منظور ایران از رفع تحريم‌ها دقيقا چيست؟
منظور ایران از رفع تحريم‌ها دقيقا چيست؟
عراقچی، معاون سياسى وزير امور خارجه در گفت‌وگو با سايت رهبر انقلاب: رفع تحریم‌‌ها شامل همه‌ی تحریم‌‌هایی است که اولاً در برجام پیش‌‌بینی شده و باید آمریکا ...

به گزارش واحد سیاسی خبرگزاری صبح اقتصاد عراقچی، معاون سياسى وزير امور خارجه در گفت‌وگو با سايت رهبر انقلاب:”منظور ایران از رفع تحريم‌ها دقيقا چيست؟”

رفع تحریم‌‌ها شامل همه‌ی تحریم‌‌هایی است که  اولاً در برجام پیش‌‌بینی شده و باید آمریکا برمی‌‌داشت،  ثانیاً تحریم‌‌هایی که بعد از خروج آمریکا از برجام جدیداً وضع شدند  و ثالثاً تحریم‌‌هایی که با ترفند حقوقی سعی کردند عناوینش را عوض کنند و شکل جدیدی بدهند.

معیار ما خیلی روشن است و باید وضعیت تحریم‌‌ها دقیقاً به ژانویه‌ی سال ۲۰۱۷ برگردد؛ یعنی هر تحریمی که در آن تاریخ نبوده، الآن هم نباید باشد.

رفع تحریم‌‌ها یک امضاء روی کاغذ است، ولی تأثیر رفع تحریم‌ها در میدان اتفاق می‌‌افتد.

برای ما مهم نیست آمریکا امضاء می‌‌کند که ایران بتواند نفت بفروشد یا تحریم خودش را بر نفت ایران برمی‌‌دارد یا متوقف می‌‌کند، بلکه مهم این است که نفت ما فروش برود و مشکلات مربوط به حمل‌و‌نقل، بیمه‌‌ و همه‌ی مسائل جانبی‌‌اش حل بشود.

درواقع نفت ما به دست خریدار برسد و مبلغش از طریق بانک به دست ما برسد. منظور ایران از رفع تحريم‌ها دقيقا چيست؟”

این تأثیر رفع تحریم‌‌هاست که در عمل باید خودش را نشان بدهد. اگر این پروسه اتفاق بیفتد، ما می‌‌توانیم بگوییم که تحریم‌‌ها واقعاً برداشته شده است.

کاهش تعهدات عین منافع ملی است و لزوماً برای اینکه ابزاری در دست مذاکره‌کنندگان باشد، نیست. منافع ملی ما اقتضا می‌کرد که این کار را انجام بدهیم. وقتی آمریکا از برجام خارج شد و تحریم‌های خودش را برگرداند، ما بنا به‌دلایلی تا یک سال صبر کردیم و به دیگر اعضای برجام فرصت دادیم که به قول‌های خودشان برای جبران نبودن آمریکا در برجام عمل کنند، ولی در راه‌حل‌های عملیاتی که قول داده بودند، ناتوان ماندند. بنابراین، منافع ملی ما اقتضا می‌کرد که ما تعهداتمان را در مقابل بازگشت مجدد تحریم‌ها کاهش بدهیم. برای ما ضمانت اجرای برجام این است که هر موقع احساس کردیم طرف مقابل تکالیف و تعهدات خودش را انجام نمی‌دهد، ما هم تعهدات خودمان را کنار بگذاریم.منظور ایران از رفع تحريم‌ها دقيقا چيست؟

ماده‌ی ۳۶ برجام این اختیار را به ما می‌دهد که به‌صورت کلی یا جزئی تعهدات خودمان را کاهش بدهیم. ما هم از این سازوکار استفاده کردیم و تصمیم گرفتیم که تعهدات خودمان را پله‌پله کاهش بدهیم و در پنج مرحله به‌غیر از بحث نظارتی این کار را کردیم؛ یعنی در بحث‌های اجرایی ما همه‌ی تعهدات خودمان را در حوزه‌ی غنی‌سازی و غیره کنار گذاشتیم و فقط قسمت تعهدات نظارتی ما در برجام باقی مانده است که این هم طبق قانون مجلس، اگر خواسته‌های قانون برآورده نشود، متأثر می‌شود. به نظر من این کار عین منافع ملی بود و باید هم انجام می‌شد. الآن هم که آمریکا به بازگشت به برجام تمایل پیدا کرده، اگر ما این کار را انجام نمی‌دادیم، قطعاً در شرایط بسیار سختی قرار می‌گرفتیم و آمریکا در موضع زیاده‌طلبی‌اش باقی می‌ماند.

 

  • منبع خبر : ایران جیب