یک کارشناس بازار سرمایه در مورد عرضه جدید گواهی سپرده ربع سکه طلا توسط بانک مرکزی در بورس کالا گفت: در این سری از عرضههای ربع سکه، یک تفاوت وجود دارد و آن سازوکار چند قیمتی است؛ به عبارت سادهتر به هر سفارش خرید، متناسب با قیمت همان سفارش، ربع سکه تخصیص داده میشود و دیگر کل عرضهها با یک قیمت ثبت نخواهد شد.
اکرم صالحی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به عرضه قبلی ربع سکه در بورس توسط بانک مرکزی اظهار کرد: عرضه جدید گواهی سپرده ربع سکه طلا توسط بانک مرکزی در بورس کالا در حالی صورت میگیرد که در عرضههای قبلی، جمعا ۴۷ هزار قطعه ربع سکه به متقاضیان خرید تخصیص داده شده است.
وی درمورد عرضه دوباره سکه در بورس توسط بانک مرکزی گفت: عرضه پیشرو همانند عرضه قبلی در نماد گواهی سپرده ناپیوسته ربع سکه طلا “سکه۰۳۱۲ن۰۶”، هر ۱۰۰ گواهی سپرده کالایی معادل یک قطعه ربع سکه خواهد بود؛ بنابراین سفارشات قیمت معادل یکصدم قیمت ربع سکه به ریال است. یعنی اگر شخصی متقاضی خرید چهار قطعه ربع سکه به قیمت هفت میلیون و پانصد هزار تومان باشد، باید یک سفارش ۴۰۰ واحدی با قیمت ۷۵۰ هزار ریال به سامانه معاملات ارسال کند.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: شیوه سفارشگیری در عرضه جدید، همانند عرضه قبلی مشابه روش ثبت سفارش است، یعنی در دوره سفارشگیری سفارشها وارد شده برای هیچ یک از مشتریان و کارگزاران قابل مشاهده نیست. کشف نرخ در عرضههای قبلی با سازوکار حراج تک قیمتی انجام شد به عبارتی ربع سکه به سفارشات قیمتی که نرخ برابر و بالاتر از قیمت فروش بانک مرکزی داشتند، به نرخ فروش ارائه شده توسط بانک تخصیص داده شد و سفارشات قیمتی پایینتر از آن، بدون معامله باقی ماندند. یعنی به عنوان مثال در روز ۲۴ دی ماه به سفارشات قیمتی بالاتر از هزار ۷۲۰ هزار ریال برای هر گواهی (یعنی هفت میلیون و ۲۰۰ هزار تومان برای هر ربع سکه) ربع سکه تخصیص داده شد آن هم با یک قیمت واحد که همان ۷۲۰ هزار ریال بوده است اما به سفارشات قیمتی کمتر از این عدد، تخصیص صورت نگرفته است.
صالحی با اشاره به تفاوت روش تخصیص در مرحله جدید عرضه گفت: اما باید توجه داشت که شیوه حراج در این عرضه جدید با عرضههای قبلی تفاوت دارد. در عرضه جدید، کشف نرخ به شیوه حراج چندقیمتی است یعنی به هر سفارش خرید، متناسب با قیمت همان سفارش، ربع سکه تخصیص داده میشود صرفنظر از اینکه قیمت عرضه بانک مرکزی چه قیمتی باشد.
وی ادامه داد: یعنی اگر مشتری “الف” سفارش قیمتی ۷۰۰ هزار ریال برای هر گواهی (یعنی هفت میلیون تومان برای هر ربع سکه) و مشتری “ب” سفارش ۶۰۰ هزار ریال (یعنی شش میلیون تومان برای هر ربع سکه) را وارد کند، گواهی سپرده ربع سکه به مشتری الف به قیمت هفت میلیون تومان و به مشتری ب به قیمت شش میلیون تومان، تخصیص داده میشود اما برای مثال به مشتری که سفارش ۵۰۰ هزار ریال (یعنی پنج میلیون تومان برای هر ربع سکه) وارد کرده است، ربع سکه تخصیص داده نمی شود.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: پس چنانچه شخصی متقاضی خرید ربع سکه در روش جدید عرضه آن است، باید توجه کند که سفارشهای خود را با قیمتهای معقول و منطقی متناسب با انتظارات خود از روند قیمتها در بازار وارد کند و دو نکته مهم را مدنظر داشته باشد. اولا، هر ۱۰۰ گواهی یک ربع سکه است و قیمتی که در سفارش وارد میکند باید مبلغ یکصدم قیمت ربع سکه به ریال باشد؛ ثانیا، روش کشف قیمت، سازوکار حراج چند قیمتی است و تخصیص گواهی به مشتری، به قیمت سفارش خرید خود مشتری انجام میشود.
در خصوص شرایط و محل دریافت ربع سکههای خریداری شده، متقاضیان میتوانند اطلاعیههای منتشر شده توسط بورس کالا را مطالعه کنند.
بر اساس این گزارش، قرار است ۴۵۰ هزار ربع سکه طلای بهار آزادی از روز سهشنبه (۴ بهمن ۱۴۰۱) به مدت ۱۰ روز کاری از طریق بورس کالای ایران عرضه شود.