وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه مجلس سریعتر لوایح مرتبط با FATF را نهایی کند، گفت: یکی از این لوایح در مجلس به تصویب رسیده و در گیر و دار تایید شورای نگهبان است ولی سایر لوایح روند قانونی بررسی را در کمیسیون های تخصصی مجلس طی می کنند. رئیس فراکسیون دیپلماسی و […]
وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه مجلس سریعتر لوایح مرتبط با FATF را نهایی کند، گفت: یکی از این لوایح در مجلس به تصویب رسیده و در گیر و دار تایید شورای نگهبان است ولی سایر لوایح روند قانونی بررسی را در کمیسیون های تخصصی مجلس طی می کنند.
رئیس فراکسیون دیپلماسی و منافع ملی مجلس شورای اسلامی گفت: لوایح مربوط به همکاری ایران با گروه ویژه اقدام مالی (FATF) در کمیسیون های مجلس در دست بررسی است و انتظار می رود تا شهریور ماه به نتیجه برسد. گروه ویژه اقدام مالی که نهاد تصمیم گیر در زمینه وضع مقررات برای مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم در جهان شناخته می شود، بهمن ماه پارسال به دلیل تهیه لوایح مرتبط با تشدید جرم انگاری پولشویی و حمایت مالی از تروریسم در دولت، تعلیق ایران از فهرست سیاه خود را تا چهار ماه دیگر تمدید کرد که این فرصت خردادماه به پایان می رسد.
دولت برای بهبود جایگاه خود در این نهاد که سبب می شود مراودات پولی و بانکی ایران به روال عالی برگردد، با توجه به مصوبه شورای عالی امنیت ملی، تلاش دارد و از این رو لوایح «الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با جرائم سازمان یافته فراملی (پالرمو)»، «الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بینالمللی مقابله با تامین مالی تروریسم»، «اصلاح قانون مبارزه با پولشویی» و «اصلاح قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم» را به مجلس ارسال کرده که از این میان الحاق ایران به کنوانسیون پالرمو در مجلس به تصویب رسیده اما هنوز تایید نهایی نشده است.
سه لایحه دیگر در فرآیند بررسی و تصویب مجلس شورای اسلامی قرار دارد و از این رو ارایه گزارش تهیه لوایح آن در نشست اخیر گروه ویژه اقدام مالی سبب شد تا آنها ضمن تمجید از اقدام های ایران، تعلیق اقدام های تقابلی علیه ایران را تمدید کنند.
در این پیوند شامگاه سه شنبه فراکسیون دیپلماسی و منافع ملی مجلس شورای اسلامی میزبان مسعود کرباسیان وزیر امور اقتصادی و دارایی و معاونان وی بود؛ مصطفی کواکبیان رئیس فراکسیون دیپلماسی و منافع ملی مجلس روز چهارشنبه درباره نتایج این نشست اظهار داشت: لوایح مربوط به عضویت جمهوری اسلامی ایران در FATF تا پایان شهریورماه در مجلس تصویب می شود.
کواکبیان گفت: مقرر شده است نمایندگان همراهی فعالانهای در جلسات علنی مجلس برای تصویب لوایح مربوط به FATF داشته باشند که البته اکنون این لوایح در کمیسیونهای قضایی وحقوقی و امنیت ملی مجلس در حال بررسی و چکش کاری است.
وی یادآور شد: این لوایح درخصوص مبارزه با پولشویی، جرایم سازمان یافته فراملی و مسائلی درخصوص روابط بانکی است.
کواکبیان گفت: جایگاه ایران در گروه ویژه اقدام مالی در روابط اقتصادی ایران با سایر کشورها مشکل زا شده و لازم است دولت و مجلس در این زمینه یک تصمیم جدی اتخاذ کنند.
عضو فراکسیون امید مجلس افزود: این موضوع حتی در ملاقاتهای جداگانهای که با سفیر انگلیس در تهران و جک استراو وزیر خارجه اسبق این کشور داشتم به بنده منتقل شد و لازم است در این خصوص اقدامی عاجل صورت گیرد. در این ملاقاتها مشخص شد که اروپاییها و کشورهای مطرح در اقتصاد دنیا چندان به برجام کاری ندارند بلکه مساله مهم برای آنها اجرای توصیه های FATF و روابط سیستماتیک بانکی است.
این نماینده مجلس درخصوص استفاده از یورو به عنوان ارز گزارشگری نیز گفت: این موضوع در دستور کار تیم اقتصادی دولت قرار دارد ولی در این حوزه نیاز به کار کارشناسی بیشتر و آماده شدن زیرساخت های بانکی کشور احساس میشود.
رئیس فراکسیون دیپلماسی و منافع ملی مجلس شورای اسلامی با اشاره به اقدامات مثبت وزارت اقتصاد و بانک مرکزی برای حذف دلار یا ارز واسطه اشاره کرد و با یادآوری اجرای معاوضه ارزی بین ایران و ترکیه گفت: اگر ما بتوانیم به صورت مستقیم و بدون واسطه با بانک های ترکیه ارتباط برقرار کنیم، اقدام بسیار موثری خواهد بود، در عین حال حذف دلار مسئله شدنی است که باید روی آن کار کرد.
کواکبیان اظهار داشت: در این نشست که حدود ۴۰ تن از نمایندگان مجلس حضور داشتند، موضوع وضعیت بازار ارز نیز مطرح شد که باید گفت در هر صورت دولت در مقطع کنونی، این بازار را کنترل کرده است.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی افزود: یکی دیگر از مباحث مطرح شده در نشست طرح دوفوریتی مجلس برای تثبیت قیمت ارز در بازار بود که مورد مشورت با مسئولان وزارت اقتصاد قرار گرفت.
** مجلس سریعتر لوایح مرتبط با FATF را نهایی کند
وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز درباره این نشست گفت: وجود چهار لایحه مرتبط با همکاری ایران با گروه ویژه اقدام مالی در کمیسیون های تخصصی مجلس یکی از مباحث این نشست بود.
کرباسیان اظهار امیدواری کرد که این لوایح هر چه سریعتر در مجلس به تصویب برسد تا دولت جمهوری اسلامی ایران بتواند عضو FATF شود.
وی خاطر نشان کرد: یکی از این لوایح در مجلس به تصویب رسیده و در گیر و دار تایید شورای نگهبان است ولی سایر لوایح روند قانونی بررسی را در کمیسیون های تخصصی مجلس طی می کنند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی همچنین گفت: امروز مبادلات اقتصادی کشور، گشایش اعتبار و خرید خارجی طبق بخشنامهها با یورو انجام میگیرد، بنابراین حذف کامل دلار از مبادلات خارجی دور از دسترس نیست.
کرباسیان اظهار داشت: یکی دیگر از مباحث نمایندگان تثبیت قیمت ارز بود که نقطه نظرات نمایندگان در این زمینه شنیده شد و مسئولان وزارت امور اقتصادی و دارایی نیز نمایندگان را در جریان اقدامات خود برای تثبیت نرخ ارز قرار دادند و در این زمینه نیز همفکری و مساعدت فکری از نمایندگان گرفته شد.
وی با اشاره به موضوع حذف دلار و جایگزینی یورو در مبادلات خارجی، گفت: اکنون مبادلات کشور، گشایش اعتبار و خرید خارجی طبق بخشنامههای موجود با یورو انجام می شود، بنابراین اینکه دلار از مبادلات ارزی حذف شود، توقعی دست یافتنی است.
کرباسیان یادآور شد: البته وزارت امور اقتصاد و دارایی مذاکراتی با کشورهای مختلف انجام می دهد تا با پول ملی کشورهای مقابل مبادله کالا صورت گیرد و نیازی به وجود ارز سوم در این مبادلات نیست.
وی گفت: حجم مبادلات ایران با کشورهایی که به ارزهایی جز دلار مبادله انجام می دهند بیشتر است و بنابراین امیدواریم در این زمینه بتوانیم اقدامات موثری را عملیاتی کنیم.