سازمان ملل متحد میگوید که تفاوت آنچه برای کاهش تولید گازهای گلخانهای انجام شده و آنچه در توافق اقلیمی پاریس تعهد شده به نحو خطرناکی “زیاد” است. بر اساس توافق اقلیمی پاریس باید تا سال ۲۰۳۰ تولید گازهای گلخانهای به حدی کم شود که دمای کره زمین در مقایسه با شروع انقلاب صنعتی بیشتر از […]
سازمان ملل متحد میگوید که تفاوت آنچه برای کاهش تولید گازهای گلخانهای انجام شده و آنچه در توافق اقلیمی پاریس تعهد شده به نحو خطرناکی “زیاد” است.
بر اساس توافق اقلیمی پاریس باید تا سال ۲۰۳۰ تولید گازهای گلخانهای به حدی کم شود که دمای کره زمین در مقایسه با شروع انقلاب صنعتی بیشتر از دو درجه افزایش نیابد، اما اکنون سازمان ملل میگوید که کاهش تولید این گازها یک سوم مقداری است که برای تحقق اهداف توافق پاریس نیاز است.
برنامه محیط زیست سازمان ملل از سال ۲۰۱۰ گزارش سالانه تولید گازهای گلخانهای را منتشر میکند و در گزارش امسال هشدار داده شده که حتی اگر اهداف توافق پاریس محقق شود، تا سال ۲۱۰۰ دمای کره زمین بیشتر از سه درجه افزایش خواهد یافت.
گزارش سازمان ملل حاکی است که تولید گازهای گلخانه ای از سال ۲۰۱۴ کاهش یافته که بیشتر به علت کاهش استفاده از زغال سنگ در چین و آمریکا و همچنین گسترش استفاده از انرژیهای تجدید پذیر به خصوص در چین و هند است.
گزارش سالانه سازمان هواشناسی جهانی هم که به تازگی منتشر شد نشان داد تولید گازهای گلخانهای کاهش یافته اما تجمع دی اکسید کربن در جو زمین به حد بیسابقهای رسیده است.
بنابر گزارش شبکه خبری بیبیسی، سازمان ملل میگوید که تا سال ۲۰۳۰ برای اینکه افزایش دمای زمین بیش از دو درجه (در مقایسه با شروع انقلاب صنعتی) نباشد، تولید دی اکسید کربن نباید بیش از ۴۲ گیگاتن باشد. سازمان ملل تخمین زده اگر قرار باشد افزایش دما زیر ۱.۵ درجه باقی بماند باید بین ۱۶ تا ۱۹ گیگاتن از تولید فعلی دی اکسید کربن کاسته شود. اگر بخواهیم افزایش دما زیر دو درجه سانتی گراد باشد، باید ۱۱ تا ۱۳ گیگاتن از تولید فعلی دی اکسید کربن کاسته شود.
یک گیگاتن دی اکسید کربن تقریبا معادل دیاکسید کربنی است که حمل و نقل و رفت آمد (از جمله صنعت هوانوردی) در اتحادیه اروپا در یک سال تولید میکند
دکتر “ادگار ای گوتیرز اسپلتا”، وزیر محیط زیست کاستاریکا و رئیس مجمع محیط زیست سازمان ملل معتقد است که توافق اقلیمی پاریس، اقدام برای جلوگیری از افزایش دمای زمین را تقویت کرده اما شتاب آن در حال فروکش کردن است.
این گزارش به برخی از روشهای ارزان قیمت که میتواند تاثیری قابل توجه بر کاهش تولید گازهای گلخانهای بگذارد اشاره میکند و شامل وسایلی با بهرهوری بالا که با انرژی باد و آفتاب کار میکنند، تولید خودروهایی با بهرهوری انرژی بالا، درختکاری و جلوگیری از جنگل زدایی میشودگزارش سازمان ملل هشدار روشنی دارد: اگر تفاوت بین تولید فعلی گازهای گلخانهای و آنچه که تعهد شده بر طرف نشود بسیار بعید است که بتوان تا سال ۲۰۳۰ افزایش دمای زمین را زیر دو درجه نگاه داشت.
از این رو نویسندگان گزارش از امضاءکنندگان توافق اقلیمی پاریس میخواهند که در برنامههای ملی جدیدی که تا سال ۲۰۲۰ باید ارائه کنند اراده بیشتری نشان دهند و تعهدات خود را افزایش دهند.
علاوه بر دولتها، گزارش سازمان ملل از بخش خصوصی و شهرها هم انتقاد میکند که به اندازه کافی برای مسئله گرمایش زمین تلاش نمیکنند. گزارش به این نکته اشاره میکند که یک چهارم تولید جهانی گازهای گلخانهای نتیجه فعالیت ۱۰۰ شرکت سهامی عام است.
بر اساس آنچه نشریه “فوربس” اعلام کرده، ۱۰ شرکت بزرگ سهامی دنیا عبارت از بانک صنعت و تجارت چین، بانک ساخت و ساز چین، شرکت برکشر هاتاوی، جی پی مورگان چیس، ولز فارگو، بانک کشاورزی چین، بانک آمریکا، بانک چین، اپل و تویوتا موتورز هستند.
در ماه ژوئن گذشته گزارشی منتشر شد که نشان میداد ۱۰۰ شرکت مسئول تولید ۷۱ درصد گازهای گلخانهای دنیا هستند.
اگر تفاوت بین تولید فعلی گازهای گلخانهای و آنچه که تعهد شده بر طرف نشود بسیار بعید است که بتوان تا سال ۲۰۳۰ افزایش دمای زمین را زیر دو درجه نگاه داشتگزارش سازمان ملل همچنین تأکید میکند که سرمایهگذاری در انرژیهای تجدید پذیر و افزایش بهرهوری انرژی در کشورهای جهان سوم میتواند تا سال ۲۰۲۰ به میزان ۱.۴ گیگاتن از تولید گازهای گلخانهای کم کند.
این گزارش به برخی از روشهای ارزان قیمت که میتواند تاثیری قابل توجه بر کاهش تولید گازهای گلخانهای بگذارد اشاره میکند و شامل وسایلی با بهرهوری بالا که با انرژی باد و آفتاب کار میکنند، تولید خودروهایی با بهرهوری انرژی بالا، درختکاری و جلوگیری از جنگل زدایی میشود.
سازمان ملل تخمین زده که چنین اقداماتی هزینه اندکی دارند اما تا سال ۲۰۳۰ حدود ۲۲ گیگاتن از تولید گازهای گلخانهای را کم میکنند.
اریک سولهایم، مدیر محیط زیست سازمان ملل میگوید: یک سال پس از اجرایی شدن توافق پاریس، ما میبینیم همچنان در شرایطی هستیم که حتی به این نزدیک هم نشدهایم که صدها میلیون نفر را از آیندهای تاریک نجات دهیم.
وی افزود: این به هیچ وجه قابل قبول نیست. اگر در فناوریهای مناسب سرمایهگذاری کنیم و مطمئن باشیم که بخش خصوصی هم مشارکت میکند، هنوز میتوانیم به وعده ای عمل کنیم که به فرزندانمان دادیم؛ اینکه از آیندهشان محافظت کنیم.
این گزارش هشدار داده که اگر قرار است اهداف توافق پاریس عملی شود، سوزاندن زغال سنگ باید متوقف شود. به عبارت دیگر حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد زغال سنگ دنیا باید زیر زمین بماند و استخراج نشود. اگر این را با نفت و گاز بخواهیم مقایسه کنیم معادل ۳۵ درصد ذخیره نفت دنیا و نیمی از ذخیره گاز دنیا میشود.
گزارش فوق همچنین میگوید که چین، اتحادیه اروپا، هند و ژاپن کشورهایی هستند که نقش خود را برای کاهش تولید گازهای گلخانهای جدی گرفته اند و در مسیر این هستند که تا سال ۲۰۲۰ به تعهد خود عمل کنند.
اما اگر آمریکا همانطور که دونالد ترامپ رئیس جمهور آن گفته از توافق پاریس خارج شود، آینده تاریکتر خواهد بود.