«اشتباه ژئوپلیتیکی ترامپ با تهدید مکزیک»
«اشتباه ژئوپلیتیکی ترامپ با تهدید مکزیک»
کارشناس و تحلیلگر مکزیکی در یادداشتی اختصاصی برای ایرنا، تهدیدهای رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا مبنی بر تعرفه‌گذاری علیه کشورش را «اشتباه ژئوپلیتیکی» ترامپ با هدف اعمال فشار بر چین ارزیابی کرد که در چارچوب نظم جهانی چندقطبی، «نتیجه معکوس» برای آمریکا خواهد داشت.

«اشتباه ژئوپلیتیکی ترامپ با تهدید مکزیک»

به گزارش واحد بین الملل خبرگزاری صبح اقتصاد  «دونالد ترامپ» که خود را برای تصدی ریاست جمهوری آمریکا آماده می‌کند، به نظر می‌رسد که مصمم است اعمال تعرفه‌ها را سنگ بنای دستورکار اقتصادی خود قرار دهد.

مکزیک را شاید بتوان کشوری شناسایی کرد که بیشترین تاثیر از تحولات آمریکا با پیروزی دوباره ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری را متحمل خواهد شد. سه هزار کیلومتر مرز مشترک، آمریکا به عنوان بزرگترین شریک تجاری و میلیون‌ها خانواده‌ای که به هر دو کشور تعلق دارند، از دلایل ساختاری است که توضیح این مساله هستند.

در کنار دلایل ساختاری، برخی عوامل مقطعی نیز بر اهمیت تحولات آمریکا برای این همسایه جنوبی می‌افزاید و برنامه تهاجمی ترامپ در برابر مکزیک شامل اعمال تعرفه‌های بالا بر واردات از این کشور و اخراج مهاجران غیرقانونی در این دسته‌بندی قرار می‌گیرد.

ترامپ که معمولا تهدیدهای خود را به دستورهای اجرایی تبدیل می‌کند، به کانادا و مکزیک و چین و حتی اتحادیه اروپا هشدار داده است که سیاست تعرفه‌گذاری را در مورد آن‌ها اجرا خواهد کرد. ترامپ که در یکی از مصاحبه‌های اخیر خود تاکید کرد، تعرفه‌ها «بهترین اختراع تاریخ» هستند، اعلام کرده است که یکی از اولین فرمان‌های اجرایی او، تعیین تعرفه ۲۵ درصدی برای کلیه کالاهای وارداتی از مکزیک به آمریکا خواهد بود.

ترامپ که برای اولین بار در سال ۲۰۱۹ و با هدف اعمال فشار بر دولت مکزیک برای مهار مهاجرت غیرقانونی، پیشنهاد تعرفه‌گذاری را مطرح کرد، با گذشت پنج سال بار دیگر این سناریو را پیشنهاد کرده است.

«کلائودیا شینباوم» رئیس‌جمهوری مکزیک در نامه‌ای خطاب به ترامپ و تهدیدهای او مبنی بر اعمال تعرفه‌های ۲۵ درصدی بر تمام محصولات وارداتی از مکزیک هشدار داد که در واکنش به اقدام احتمالی دولت آینده آمریکا، «تعرفه دیگری در پاسخ اعمال خواهد کرد».

رئیس‌جمهوری مکزیک تاکید کرد: مهاجرت و مصرف مواد مخدر در ایالات متحده را نمی‌توان از طریق تهدید یا تعرفه حل کرد. آنچه نیاز است همکاری و درک متقابل برای مقابله با این چالش‌های مهم است.

بر اساس آمارهای رسمی، بیش از ۸۳ درصد صادرات به آمریکا در سال ۲۰۲۳ از مکزیک و ۷۵ درصد از کانادا بوده است.

به نظر می‌رسد تهدید ترامپ به اعمال تعرفه های سنگین، مفاد توافق آزاد تجاری بین آمریکا، مکزیک و کانادا را نقض می‌کند. این توافق که ترامپ آن را در سال ۲۰۲۰ امضا و به صورت قانون در آورد شامل تجارت عمدتا بدون عوارض گمرکی بین سه کشور بوده است.

در میان بیشمار تحلیل و بررسی‌ها از تاثیر و پیامدهای بازگشت دوباره ترامپ در قامت رئیس‌جمهوری آمریکا، موضوع مهاجرت و روابط این کشور با همسایه جنوبی خود، مکزیک در کانون توجه‌ها قرار گرفته است و به همین منظور نیدیا اِگرمی پینتو ( Nydia Egremy Pinto) تحلیلگر بین‌المللی، کارشناس و خبرنگار مکزیکی در یادداشتی اختصاصی برای خبرگزاری جمهوری اسلامی( ایرنا) به بیان دیدگاه‌ها در مورد تهدیدهای تعرفه‌ای ترامپ پرداخت:

پشت تهدیدهای دونالد ترامپ علیه مکزیک، استراتژی او برای اعمال فشار بر چین، رقیب ژئوپلیتیکی او و کشوری است که با آن جنگی چند بعدی به راه انداخته است. رئیس‌جمهوری منتخب ایالات متحده برای مبارزه با مهاجرت غیرقانونی به کشورش و قاچاق مواد غیرقانونی، به دولت مکزیک هشدار داد که تعرفه‌های جدیدی را – تا سقف ۲۵ درصد – بر واردات و ۱۰ درصد دیگر بر واردات چینی اعمال می‌کند.

دولت مکزیک با تکیه بر دیپلماسی به تهدیدهای پاسخ داده و در عین حال اعلام کرده است که از قدرت استراتژیک خود برای دفاع از سیاست «گفت‌وگو و همکاری، به دور از فشار» برای دفاع از حاکمیت خود استفاده خواهد کرد.

دولت به همین منظور، پیشتر اقدامات حفاظتی را برای ساکنان مکزیک در ایالات متحده از طریق کنسولگری‌ها فعال کرده است. در عین حال در راستای حمایت از بخش تجاری به ویژه بخش صادرات برای مقابله با این اقدام قهری، وارد عمل شده است.

با مشاهده اظهارنظرها و تهدیدهای ترامپ متوجه می‌شویم که این یک نگرش همیشگی بوده است. آمریکا تحت ریاست جمهوری ترامپ در سال ۲۰۱۹ نیز همین رویه را در مورد مکزیک انجام و هشدار داد که این کار را در سال ۲۰۲۵، زمانی که مذاکره مجدد بر سر توافقنامه تجارت آزاد سه جانبه آمریکای شمالی (آمریکا، کانادا و مکزیک) آغاز شود، انجام خواهد داد.

به دنبال این تهدیدها، مکزیک همچنین کنترل‌های مهاجرتی بیشتری را اعمال کرد و مقدار بی‌سابقه‌ای فنتانیل را ضبط کرد که پیامی واضح به ترامپ مبنی بر تمایلش برای همکاری اما بدون تسلیم است.

دولت چین نیز پیام تهدیدآمیز تعرفه‌گذاری ترامپ را به عنوان سیاست جدید تقابل دریافت کرده است. «شی جین پینگ» رئیس‌جمهوری چین در پاسخ هشدار داد: هیچکس در این جنگ تعرفه‌ای پیروز نخواهد شد.

در مکزیک، نگرش تند ترامپ زنگ خطر را به صدا درآورد زیرا مهارت او برای هشدار دادن، ترساندن و پشت کردن به دیپلماسی شناخته شده است. با این حال، با مشاهده اینکه چگونه روابط ما با آمریکا در دوره «آندرس مانوئل لوپز اوبرادور» رئیس‌جمهوری سابق به خوبی پیش رفت، این امید وجود دارد که این بار نیز همین اتفاق بیفتد.

با این حال، ممکن است مکزیک در پاسخ به تحقق وعده تبلیغاتی ترامپ مبنی بر اخراج دسته جمعی و اعمال تعرفه‌های ناعادلانه، به «اقدامات آینه‌ای» و متقابل در پرونده تجاری متوسل شود و به عنوان آخرین منبع استراتژیک، میلیون‌ها مکزیکی ساکن ایالات متحده را برای اجرای کارزار خودداری از خرید فراخواند که آسیب جدی به اقتصاد محلی وارد می‌کند.

در هر صورت، ما مطمئن هستیم که سخنرانی تهاجمی ترامپ بخشی از استراتژی او برای کسب موقعیت در برابر غول بزرگ آسیایی است که امروز در جایگاه نخست فناوری قرار دارد و قهرمان در عرصه صنعتی- تجاری است.

به همین دلیل، ترامپ از مکزیک و کانادا، دو شریک تجاری اصلی خود، به عنوان ابزاری در این رقابت استفاده می‌کند.

این وضعیت که توسط ترامپ برای مشروعیت بخشیدن به موضع خود در قبال چین ایجاد شد، به نظر می‌رسد اعلامیه‌ای باشد مبنی بر اینکه دولت او آموزه‌های «هنری کیسینجر» در کتاب «دیپلماسی» او را کنار می‌گذارد.

با گذشت ۳۰ سال پس از آن اثر و در زمانی که نظم جهانی (جدیدی) در حال ظهور است که هدف آن حرکت به سوی چندقطبی بودن نظام بین‌الملل است، اقدامات قهری دونالد ترامپ برای او و کشورش نتیجه معکوس خواهد داشت: به زنجیره‌های تامین و بخش واردات آسیب می‌رساند. سیاست فشار ترامپ همچنین صنعت متوسط یعنی مولدهای اقتصاد این کشور را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

  • منبع خبر : ایرنا