عضو شورای شهر تهران گفت: از ۱۵ هزار ناشر دارای مجوز در کشور تنها یک دهم آنها فعال هستند. در این بین تعداد کتابفروشیهای فعال یک سوم تعداد ناشران است؛ در حالی که این نرخ در دنیا برعکس است. به نقل از ستاد خبری بیست و ششمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، اختتامیه جشنواره […]
عضو شورای شهر تهران گفت: از ۱۵ هزار ناشر دارای مجوز در کشور تنها یک دهم آنها فعال هستند. در این بین تعداد کتابفروشیهای فعال یک سوم تعداد ناشران است؛ در حالی که این نرخ در دنیا برعکس است.
به نقل از ستاد خبری بیست و ششمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، اختتامیه جشنواره «نشان دهخدا» چهارمین دوره کتاب سال اعضای هیات علمی دانشگاههای سراسر کشور ویژه علوم انسانی سهشنبه (۲۹ آبان ماه) با حضور احمد مسجدجامعی، عضو شورای شهر تهران، نیکنام حسینپور، دبیر هفته کتاب، مسعود کوثری، دبیر علمی این جشنواره و جمعی از دوستداران کتاب در دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد.
مسعود کوثری مدیر انتشارات علمی و فرهنگی و دبیر علمی جشنواره نشان دهخدا با اشاره به روند برگزاری این جشنواره گفت: در این دوره ۹۳۳ اثر به دبیرخانه ارسال شد که شامل آثار اساتید دانشگاه بود که از مهر ۹۶ تا مهر ۹۷ منتشر شده بودند. از میان آنها ۵۷۵ اثر حائز شرایط جشنواره شناخته شدند.
وی ادامه داد: پس از سه مرحله داوری ۶۲ اثر به مرحله نهایی راه یافتند و در پایان نیز سه اثر در حوزه ادبیات فارسی، روانشناسی و مدیریت برگزیده شدند و ۱۳ اثر به عنوان اثر تشویقی شناخته شدند.
کوثری با اشاره به تازههای این دوره از جشنواره گفت: امسال برای نخستین بار کتاب «نقد» که شامل نقد آثار برگزیده دورههای پیش بود، منتشر شد که امیدورایم این سنت نقد در دورههای بعد نیز ادامه یابد.
دبیر علمی جشنواره در پایان ضمن تشکر از اداره فرهنگ و ارشاد استان تهران، خانه کتاب و نهاد کتابخانهها گفت: به کمک این سه نهاد حوالههایی به ناشران اختصاص یافت تا کتابهای برگزیده آنها خریداری شود تا از این طریق به صنعت نشر کمک شود. امیدوارم این جشنواره گام موثری در ترویج بیشتر و بهتر علوم انسانی در کشور بردارد.
در ادامه جلسه دکتر منشور لاریجانی عضو هیات علمی دانشگاه امام حسین ضمن تشکر از برگزاری این جشنواره علمی و فرهنگی گفت: امام علی (ع) فرمودند علم دو نوع است. علم مسموع که از طریق گوش تحصیل میشود و علم مطبوع که از طبع انسانی او برمیخیزد که اگر دومی نباشد، علم بیرونی نیز هیچ فایدهای به انسان نمیرساند.
وی ادامه داد: در نتیجه انسان هیچگاه به دنبال مجهول مطلق که همان عدم است نمیرود. اگر دنبال چیزی میرود، مطمئنا در طبع او وجود دارد. در نتیجه هیچ تعارضی میان علم و دین بر خلاف برخی گفتهها وجود ندارد.
احمد مسجد جامعی با ابراز خوشحالی از اینکه جایزه دهخدا به چهارمین دوره خود رسیده است، گفت: این جشنواره در یک بازه زمانی کوتاه جای خود را در فضای فرهنگی، علمی و پژوهشی کشور به عنوان یک جایزه تاثیرگذار باز کرده است.
وی افزود: با اندکی تامل در آمار جشنواره در مییابیم که با توجه به اینکه سالانه بیش از ۸۰ هزار عنوان کتاب در سال منتشر میشود اما آثار تولیدی اعضای هیات علمی دانشگاهها رقم ناچیزی را به خود اختصاص داده است.
مسجدجامعی با بیان اینکه ما گرفتار آماردهی و کمیتزدگی شدهایم یادآور شد: از بین ۱۵ هزار ناشر دارای مجوز در کشور تنها یک دهم آنها فعال هستند. در این بین تعداد کتابفروشیهای فعال یک سوم تعداد ناشران است در حالی که این نرخ در دنیا برعکس است از این رو مساله در دسترس قرار گرفتن کتاب امری مهم است که از آن غافل ماندهایم.
وی ادامه داد: همین مشکل را در عرصههای دیگر نیز شاهد هستیم. برای مثال ۲۷ خبرگزاری تخصصی در کشور وجود دارد در حالی که تعداد خبرگزاریهای اتحادیه اروپا از تعداد موجود در کشور ما کمتر است.
در پایان این مراسم در بخش قلم برتر جایزه به دکتر احمد سمیعی گیلانی، عضور پیوسته فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی اهدا شد. همچنین در بخش ادبیات فارسی حسین جوادی، در بخش مدیریت به طور مشترک به علی اصغر پور عزت و میریعقوب سیدرضایی و در بخش روانشناسی نیز عباس بازرگان و مقصود فراستخواه به عنوان برگزیدگان چهارمین دوره این جشنواره شناخته شدند.
خرید حمایتی از آثار برگزیده جشنوارههای مروجان کتابخوانی و نشان دهخدا
در همین رابطه، مدیر کل دفتر چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از خرید ۱۰۰ نسخه از آثار برگزیده چهارمین جایزه نشان دهخدا و صدور حواله کتاب برای برگزیدگان جشنواره مروجان کتابخوانی خبر داد.
مهرزاد دانش با اشاره به حمایت معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از اهالی قلم گفت: آثار برگزیده چهارمین جشنواره دهخدا مورد حمایت قرار خواهند کرد. بر این اساس، از هر یک از ۱۶ اثر معرفی شده (منتشرشده از طرف ۸ ناشر)، ۱۰۰ نسخه به ارزش ۳۶۷ میلیون و پانصدهزار ریال خریداری و به به کتابخانهها و محافل کتابخوانی اهدا خواهد شد.
مدیر کل دفتر چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین از صدور حواله برای مروجان کتابخوانی خبر داد و گفت: با پیشنهاد اداره کل مطالعات و برنامهریزیهای فرهنگی و کتابخوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ۲۲ فقره حواله اهدای کتاب به مبلغ کل ۴۶۰ میلیون ریال در راستای حمایت از برگزیدگان پنجمین دوره جشنواره تقدیر از مروجان کتابخوانی برای تجهیز کتابخانهها و محافل کتابخوانی نقاط محروم کشور صادر شده است.
وی ادامه داد: این حوالهها در مراسم پایانی جشنواره در روز ۳۰ آبان، و در هفتمین روز هفته کتاب، به برگزیدگان اهدا خواهند شد.
تمدید اجرای طرح «من کتاب میخوانم» تا اسفند ماه
خبر دیگر از هفته کتاب اینکه، طرح «من کتاب میخوانم» با هدف تجهیز کتابخانههای مناطق محروم تا اسفند ماه اجرا خواهد شد. در راستای پویش ملی «من کتاب میخوانم» تا اسفند ماه سال جاری نسبت به جمعآوری کتاب برای توزیع در مناطق محروم ادامه اقدام خواهد شد.
پویش ملی «من کتاب می خوانم» با شعار «چهل کتابخانه، چهل روستا» از ۲۴ آبان ماه آغاز شده است و علاقهمندان میتوانند کتابهای خود را به مراکزی که در این طرح شرکت دارند، اهدا کنند.
کتابهای جمعآوری شده توسط ارگانهای فعال در این پویش در چهل منطقه مشخص توزیع خواهند شد.
علاقهمندن برای شرکت در این طرح میتوانند کتاب های خود را به آدرس میدان هفتم تیر، خیابان قائم مقام فراهانی، خیابان فجر، نبش کوچه پیمان، ساختمان فجر، واحد توزیع و امور مشترکین موسسه خانه کتاب ارسال کنند و یا برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره ۸۸۳۱۸۶۵۲ تماس بگیرند.
انتشار «برگ نامه؛ بیست و پنج سال هفته کتاب»
خبر دیگر از هفته کتاب اینکه، کتاب «برگ نامه؛ بیست و پنج سال هفته کتاب» به کوشش مجتبی تبریزنیا از سوی موسسه خانه کتاب راهی بازار نشر شد.
این کتاب با مروری بر بیستوپنج سال رویداهای هفته کتاب تدوین شده و علاوه بر آگاهیبخشی نسبت به میراث این جشن ملی، به منظور مرجع بازنگری ادوار گذشته با هدف پویایی و تغییرات بنیادی در دورههای آینده منتشر شد.
نیکنام حسینیپور، دبیر بیستوششمین دوره هفته کتاب در دیباچه این کتاب آورده است: «هفته کتاب به عنوان فراگیرترین جشن ملی کتاب به بیست و پنج سالگی رسید، سن بلوغ و بالندگی. این رویداد کتابی که با هدف ایجاد شور و نشاط اجتماعی بر محور «کتاب» در دولت ششم، در سال ۱۳۷۲ پای گرفت، در طول ربع قرن گذشته علیرغم تغییر دولتها و فراز و نشیبهای اجتماعی، سیاسی و اقتصادی، همواره تداوم یافته است. در مسیر بالندگی، نهادهای استواری از آن سربرآوردند که «موسسه خانه کتاب»، «نشریات کتاب هفته و کتاب ماه» و «خبرگزاری کتاب ایران» از جمله آنها بودند.»
مجتبی تبریزنیا نیز در مقدمه این کتاب نوشته است: «هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران اکنون بیست و پنج ساله شده است. آن نهال نورس که با اندیشه و همت دولتمردان فرهنگی کاشته شد، اکنون به درختی تنومند بدل شده و با شاخسارانی که هر سال تناورتر و پرثمرتر شدهاند. بسیاری از شاخه های این درخت بالنده اکنون خود به یک نهاد و یک جریان فرهنگی تبدیل شدهاند.
مرور برنامههای هفته کتاب در ربع قرن فعالیت آن نشان میدهد که تشویق به «کتابخوانی» و رواج «فرهنگ مطالعه» اصلی ترین دغدغه موسسان و برگزیدگان بوده است. همچنین، توجه به گروه سنی کودک و نوجوان و دانشآموزان و «ایجاد شور و شوق کتاب» در میان این گروه سنی نیز از رویکردهای اصلی بنیانگذاران هفته کتاب بود.
این کتاب نگاهی است به بیست و پنج دوره پیشین که در آن تلاش شده ضمن مروری بر تاریخ دوره های قبلی، فهرستی از رویدادهای هر دوره ارائه میشود. از این رو کتاب حاضر میتواند مرجع آگاهی از رویدادها و برگزیدههای بیستوپنجمین دوره گذشته و هم چنین به مثابه دستنامه و راهنمایی برای تدوین برنامههای دورههای آینده باشد.»
گفتوگو با مدیران و دبیران دورههای پیشین هفته کتاب بخش نخست این کتاب را شامل می شود. این بخش شامل چهار گفتوگو با احمد مسجد جامعی و سه دبیر پیشین هفته کتاب، محمد رنجبری، محسن رضایی و محمد اللهیاری است که در آستانه انتشار کتاب حاضر انجام شده است. این گفتوگوها درباره اندیشه، ایده و چگونگی شکلگیری هفته کتاب، سازوکارهای نهادینه کردن آن، روشهای جلب مشارکت نهادهای دولتی و سازمانهای مردم نهاد آن، روشهای جلب مشارکت نهادهای دولتی و سازمانهای مردم نهاد، موانع و مشکلات در کنار موفقیتها و دستاوردها با کسانی است که از مبتکران، بانیان، سازماندهندگان و قوامبخشان به هفته کتاب، از نخستین دورهها تا دورههای متاخر بودهاند.
برنامهها و رویدادهای بیستوپنج دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران از اولین دوره در سال ۱۳۷۲ تا دوره بیستوپنجمین دوره در سال ۱۳۹۶ از دیگر مطالب این کتاب است.
کتاب «برگ نامه؛ بیست و پنج سال هفته کتاب» به کوشش مجتبی تبریزنیا با شمارگان ۲۰۰ نسخه و قیمت ۵۰۰ هزار ریال از سوی موسسه خانه کتاب به مناسبت هفته کتاب راهی بازار نشر شد.
برنامههای بیست و ششمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با شعار «حال خوش خواندن» که با مشارکت بیش از ۶۰ نهاد و سازمان در سراسر کشور از ۲۴ آبان آغاز شده، فردا ۱ آذرماه پایان مییابد./منبع مهر