غوطه شرقی در شرف فاجعه انسانی است و رئیس جمهور هم که با اردوغان صحبت کرد نتیجه ای جز وارونه نشان دادن گفتگوها به مردم نداشت. این امر کاملا درست است که تسلیح نیروهای کرد در مرز ترکیه باسوریه به سلاحهای پیشرفته میتواند خطرات مهمی را برای امنیت آنکارا در پی داشته باشد. یکی از […]
غوطه شرقی در شرف فاجعه انسانی است و رئیس جمهور هم که با اردوغان صحبت کرد نتیجه ای جز وارونه نشان دادن گفتگوها به مردم نداشت.
این امر کاملا درست است که تسلیح نیروهای کرد در مرز ترکیه باسوریه به سلاحهای پیشرفته میتواند خطرات مهمی را برای امنیت آنکارا در پی داشته باشد.
یکی از این خطرها انتقال این تسلیحات از کردهای سوریه به پ.ک.ک، بزرگ ترین ستیزه جویان مخالفِ آنکارا در نوار جنوبی و تشکیل اقلیم کردی در شمال سوریه است.
خطری که درک و تحلیل و مقابله با آن در همه پرسی اخیر اقلیم کردستان عراق برای آنکارابسیار دردناک و در عین حال بسیار پرهزینه بود.
برای چاره اندیشی ترکیه با نیروهایی تحت عنوان سپر فرات یا همان نیروهای معارض مسلح سوری با حضور در میدان عفرین دست به عملیات نظامی علیه مناطق تحت تسلط کردها زدند.
این عملیات در عین حال با حملات هوایی از جانب ترکیه نیز همراه بودو خسارتهای فراوانی به کردهای عفرین وارد کرد.
در همین حال دولت ترکیه اعلام کرد که سرکوب نیروهای کرد در تمام مناطق شمالی ادامه خواهد داشت.
اردوغان در طول این هفت سال هر نوع هزینهای در سوریه کرده و هیچ آوردهای هم برای خود جز نا امنی و انفجارات در شهرها وضربات سنگین اقتصادی به پیکر صنعت توریسم ترکیه نداشته است. لذاست که در دوران پسا تروریسم سوریه، آنکارا برای خود سهمی مطالبه نموده که بدست نیاورده ، از همین رو اردوغان نمیخواهد با دست خالی از صحنه سوریه خارج و برای همیشه در تاریخ از او به عنوان فرمانده شکست خورده یاد شود. با چنین برداشتی، پیش بینی و انگیزه اردوغان از حضور نیروهای نظامی سپر فرات در سوریه، افزایش قدرت چانه زنی و حتی کنار گذاشتن بعضی از شروط تفاهم آستانه است.
فلذاست که در مذاکرات آتی، ترکها تمایل زیادی دارند که با ندیده گرفتن حق و حقوق دمشق، عملا بخشی از خواستههای خود را بر نیروهای محورمقاومت و حامی سوریه تحمیل کنند.
از منظر وجهه و اعتبار خارجی وحتی داخلی هم با چنین اقداماتی، اردوغان ضمن دستاوردی ظاهرا بین المللی مرهمی بر وجهه تخریب شده خود در داخل ترکیه خواهد گذاشت.
چرا که اتحادیه اروپا برای جلوگیری از نفوذ آوارگان جنگ در سوریه به مناطق اروپایی ، به ترکیه هشدارهای گوناگونی داد و آنکارا نیز بر پایبند نبودن طرفهای اروپایی به تعهدات مالی نسبت به هزینه نگهداری پناه جویان انتقاد وایراد های گسترده ای دارد. اولا باید بدانیم که مسئله آوارگان به یک چالش در حوزه امنیت ملی ترکیه تبدیل شده است.
چرا که حضور این پناه جویان میتواند برای امنیت آنکارا تهدید آفرین باشد و مسیر اجتماعی را در جنوب ترکیه به فضایی کاملا امنیتی و نا آرام تغییر دهد.
ثانیا با حضور و تسلط و نظارت نیروهای ترک در نوار شمال سوریه این فرصت برای آنکارا به وجود میآید که این پناه جویان در مناطق شمالی اسکان پیدا کرده و وارد حوزه جغرافیایی و مرز ترکیه نشوند. وثالثا اسکان پناهندگان و آوارگان برای اردوغان در خاک سوریه کم هزینه تر از حضور آنان در خاک ترکیه خواهد بود.
چرا که با اسکان انان در خاک ترکیه در حداقل های چالشی دولت ترکیه با ترانزیت و قاچاق انسان و از همه خطر ناک تر عملیات تروریستی روبرو خواهد بود.
در منظر بین المللی اردوغان میخواهد به ناتو نشان دهد وزنهای سنگین در بازیهای منطقهای است.
همکاری ترکیه در خرید سلاحهای روسی و حتی اس ۴۰۰ در کنار عملیات سپر فرات و برخورد با طرح آمریکاییها در منطقه شمالی سوریه، نشان میدهد اردوغان بیش از همه از درون نیاز به جلب حمایت اجتماعی و اقناع افکار عمومی داخلی در ثبات وامنیت مرزی دارد. لذا میتوان گفت که «عملیات عفرین» که ترکها آن را «شاخه زیتون» مینامند، هدفی جز اقتدار گرایی اردوغان ندارد و نتیجه آن جز جری تر شدن کردها در پرونده مذاکرات ترکیه نخواهد بود. والسلام
حمید رضا نقاشیان