به گزارش واحد اجتماعی خبرگزاری صبح اقتصاد حدود چهار ماه از وقوع سیل ویرانگر در شهرستان پلدختر میگذرد، زیرساختهای شهری، پلها، ابنیه، جادههای مواصلاتی و راههای روستایی خسارتهای فراوانی دیدهاند و اما روند بازسازی این زیرساختها در شهرستان بهکندی پیش میرود.
اگرچه بخشی از این خسارتها ازجمله ترمیم پلها تا حدود زیادی در روستاها رفع شده اما هنوز مشکلات فراوانی در زمینه مسکن، کشاورزی، باغات، بهداشت، مدارس، کسبوکار و… پیش روی مردم است و موجب نگرانی و دغدغه سیلزدگان پلدختر شده و رفع آنها نیاز به توجه بیشتر دارد.
خبرنگار مهر برای اطلاع از کم و کیف مسائل و مشکلات به مناطق سیلزده شمال و جنوب شهرستان پلدختر رفته و پای درد دل سیلزدگان نشسته است. با هم مشکلات، دغدغهها، انتظارات آنها را میخوانیم.
نگرانی اهالی «بابازید» به دلیل عدم احداث دیواره ساحلی
یکی از اهالی روستای سیلزده «بابازید» پلدختر در گفتوگو با خبرنگار مهر به بخشی از مشکلات مردم این روستا اشاره کرد و گفت: بخش وسیعی از زمینهای کشاورزی و باغات انجیر کشاورزان روستا در جریان سیل بهطور کامل از بین رفته و تاکنون هیچ کمکی به صاحبان اراضی نشده است.
خشایار جوادی افزود: با توجه به اینکه روستای «بابازید» در حاشیه و همسطح رودخانه «کشکان» است تأخیر در احداث دیواره ساحلی و جمع شدن گلولای بهجامانده از سیل در پشت سد خاکی روستا زنگ خطری برای ساکنان است.
وی گفت: عدم رعایت اصول مهندسی، ایمنی و حقوق مردم روستای «بابازید» در بازسازی حاشیه پل روستا و مسدود کردن آبراهه بالادست پل، توسط مجری آن از دیگر مشکلات روستا است.
عبدالرضا قوچی یکی دیگر از اهالی روستای «بابازید» پلدختر در گفتوگو با خبرنگار مهراظهار داشت: جمعی از اهالی و ساکنان روستا که در جریان سیل خسارتدیدهاند جوانانی هستند که تشکیل خانواده داده و هنوز در خانه پدری زندگی میکردند و این در حالی است که عدم پرداخت تسهیلات به آنها به معضلی تبدیل شده است.
وی افزود: تأخیر در بازسازی منازل تخریبی ناشی از سیل، سردرگمی و بلاتکلیفی تعدادی از مردم در خصوص جابجایی یا عدم جابجایی تعدادی از منازل تخریبی، عدم لای روبی مسیر رودخانه در محدوده «بابازید»، تغییر مسیر رودخانه و عدم هدایت رودخانه در مسیر اولیه و طبیعی خود از مشکلات و تهدیدهای موجود برای ساکنان روستای «بابازید» است.
راه ارتباطی «تیمورآباد» همچنان قطع است
دهیار روستای «تیمورآباد» پلدختر نیز در گفتوگو با خبرنگار مهر به عمده مشکلات روستا اشاره کرد و گفت: خیابان ولیعصر (عج) این روستا و چهار ساختمان مسکونی حاشیه رودخانه کشکان بر اثر سیل فروردینماه سال جاری، تخریبشده است.
مظفر لطفی پور اظهار داشت: با گذشت بیش از ۱۰۰ روز تابهحال هیچ اقدامی برای بازسازی آسیبهای ناشی از سیل در روستا صورت نگرفته و بنیاد مسکن اصفهان بهعنوان استان معین و بنیاد مسکن شهرستان تاکنون در رابطه با خسارات در این روستا اقدام عملی انجام ندادهاند و این امر صدای مردم خسارتدیده را درآورده است.
ی افزود: راه ارتباطی روستای «تیمورآباد» پلدختر بر اثر سیل بهصورت ۱۰۰ درصد تخریبشده و مردم بهناچار از کوه و کمر برای عبور و مرور به روستاهای دیگر و شهرستان پلدختر استفاده میکنند.
دهیار روستای «تیمورآباد» پلدختر اضافه کرد: تلفن همراه و ثابت روستا همچنان قطع و لوله گاز که در محیط باز در مجاورت کوه صخرهای قرار دارد هرلحظه در آن امکان انفجار وجود دارد و جان اهالی را به مخاطره انداخته است.
وی افزود: تخریب و آبگرفتگی زمینهای کشاورزی معیشت مردم را تحت شعاع خود قرار داده و کشاورزان روستا شغل و درآمد خود را از دست دادند و در فقر و تنگدستی زندگی میکنند.
لطفی پور اضافه کرد: عدم سرکشی و بازدید مسئولان از روستا مردم را گلایهمند کرده و اهالی که در جریان وقوع سیل متحمل خسارت شدهاند تاکنون به دلیل عدم پاسخگویی بنیاد مسکن شهرستان پلدختر بلاتکلیف ماندهاند، به آنها توجهی نشده و اقلام معیشتی و لوازمخانگی دریافت نکردهاند.
دهیار روستای «تیمورآباد» پلدختر، گفت: متأسفانه بر اثر نبود راه ارتباطی یکی از اهالی که دچار حمله قلبی شده بود به دلیل دیر رسیدن به درمانگاه بر اثر ایست قلبی جان خود را از دست داد و یک جوان با غرق شدن در رودخانه کشکان جان باخت.
مشکلات کشاورزان منطقه «زیودار» هنوز پابرجاست
عضو شورای روستای «زیودار» پلدختر نیز در گفتوگو با خبرنگار مهر، گفت: بعد از سیل فروردینماه سال جاری کارشناسان جهاد کشاورزی بخش معمولان در منطقه زیودار حاضر شدند و میزان خسارات را در حضور صاحبان اراضی بررسی و ارزیابی کردند.
رحیم محبی اظهار داشت: باغداران و کشاورزان خسارتدیده با مراجعه به جهاد کشاورزی بخش معمولان پرونده تشکیل و تحویل اداره مربوطه دادهاند.
وی افزود: اما متأسفانه باگذشت چند ماه از سیل، باغدارانی که باغ، سیستم پمپاژ، موتور و حتی زمین خود را در جریان وقوع سیل از دست دادند وقتی به ادارات مربوطه مراجعه میکنند در جواب از آنها پروانه موتور تلمبه و یا فاکتور خرید لوله میخواهند درحالیکه بهطور مثال موتور لیستر یا مارگو پروانه ندارد.
عضو شورای روستای «زیودار» پلدختر گفت: از مسئولان جهاد کشاورزی شهرستان تقاضا میشود مشکلات کشاورزان و باغداران منطقه «زیودار» را جدی بگیرند و مشکل آنها را برطرف کنند.
زندگی مردم «چم مهر» زیر خانههای خسارت دیده
یکی از ساکنان روستای سیلزده «چم مهر» پلدختر نیز در گفتوگو با خبرنگار مهر گفت: با توجه به اینکه حدود ۱۱۰ روز از سیل ۱۲ فروردینماه سال جاری میگذرد روستای سیلزده «چم مهر» هنوز دارای مشکلات فراوانی است.
بهنام احمدی اظهار داشت: مردم این روستا بیشتر برای سکونت و ادامه زندگی به شهرهای پلدختر و دره شهر ایلام و برخی حتی به خرمآباد و تعدادی نیز به روستاهای «سراب حمام» و بخش «ماژین» مهاجرت کردند.
وی افزود: برخی از سیلزدگان این روستا در خانههای تخریبشده در جریان سیل زندگی میکنند و این امر خطراتی را برای آنها به همراه دارد و بهمحض وقوع کوچکترین زلزله در معرض خطر آوار هستند.
تلفنهای منطقه «چم مهر» همچنان قطع است
یکی دیگر از اهالی روستای «چم مهر» در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: بنیاد مسکن تاکنون شروع به ساختوساز اساسی خانههای سیلزدگان این روستا نکرده و پیریزی یکی دو ساختمان دردی دوا نمیکند.
الهه یعقوبی با انتقاد از نحوه توزیع اقلام و وسایل خانگی افزود: توزیع اقلام اساسی در این روستا عادلانه نبوده بهگونهای که عدهای چند بار کالا دریافت کرده و اما افرادی در روستا هستند که تاکنون اقلام اساسی را کامل دریافت نکردهاند.
وی گفت: تلفنهای ثابت و اینترنت در روستای «چم مهر» قطع و مدتی است شایعه بیماری هاری سگهای روستا، مردم را وحشتزده کرده است.
یعقوبی افزود: علاوه بر خسارات و آسیبهای سیل در بخش کشاورزی اکنون نیز که فصل برداشت محصولات کشاورزی از جمله گوجهفرنگی است یا کسی آن را خریداری نمیکند و یا آنقدر ارزان به فروش میرسد که پول آن حتی برای خرید جعبه بستهبندی کافی نیست.
تکلیف زمینهای کشاورزی تخریب شده از سیل هنوز مشخص نشده است
عضو شورای روستای «چم مهر» نیز در گفتوگو با خبرنگار مهر گفت: با توجه به ساختوساز جدید در روستا قرار بود ابتدا مسئله سازه و دیواره برای کنترل آب حل شود تا با نخستین باران پاییزی ساختوسازهای جدید تحت تأثیر سیلاب از بین نرود اما تاکنون این امر در حد شعار باقیمانده است.
علیاکبر کلانتری اظهار داشت: بسیاری از اهالی روستای «چم مهر» تاکنون موفق به دریافت تسهیلات معیشتی نشدهاند و زیرساختهای روستا ازجمله جداول نیاز به بازسازی دارند.
عضو شورای روستای «چم مهر» گفت: خسارت موتور تلمبههایی که سیل آنها را با خود برده و وسیله امرارمعاش مردم بوده تاکنون پرداختنشده و این موضوع باعث خسارت به کشاورزی و باغات میشود.
وی افزود: کشاورزانی که در این روستا موتور تلمبه گازوئیلی برای آبیاری مزارع دارند هر روز دربهدر برای تهیه سوخت هستند، کسی پاسخگو نیست و تکلیف زمینهای کشاورزی تخریبشده از سیل هنوز مشخص نشده است.
کلانتری اضافه کرد: جاده روستایی بین «چم مهر» و روستای «میدان بزرگ» بهعنوان تنها جاده اضطراری و در حقیقت راه نجات این روستا در مواقع ضرورت و طغیان رودخانه، قرار بود آسفالت شود که تاکنون در این رابطه اقدام عملی صورت نگرفته است.
عضو شورای اسلامی روستای «چم مهر» گفت: قرار بود مسئله ادوات کشاورزی توسط تعاون روستایی حل شود که هنوز مشخص نشده و مردم برای دریافت دو کیسه کود شیمیایی باید به شهر پلدختر بروند.
خطر بیماریهای عفونی به دلیل عدم دفع فاضلاب خانهها
یکی دیگر از اهالی روستای «چم مهر» در گفتوگو با خبرنگار مهر افزود: در رابطه با ساختوساز منازل تخریبشده بنیاد مسکن منزل مسکونیام را «تعمیری نوع یک» معین کرده و هنوز سهمیه سیمان نگرفتهام و در بلاتکلیفی به سر میبرم.
احمدی اضافه کرد: هماکنون بهداشت روستا باوجود مسدود بودن جداول منتهی به رودخانه با مشکل مواجه است و فاضلاب منازل خروجی ندارد و این امر باعث بیماریهای عفونی بهویژه در کودکان خواهد شد.
یکی دیگر از اهالی روستای «چم مهر» در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: برخی سیلزدگان در این روستا بهصورت چند خانوار در یک ساختمان بزرگ زندگی میکردند و در جریان سیل هرکدام با از دست دادن تمام وسایل زندگی خود دچار آسیب شده و خسارتدیدهاند.
احدالله پناهنده اظهار داشت: متأسفانه این خانوارهای متضرر از سیل از سوی دهیار و شورای روستا موردپذیرش هستند اما بنیاد مسکن نام آنها را از لیست خارج کرده است.
آوارگی برخی از سیلزدگان در منزل اقوام
وی افزود: متأسفانه بنیاد مسکن، این افراد سیلزده را باوجوداینکه برخیها زنان بیسرپرست و برخی جوانان بیبضاعت و دارای تمکن مالی ضعیف هستند را پلاک فرعی یادداشت کرده و هیچگونه تسهیلاتی به آنها تعلق نمیگیرد و تمام امتیاز برای خانوار اصلی محسوب میشود و این امر به معضلی برای آنها تبدیل شده است.
یکی دیگر از اهالی روستای «چم مهر» در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: منزل مسکونیام در جریان سیل فروردینماه سال جاری بهطور کامل از بین رفته اما تاکنون زمین برای ساختوساز و احداث مجدد آن برایم مشخص نکردهاند و سرپناهی ندارم.
علی یاراحمدی افزود: به خاطر نداشتن سرپناه با خانواده آوارهام و مجبور به گذران زندگی در منازل اقوام هستم و از بنیاد مسکن درخواست دارم هر چه سریعتر ساختوساز خانههای سیلزدگان را آغاز کند.
برخورد با بانکهای متخلف / لزوم تسریع در احداث دیوارههای ساحلی
سید موسی خادمی استاندار لرستان هم در سخنانی با بیان اینکه ۲۹ هزار و ۴۹۰ مورد برای دریافت تسهیلات به بانکها معرفی شدهاند، اظهار داشت: در مجموع تا کنون ۲۵ هزار مورد از این تعداد انعقاد قرار داد شده است.
وی با بیان اینکه ۲۳ هزار و ۹۲۴ مورد نیز موفق به دریافت تسهیلات شدهاند، افزود: در مجموع بانکهای استان ۴۳۴ میلیارد تومان به سیل زدگان پرداختی داشتهاند که از این میزان ۴۳۲ میلیارد تومان به حوزه مسکن و دو میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان به حوزه کشاورزی پرداخت شده است.
استاندار لرستان بیان داشت: ۷۳ میلیارد تومان کمک بلاعوض مسکن به سیل زدگان پرداخت شده و دو میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان نیز کمک بلاعوض حوزه کشاورزی به سیل زدگان استان پرداخت شده است.
وی در ادامه به موضوع گروکشی برخی بانکها در پرداخت تسهیلات به سیلزدگان عنوان کرد: اگر بانکها اعتبارات مربوط به سیل را بابت معوقات برداشت کنند خلاف قانون است.
خادمی تأکید کرد: اگر حتی تک موردهایی نیز در این رابطه وجود داشته باشد بهطور حتم پیگیری میکنیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به احداث دیوارههای حفاظتی و ساحلی مناطق و روستاهای سیلزده بیان داشت: ما باید به احداث این دیوارهها سرعت بدهیم، خوشبختانه در شهر پلدختر این کار شروعشده است، تقریباً دو هفته پیش دولت برای بحث زیرساختها اعتباری را تصویب کرد که حدود ۵۰ میلیارد تومان به استان لرستان برای احداث این دیوارههای حفاظتی و لایروبی رودخانهها اختصاص پیدا کرد.
استاندار لرستان با تأکید بر اینکه کار احداث دیوارههای ساحلی در شهر پلدختر توسط بنیاد مسکن شروعشده است، افزود: این اقدام در شهر معمولان نیز شروعشده، اما بقیه روستاها که نزدیک ۴۰ روستا هستند از محل اعتبارات جدید کار احداث دیوارههای ساحلی و حفاظتی را انجام خواهیم داد.
مردم زیر چادر و کولرها در انبار / تعلل در رسیدگی به سیلزدگان نارواست
آیتالله میرعمادی نماینده ولیفقیه در لرستان و امامجمعه خرمآباد هم با تأکید بر اینکه مردم ما، مردم نوعدوستی هستند و در شرایط سخت کمککار و یاریرسان همدیگر هستند، گفت: این مردم کمکهای خود را برای سیلزدگان اختصاص دادند و ما هم وظیفهداریم کمکها را بهسرعت به مردم سیلزده برسانیم، خدای متعال یک آزمون و امتحان بزرگ برگزار کرد و حادثهای اتفاق افتاد، مردم به کمک آمدند، ما چرا مضایقه کنیم؟ چرا کمکهای مردم را حبس کنیم؟ وظیفهداریم که این کمکها را بهسرعت به مردم برسانیم.
نماینده ولیفقیه در لرستان و امامجمعه خرمآباد با تأکید بر اینکه نیت مردم این بوده که کمکها به دست سیلزدگان برسد، تصریح کرد: هرگونه تعلل در رسیدگی به سیلزدگان ناروا است، اینکه کولرها در انبارها حبس باشد و مردم در گرمای چادر زندگی کنند درست نیست، این کمکها مال مردم است.
الآن تابستان است و مردم کولر نیاز دارند و کولرها در انبارها وجود دارد، چرا زودتر توزیع نکنیم؟آیتالله میرعمادی تصریح کرد: الآن وضعیت مناسب نیست، مفهوم این امر این نیست که کمکرسانی نشد، این کمکها مال سیلزدگان است و ما تأکیدمان بر این است که کمکها را به دست مردم برسانیم و آنها را حبس نکنیم.
وی با بیان اینکه الآن تابستان است و مردم کولر نیاز دارند و کولرها در انبارها وجود دارد، چرا زودتر توزیع نکنیم؟ بیان داشت: بازدیدی از مناطق سیلزده داشتیم، برخی صحنهها خوشایند نیست، علیرغم اینکه کارهای بسیار ارزشمندی شکلگرفته اما وظیفهداریم و هلالاحمر نیز برای اینکه کمکها را به مردم و اهلش برساند یک واسطه است، بنابراین گرهگشا باشیم و هرچه در توان داریم امید را در دل مردم افزایش دهیم.
- منبع خبر : مهر