پولیتیکو: ترامپ تلاشهای نهایی بایدن در خاورمیانه را دشوار میکند
به گزارش واحد بین الملل خبرگزاری صبح اقتصاد این رسانه نوشت: بهنظر می رسد برخی از رهبران منطقه تمایل دارند ابتکارعملهای خود را با دولت آتی آمریکا رونمایی کنند و افتخار آن را نصیب رئیس جمهوری بعدی این کشور کنند.
دولت بایدن تلاش می کند به توافق آتش بس در غزه دست یابد، آتش بس شکننده در لبنان را حفظ کند، نسخه ای از توافق آمریکا، عربستان و (رژیم) اسرائیل را امضا کند و درگیری ها در روسیه را کنترل کند.
مشاوران بایدن مدعی اند می خواهند با موضعی قوی در خاورمیانه، دولت را به تیم دولت ترامپ تحویل دهند اما واضح است که تمایلاتی نیز برای خدشه دار کردن میراث لکه دار بایدن در منطقه وجود دارد.
ترامپ در حال حاضر توجه زیادی به خاورمیانه دارد. وی با برخی از رهبران عرب دیدار کرده، خواستار پایان دادن به جنگها در منطقه شده، چندین نفر را برای نقشهای خاورمیانه نامزد کرده است و دستکم یکی از نمایندگانش برای دیدار با مقامات به منطقه سفر کرده است.
به گفته مقام های آمریکایی مصاحبه کننده با پولیتیکو، اقدامات ترامپ بر نحوه تعامل دولت های خاورمیانه با بایدن و مشاورانش تاثیر داشته و نتایج ضد و نقیضی را در اهداف دقیقه نودی آنها داشته است.
حضور ترامپ همچنین بر دو گردهمایی مهم سیاست خارجی و امنیتی در خاورمیانه دراین هفته، شامل نشست دوحه قطر و مذاکرات منامه در بحرین سایه افکنده است. در این نشست ها مقامات دولت بایدن در تماس با همتایان شان برای همکاری های مشترک نهایی تلاش کردند.
پولیتیکو خاطرنشان کرد که در مواردی نیز اقدامات ترامپ به دولت بایدن کمک کرده است.
یک مقام آمریکایی مطلع از اوضاع خاورمیانه، به پولیتیکو، گفت: توصیه های عمومی و خصوصی ترامپ و دستیارانش مبنی بر اینکه جنگ های مربوط به (رژیم) اسرائیل باید به پایان برسد، اثرات مثبتی به ویژه در لبنان داشته است.
این مقام آمریکایی دیدار ترامپ با ران درمر، دستیار ارشد بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم اسرائیل را عامل فشار بر اسرائیلیها به دستیابی به توافق آتشبس در ماه گذشته با حزبالله لبنان ارزیابی کرد.
پولیتیکو نوشت: هر دو مقام مذکور به دلیل حساسیت اطلاعات دیپلماتیک و امنیتی خواستند نامشان فاش نشود. دولت بایدن در مجموع احساس می کند که آتش بس همچنان پابرجاست.
این رسانه امریکایی افزود: با این حال برخی از رهبران خاورمیانه منتظر هستند تا ترامپ رسما کار خود را شروع کند و اعتبار چنین طرح هایی را به او بدهند؛ موضوعی که به گفته مقام های دولت بایدن کمکی به میراث باقی مانده از این دولت نمی کند.
یک مقام دوم آمریکایی مطلع از مسائل خاورمیانه، گفت که دولت بایدن همچنین در تلاش است تا – دستکم تا حدی – به یک معامله بزرگ با عربستان سعودی برای برقراری روابط دیپلماتیک با رژیم اسرائیل در ازای تضمین های امنیتی واشنگتن دست یابد. این تلاش به دلیل جنگ غزه با شکست مواجه شده است.
در حال حاضر، عربستان سعودی همچنان اصرار دارد که چنین توافقی به متعهد شدن تل آویو به راه حل تشکیل کشور فلسطینی بستگی دارد.
در نشست منامه، ترکی الفیصل، سفیر سابق عربستان سعودی در واشنگتن، از رفتار رژیم اسرائیل در غزه انتقاد کرد، حتی از اصطلاح «نسل کشی» استفاده کرد و در برخی از انتقادات خود مستقیما ترامپ را هدف قرار داد.
عربستان با اشاره آشکار به ترامپ و پست هایش در رسانههای اجتماعی اش بر ضرورت اقدامات بیشتر برای آتش بس و آزادی اسرا تاکید کرد.
پولیتیکو نوشت: سعودیها احتمالا در حال محاسبه هستند که بهتر است تا زمان روی کار آمدن ترامپ منتظر بمانند تا یک توافق بزرگ انجام دهند و آنها می توانند اهرم فشار بیشتری در مذاکرات آینده کسب کنند.
این گزارش خاطرنشان کرد که در منامه مقامات دولت بایدن از طرح هایی رونمایی کردند که نشان می داد انگلیس نیز وارد توافق امنیتی و اقتصادی آمریکا و بحرین می شود. توافق اولیه در سال ۲۰۲۳ امضا شد و توجهات کمتری را درواشنگتن جلب کرد. دولت بایدن به این توافق مباهات می کند و دولت بحرین آن را بخش مهمی از تلاش های خود علیه تهدیدهای احتمالی قلمداد می کند.
پولیتیکو در ادامه گزارش خود به جنگ داخلی در سوریه اشاره کرد و نوشت: سرنوشت اسد از موضوعات داغ حواشی گردهمایی منامه بود. دولت بایدن خواستار کاهش تنش در جنگ و گفت وگوهای سیاسی برای حل بحران سوریه شده است.
مقام آمریکایی مصاحبه کننده با پولیتیکو گفت که هدف این است که ترامپ بهترین موقعیت ممکن را برای مقابله با چالش طولانی مدت در سوریه داشته باشد. اما در این مرحله، ایالات متحده به جز مدیریت اوضاع با نفوذ محدودی که دارد کار دیگری نمی تواند در این کشور انجام دهد.
- منبع خبر : ایرنا