کارشناسان اقتصادی می گویند اگر قرار است قیمت دلار واقعی شود بانک مرکزی باید این سیاست را اول از خودش شروع کند و این شائبه رضایت دولت در خصوص افزایش نرخ ارز را پایان دهد. بعد از نوسانات شدید ارز ، طی روزهای گذشته شاهد اعلام سه سیاست بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز و […]
کارشناسان اقتصادی می گویند اگر قرار است قیمت دلار واقعی شود بانک مرکزی باید این سیاست را اول از خودش شروع کند و این شائبه رضایت دولت در خصوص افزایش نرخ ارز را پایان دهد.
بعد از نوسانات شدید ارز ، طی روزهای گذشته شاهد اعلام سه سیاست بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز و در کنار آن ورود دستگاه های انتظامی به بازار آشفته ارز بودیم، که خوشبختانه بعد از آن بازار با افت شدید قیمت مواجه شد بطوریکه کارشناسان اقتصادی معتقد بودند که قیمت ارز به کمتر از ۴۵۰۰۰ریال خواهد رسید .
به گفته اکثر صرافان، قیمتی که بانک مرکزی در خصوص ارز مداخله ای، هر روز اعلام می کند در حد زیادی مبنای تعیین قیمت می شود لذا وقتی بانک مرکزی قیمت دلار مداخله ای را در حدود ۴۷۰۰۰ریال اعلام می کند، به این معناست که بانک مرکزی به جمع بندی که کارشناسان اقتصادی در خصوص قیمت دلار رسیده اند، بی تفاوت است.
بانک مرکزی مدتی قبل در خصوص ملتهب شدن بازار اعلام کرده بود: در یکی دو ماه اخیر بازار ارز دچار اختلال شد و قیمت ارز رشد غیرمنتظره ای را در پیش گرفت که با متغیرها و شاخص های کلان و بنیادین اقتصادی تناسب ندارد بلکه عمدتاً متاثر از بداخلاقیها، سیاسیکاریها و القائات خارجی و عملیات سوداگرایانه است.
محمد باقر نوبخت ، شخصی که جدا از منسب های سیاسی اش به عنوان کارشناس اقتصادی در جامعه مطرح است نیز در خصوص قیمت دلار گفته بود : محاسبات ما قیمت دلار زیر ۴ هزار تومان است و در حال حاضر قیمت دلار حباب است و باید بترکد.
قیمت ارز دست دولت است
بهزاد قبادی، کارشناس حوزه ارز در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: برای تعیین و محاسبه نرخ برابری ارزها روش های مختلفی وجود دارد، یکروش، مبنای کالایی است. در این روش، نرخ برابری، بر اساس نرخ تورم کشورها محاسبه می گردد، قدرت برابری خرید که در این روش میزان پول به کار گرفته شده برای یک سبد ثابت کالایی و نرخ تبدیل محاسبه می گردد. روش دیگر بر مبنای تراز پرداخت ها است که مابه التفاوت میزان ارز وارد شده و خارج شده به کشور را مبنا قرار داده و با حجم نقدینگی مقایسه می کند.
وی ادامه داد: همه این روشها مبنای کارشناسی دارد و قابل اثبات هستند ولی انچه در بازار ارز ایران شکل می گیرد سوای این ارقام است،. بازار ارز در مبنای عرضه و تقاضا مانند هر کالای دیگری به تعیین نرخ می پردازد، این نرخ البته قابل تغییر است که اگر در طرف عرضه و یا تقاضا انحصارگری وجود داشته باشد. این یک ریسک اقتصادی محسوب می شود. در اقتصاد ایران هم با توجه به سهم بالای دولت از اقتصاد در عمل طرف عرضه و تقاضا در انحصار دولت است.
قبادی اظهار داشت: اما نکته ای که باید در نظر گرفت این است که با هر روشی که محاسبه ارز را بر مبنای علمی بخواهیم انجام دهیم در نهایت آنچه قیمت ارز را تعیین می کند توقع و توان بانک مرکزی و دولت خواهد بود.
قیمت واقعی دلار زیر ۴هزارتومان است
این استاد دانشگاه پیرامون قیمت واقعی دلار افزود: باتوجه به مدارک و ادله موجود، قیمت دلار در بازار باید کمتر از چهار هزار تومان باشد.
با توجه به صحبت های محمد باقر نوبخت و دیگر کارشناسان اقتصادی و مواضع بانک مرکزی، انتظار می رفت بانک مرکزی نیز بعد از اتفاقات هفته گذشته که باعث پایین آمدن نرخ ارز شد، در روز شنبه ارز مداخله ای را به صورت کارشناسی در بازار تزریق می کرد، چراکه ارز مداخله ای مبنای قیمت گذاری بیشتر بازار ارز محسوب می شود.
به هرحال اگر قرار است قیمت دلار واقعی شود بانک مرکزی باید این سیاست را اول از خودش شروع کند و این شائبه رضایت دولت در خصوص افزایش نرخ ارز را پایان دهد.