به گزارش خبرگزاری تسنیم، «ژانگ جیان وی» مدیرکل آسیای غربی و شمال آفریقای کمیته مرکزی حزب کمونیست چین روز دوشنبه در نشست «فرصتها و چالشهای همکاری ایران و چین در چارچوب مشارکت راهبردی» در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران به سخنرانی پرداخت.
وی گفت: فرایند توسعه روابط سیاسی و دیپلماتیک با ایران همواره طی سالهای گذشته تداوم داشته و چه در دوره جنگ و چه تحریم ایران روابط نزدیکی با چین داشته است.
این مقام ارشد حزب کمونیست چین ادامه داد: در ابتکار «یک کمربند-یک جاده» ایران نقش زیادی دارد و ایران همیشه دولتی پرنفوذ و پرقدرت در خاورمیانه به شمار آمده است.
ژانگ جیان وی همچنین گفت: ایران در سال ۲۰۱۵ عضو موسس بانک سرمایه گذاری آسیا شد و در سال ۲۰۱۶ در سفر آقای «شی جین پینگ» رئیس جمهور چین به ایران دو طرف بیانیه مشترک و تفاهم همکاری ذیل طرح یک کمربند یک جاده را امضا کردند و در حال حاضر روابط چین و ایران روابط راهبردی جامع است.
وی افزود: توسعه روابط چین و ایران برای پکن یک تصمیم راهبردی است و تحولات بینالمللی و منطقهای بر این روابط تاثیر نمی گذارد. ایران از نظر راهبردی نقش مهمی در منطقه دارد و در پروژه «یک کمربند-یک جاده»، چین علاقه دارد تا از ظرفیت دیگر کشورها استفاده کند و به همین دلیل نیز در حال حاضر دو کشور در تلاش برای هماهنگی های راهبردی هستند.
این مقام حزب کمونیست چین در ادامه تاکید کرد: در همکاری های انرژی چین با ایران، علی رغم دخالت برخی کشورها، این همکاری ها با مشکلاتی مواجه است، اما اراده چین برای تداوم همکاری با ایران بسیار محکم است.
وی افزود: ایران مقابل فشارها و مشکلات مقاومت کرده است، این مقاومت ایرانیها مانند صبر آنها در بافت یک فرش ۱۰ ساله است و نشان میدهد که ایران تحت تاثیر اقدامات خارجی قرار نمی گیرد. لذا با وجود مشکلات امروز ایران، اما این مشکلات تاثیری بر ایران نخواهد گذاشت.
ژانگ جیان وی ادامه داد: هم چین و هم ایران دارای تاریخی چند هزار ساله هستند. ما ملت چین مانند ایران در برابر مشکلات عقب نشینی نمیکنیم و هر دو ملت این توانایی را دارند که با مشکلات مقابله کنند. به این دلیل همکاری چین و ایران ظرفیت های فراوانی دارد و آینده این همکاری ها روشن است.
وی به چالشها و فرصتهای دو کشور اشاره کرد و گفت: به طور کلی فرصت ها در روابط ایران و چین بیش از چالشها است. هر دو کشور بر استقلال تاکید می کنند و پایبند به اصول روابط بین الملل و چند جانبه گرایی هستند و با سیاست های هژمونی آمریکا مقابله میکنند.
این مقام چینی ادامه داد: ایران و چین در تعداد زیادی از مسائل منطقهای و بین المللی دارای مواضع مشترک و همسو هستند و از لحاظ اقتصادی ظرفیت های دو کشور مکمل یکدیگرند.
ژانگ جیان وی گفت: کشور چین نیاز به منبع انرژی با ثبات دارد و ایران هم این ظرفیت لازم را در تامین انرژی دارد، اما بزرگترین چالش این است که یکجانبه گرایی و هژمونی و زورگویی برخی قدرت ها در جهان تاثیرات منفی بر همکاری چین و ایران دارد.
وی به اوضاع منطقه هم اشاره کرد و گفت: چالش مهم دیگر در روابط دو کشور اوضاع ناآرام منطقهای است، که این شرایط مشکلاتی برای آزادسازی تجاری بوجود آورده است. همچنین چالش دیگر، آشنایی کم دو ملت چین و ایران با هم است. اگرچه آشنایی خوبی و به طور نسبی میان دو ملت وجود دارد، اما ما نیاز داریم تا آشنایی دو ملت چین و ایران از هم بیشتر شود و دو کشور نیاز دارند تا در زمینه همکاری های فرهنگی و مردمی مبادلات میان مردم را افزایش دهند چون دیدگاه دو ملت نسبت به هم خوب است، اما نیاز به آشنایی بیشتر است و این آشناییها به تقویت روابط بلند مدت و مستمر دو کشور کمک میکند.