۲ چهره مذاکرات ایران و آمریکا
به گزارش واحد بین الملل خبرگزاری صبح اقتصاد دور اول مذاکرات غیر مستقیم میان ایران و آمریکا با وساطت عمان روز شنبه در مسقط برگزار شد. ریاست هیات ایرانی را «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و از طرف آمریکایی نیز «استیو ویتکاف» نماینده ویژه رئیسجمهور آمریکا در امور منطقه غرب آسیا بر عهده داشتند که بعد از انجام مذاکرات نهایتا مقرر شد گفتوگوهای بعدی شنبه آینده برگزار شود.
«اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان درباره اولین دور گفتوگوهای غیر مستقیم ایران و آمریکا در عمان تصریح کرد: مذاکرات نخست، اولین دور از گفتوگوهای غیر مستقیم بین ایران و آمریکا در ارتباط با موضوع رفع تحریمهای غیرقانونی و بحث هستهای بود.
این دیپلمات ارشد ایران گفت: بارها گفتهایم و در عمل هم نشان دادهایم که برای اطمینانسازی از ماهیت صلحآمیز فعالیتهای هستهای ایران هیچ نگرانی و مانعی نداریم و در عمل این موضوع را طی ۲ دهه گذشته ثابت کردهایم. آنچه که دیروز اتفاق افتاد نشستی برای آزمون جدیت و نیت طرف مقابل با توجه به اینکه ما سابقه بدعهدی طولانی و متعدد از آمریکاییها مشاهده کردهایم.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه «مذاکرات دیروز با وساطت و میانجیگری وزیر امور خارجه عمان انجام شد و ایشان چهار دور بین ۲ طرف رفت و برگشت داشتند و پیامها، مواضع و چارچوبهای کلی هر یک از ۲ طرف را منتقل کردند»، ادامه داد: در نهایت همانطور که اشاره شد ۲ طرف قبول داشتند که این گفتوگوها سازنده و در فضای محترمانه انجام شد.
سفر تشریفاتی نتانیاهو
علی بیگدلی در گفتوگو با ایسنا، در تحلیل خود از برگزاری دور اول مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان اظهار داشت: معتقدم مذاکرات قبل از این که میان عراقچی و ویتکاف در عمان برگزار شود، در ارتباط با آن به صورت غیرعلنی رایزنیهایی صورت گرفته است، اگر نه از نظر دیپلماسی دور از تصور است که دو مقام بدون مقدمه وارد مذاکرهای شده و صحبت کنند.
وی خاطرنشان کرد: رضایتبخشی آنها نشان میدهد دیپلماسی محرمانهای اتفاق افتاده است و این رضایتمند بودن به نفع هر دو طرف است. علاوه بر این برای ترامپ از این جهت نفع دارد که هیچ یک از روسایجمهور آمریکا از بوش پسر تا به امروز نتوانستند این مساله را حل کنند و ممکن است در آینده یکی از راههای گرفتن جایزه صلح نوبل برای ترامپ باشد و این مساله برای ترامپ اهمیت دارد.
این استاد دانشگاه همچنین افزود: از سوی دیگر سر و صدای نتانیاهو همه ساخته شده، هدایت و کنترل شده است و حتی سفر او به واشنگتن نیز تشریفاتی بود.
شرایط متفاوت
بیگدلی در ادامه ضمن ابراز امیدواری از اینکه روند آغاز شده ادامه یابد، گفت: شرایط امروز ایران و آمریکا با سال ۲۰۱۵ کاملا فرق میکند، امیدوار هستیم گفتوگوها به سامان برسد و در جلسه آینده ضمن پایبندی به تعهدات از آمریکاییها خواسته شود تحریمها را بردارند چرا که راهی جز این نمانده است.
این کارشناس مسائل آمریکا افزود: احتمالا در آینده نزدیک تختروانچی معاون وزیر امور خارجه کشورمان راهی وین خواهد شد تا با سه کشور اروپایی آلمان، انگلیس و فرانسه گفتوگوهایی را داشته باشد تا به نتیجه برسد، البته کار سنگینی است.
وی ابراز عقیده کرد: مذاکرات دو چهره دارد؛ یکی علنی که در عمان برگزار شد و دیگری رفتار پنهانی طرفهای مذاکره کننده است که احتمال میرود بعد از سفر عراقچی، نماینده ایران در سازمان ملل نیز گفتوگوهایی داشته باشد. در هر حال دیپلماسی پیچیدگیهایی دارد و البته ضروری نیست که مردم از تمام جزئیات آگاه شوند، هدف این است سیاست خارجی به دنبال ارتقاء سطح منافع ملی باشد.
بیگدلی همچنین تاکید کرد: به نظر میرسد این مذاکرات نمیتواند مانند گذشته با شکست همراه باشد، هم فشارهای خارجی، هم تغییرات ژئوپلیتیکی و انقباضات سیاسی و اقتصادی در فضای بینالمللی راهی نگذاشته است که در راه دیگری قدم بگذاریم.
- منبع خبر : ایسنا