شاهنامه، مبنای استقرار مفهوم «دولت ملت» در ایران
شاهنامه، مبنای استقرار مفهوم «دولت ملت» در ایران
فردوسی در زمانی که ایران در تسلط مغولان بود شاهنامه‌ای سروده شد که ۸۰۰ بار نام ایران در آن آمده است.

شاهنامه، مبنای استقرار مفهوم «دولت ملت» در ایران

به گزارش پایگاه خبری خبرگزاری صبح اقتصاد دبیر علمی همایش ملی بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی با رویکرد «بازشناسی نقش شاهنامه فردوسی در جهان معاصر» گفت: شاهنامه مبنای رشد تمدن و استقرار مفهوم «دولت – ملت» در ایران دیروز و امروز بود که در ادبیات دوره مشروطه نمایان است.

فرزاد قائمی افزود: شاهنامه چنین است که در هزار سال عمر پر افتخارش اهمیت و محبوبیتش بیشتر شده است و از طرفی مردم هر عصر این کتاب را به زبان حال و روز و زمان خود ترجمان کرده‌اند.

وی ادامه داد:  شاهنامه باید برای هر نسل و به زبان خودش بازساخته شود و نسل امروز نیز نیازمند شناخت دوباره این کتاب به زبان هنر و رسانه است.

فرزاد قائمی بر تمرکز به کارکرد شاهنامه در ابعاد ملی و همچنین جهانی تاکید کرد و گفت: با تداوم تلاشی که از خرداد ۱۴۰۳ آغاز شد این همایش ۳۸۶ مقاله و چکیده مقاله دریافت کرده است که در تاریخ برگزاری آن از نظر کیفی و کمی بی سابقه بوده است.

او افزود: ۴۰ سخنرانی علمی طی چند روز پیش رو در جریان برگزاری همایش ارائه خواهد شد و نتیجه همایش در قالب سه جلد مقالات، تدوین و ارائه می‌شود.

 

فرماندار مشهد نیز در حاشیه این همایش در جمع خبرنگاران گفت: برگزاری همایش‌ها و آیین‌های نکوداشت برای فردوسی وظیفه‌ای ملی است و باید در خراسان و مشهد هر سال این آیین‌ها به شکل شایسته تری برگزار شود.

سید حسن حسینی افزود: انتظار می‌رود در آیین ویژه‌ای که چهارشنبه در آرامگاه فردوسی برگزار خواهد شد هنجار‌های دینی و ایرانی پاس داشته شود .

وی اضافه کرد: باید فردوسی به عنوان یک شخصیت جهانی به دیگر کشور‌ها عرضه شود و در این راه از فناوری‌های روز و با استفاده از قالب‌های مختلف هنری مانند عکس، شعر و فیلم و همچنین رسانه‌های نوین بهره گرفت.

اجرای اپرای بزرگ شاهنامه توسط گروه اپرای تبریز، رونمایی از تمبر یادبود همایش، شاهنامه خوانی و نقالی توسط اساتید این رشته، اجرای موسیقی سنتی و نقالی با گویش چهارمحال بختیاری از دیگر برنامه‌های این مراسم بود.

 

معاون ارتباطات بین الملل و امور استان‌های انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کشور  نیز در این مراسم گفت:بعد از تلخکامی‌های ایرانیان، شاهنامه روحیه حماسی و دلاوری را میان ایرانیان بازآفرینی کرد و روحیه ناکام را به حماسی تغییر داد.

علیرضا حبیبی روز سه شنبه در همایش ملی بازشناسی نقش شاهنامه در جهان معاصر در مشهد افزود: دین‌داری و خداباوری از دیگر مشخصات شاهنامه فردوسی است و او برپایه اخلاق و حمکت و نیایش، سر به خاک ستایش پرودگار ساییده است.

وی ادامه داد:بخش مهمی از هویت ملی ما هویت دینی است که در پژوهش‌های مرتبط با شاهنامه مغفول واقع شده است و لازم است از گنجینه ارزشمند حکمت‌های دینی شاهنامه بهره گرفت.

همایش ملی بزرگداشت فردوسی را با عنوان «بازشناسی نقش شاهنامه فردوسی در جهان معاصر»  به  همت دانشگاه فردوسی و با همکاری انجمن آثار و مفاخر کشور، از  ۲۳ تا ۲۵ اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۴، همزمان با بزرگداشت سالانه فردوسی و روز پاسداشت زبان فارسی،   با حضور دانشمندان، شاهنامه‌پژوهان، دانشجویان، هنرمندان و دوستداران شاهنامه فردوسی، از اقصی نقاط ایران  در مشهد برپا است.

  • منبع خبر : خبر گزاری صدا وسیما