رویداد غیرمنتظره در اقیانوس منجمد جنوبی: کاهش یخها و افزایش شوری آبهای سطحی
به گزارش واحد علم و فناوری خبرگزاری صبح اقتصاد وبگاه فیز در گزارشی آورده است:
از سال ۲۰۱۵ میلادی، قطب جنوب به اندازه گرینلند، یخ دریایی (یخهایی که در سطح اقیانوسها و دریاها تشکیل میشوند) از دست داده است؛ این بزرگترین تغییر زیستمحیطی کره زمین در چند دهه گذشته است. اقیانوس منجمد جنوبی نیز در حال شورتر شدن است و این تغییر غیرمنتظره، مشکل را بدتر میکند.
به مدت چند دهه، سطح اقیانوس در حال شیرینشدن بود (شوری آن کمتر میشد) که به رشد یخ دریا کمک میکرد. اکنون، دانشمندان میگویند که این روند به شدت معکوس شده است.
دانشمندان با استفاده از دادههای ماهوارهای اروپایی، افزایش ناگهانی شوری سطح آب در عرض جغرافیایی ۵۰ درجه جنوبی را کشف کردند؛ این امر با از دسترفتن چشمگیر یخهای دریایی در اطراف قطب جنوب و ظهور مجدد پلینیای ماد رایز (Maud Rise polynya) در دریای وِدِل همزمان شده است.
پلینیای ماد رایز یک پدیده طبیعی است که در آن یک سوراخ بزرگ تقریباً چهار برابر اندازه ولز در یخهای دریایی، در دریای وِدِل در قطب جنوب ایجاد میشود و برای مدتی طولانی باز میماند. این پدیده اولینبار در دهه ۱۹۷۰ میلادی مشاهده شد و پس از آن دیگر رخ نداده بود.
لساندرو سیلوانو (Alessandro Silvano)، از دانشگاه ساوتهمپتون در انگلیس که هدایت این پژوهش را بر عهده داشت، گفت: آبهای سطحی شورتر اجازه میدهند گرمای اعماق اقیانوس راحتتر بالا بیاید و یخ دریا را از زیر آب کُنَد. این یک حلقه بازخورد خطرناک است: یخ کمتر باعث افزایش گرما میشود و افزایش گرما هم میزان یخ را کاهش میدهد.
این دانشمند توضیح داد: بازگشت پدیده پلینیای ماد رایز نشان میدهد که شرایط فعلی چقدر غیرمعمول است. اگر این وضعیت افزایش شوری و کاهش یخ ادامه یابد، ممکن است شکل اقیانوس جنوبی و به همراه آن، سیاره زمین را به طور دائمی تغییر دهد. اثرات این رویداد در حال حاضر جهانی است: طوفانهای شدیدتر، اقیانوسهای گرمتر و کوچکتر شدن زیستگاههای پنگوئنها و سایر حیات وحش نمادین قطب جنوب.
- منبع خبر : ایرنا