسبت به مدت مشابه سال قبل خبر داد و گفت: در ۱۲۰ روز گذشته ۲۱۷ نفر به دلیل تنفس این گاز فوت کردند.

فوت ۲۱۷ نفر با گازمونوکسیدکربن در ۱۲۰ روز

به گزارش واحد اجتماعی خبرگزاری صبح اقتصاد بابک یکتاپرست  درباره آمار مسمومیت با گاز مونوکسید کربن در پاییز و زمستان ۱۴۰۳ اظهار داشت: امسال با رشد ۱۸ درصدی موارد مسمومیت ناشی از گاز مونوکسید کربن روبه‌رو بودیم. تا این لحظه، ۴ هزارو ۴۵۳ نفر دچار مسمومیت شده‌اند که ۲۱۷ نفر از هم‌وطنان جان خود را از دست داده‌اند. این میزان، ۸ درصد افزایش نسبت به سال گذشته نشان می‌دهد.

وی با اشاره به استفاده غیراصولی و ناایمن از وسایل گرمایشی، اضافه کرد: ۸۲ درصد از موارد مسمومیت در منازل مسکونی رخ داده است. در این میان، ۷۹ درصد موارد به دلیل نقص در لوله‌کشی وسایل گرمایشی مانند بخاری و آبگرمکن بوده است.

سخنگوی سازمان اورژانس کشور تاکید کرد: این آمار نشان می‌دهد که شهروندان باید توجه بیشتری به ایمنی وسایل گرمایشی خود داشته باشند و این موضوع یک شوخی نیست که ما ۲۱۷ نفر را از دست داده‌ایم و این یک هشدار جدی است.

یکتاپرست افزود: امسال شاهد افزایش قابل‌توجه مسمومیت‌ها در مراکز عمومی، مانند تالارها و رستوران‌ها بوده‌ایم. برای مثال، دیشب گزارشی دریافت کردیم که ۵۵ نفر در یک تالار عروسی در آذربایجان غربی دچار مسمومیت شدند. این موضوع نشان می‌دهد که نظارت بر ایمنی وسایل گرمایشی در اماکن عمومی نیز ضعیف است و نیاز به توجه ویژه دستگاه‌های نظارتی و اجرایی دارد.وی افزود: اول از همه، شهروندان باید نسبت به ایمنی وسایل گرمایشی خود هوشیار باشند و حتماً سیستم لوله‌کشی و تهویه را بررسی کنند. رعایت چند نکته ساده ایمنی، مانند استفاده از بخاری‌های استاندارد و اطمینان از نصب صحیح آن‌ها، می‌تواند جان بسیاری را نجات دهد. از سوی دیگر، نظارت بر اماکن عمومی، به ویژه تالارها و رستوران‌ها، باید تقویت شود. دستگاه‌های نظارتی و اجرایی باید اطمینان حاصل کنند که این مکان‌ها از استانداردهای ایمنی برخوردارند. نباید اجازه داده شود که چنین حوادث پیش‌پاافتاده‌ای تکرار شود.

یکتاپرست گفت: با توجه به اینکه هنوز یک ماه دیگر از فصل سرد سال باقی مانده است، و اگر روند فعلی ادامه پیدا کند، ممکن است شاهد از دست دادن ۵۰ نفر دیگر در ماه بهمن باشیم. این یک هشدار جدی است. از شهروندان عزیز تقاضا دارم نسبت به ایمنی خود و خانواده‌شان دقت بیشتری داشته باشند. همچنین دستگاه‌های نظارتی باید نظارت‌های خود را افزایش دهند تا از بروز چنین حوادثی جلوگیری شود.

مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن(CO) یکی از شایعترین مسمومیت ها در فصل سرد سال و از مرگبارترین انواع مسمومیت ها بشمار می رود. از این رو لزوم رعایت نکات ایمنی جهت پیشگیری از مسمومیت ناشی از گازها به ویژه گاز مونوکسید کربن مورد تاکید است.

متأسفانه هر سال تعداد زیادی از هموطنان ما بر اثر مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن جان خودشان را از دست می‌دهند که این تعداد گاهی اوقات به ۱۰۰۰ نفر در طول یک سال می‌رسد و تعداد بیشتری از افراد نیز بر اثر مسمومیت با این گاز در بیمارستان‌ها بستری می‌شوند.

اغلب وسایل موجود در خانه مانند بخاری گازی، شومینه، آبگرمکن، موتورخانه، اجاق خوراک‌پزی، پیک‌نیک و همینطور خودروها قادر به تولید این گاز کشنده هستند، به ویژه هنگامی که شعله و تهویه آنها به خوبی تنظیم نشده و به اصطلاح دچار بدسوزی (یا احتراق ناقص) شده باشند.

اگر این گاز خطرناک و مرگ‌بار توسط دودکش به درستی به خارج از محیط هدایت نشود و یا تهویه هوای مناسب وجود نداشته باشد، در محیط خانه منتشر می‌شود و همه یا بیشتر افرادی که در آن محیط هستند را مسموم کرده و در نهایت باعث مرگ و آسیب های جبران ناپذیر می‌شود و از آنجا که این گاز بی‌رنگ، بی‌بو و بسیار سمی و کشنده است، مسمومیت منجر به مرگ آن، به «مرگ خاموش» مشهور شده است.

اگرچه هر سال نیز از سوی سازمان ها و نهادهای امدادی از جمله پزشکی قانونی، آتش نشانی و اورژانس در این زمینه توصیه هایی ارائه می شود اما باز هم این گونه مرگ ها همواره دنبال شکار خود می گردد ، مرگ هایی که با رعایت اصول ایمنی از آن کاسته می شود و ده ها خانواده در سوگ عزیزانشان داغدار نخواهند شد.

نیمه دوم سال است و آمار از افزایش جانباختگان به دلیل مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن خبر می دهند به گونه ای که این آمارها نشان می دهند که بیش از ۷۰ درصد تلفات گازگرفتگی در هر سال مربوط به نیمه دوم است.

  • منبع خبر : ایرنا