به گزارش واحد سیاسی خبرگزاری صبح اقتصادحجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهور صبح امروز در آئین بهرهبرداری از طرحهای ملی وزارت نفت اظهارداشت: تولید نفت از منابع مشترک نفتی از ۷۰ هزار بشکه به ۴۰۰ هزار بشکه افزایش یافته است و همانطور که آقای استاندار گفتن اگر این خبیث در آمریکا روی کار نیامده بود، امروز تولید ما از این میادین، به بیش از یک میلیون بشکه می رسید
وی با بیان اینکه صنعت گاز با تولید انرژی پاک، یک صنعت زیربنایی و عامل توسعه کشور است، گفت: از تولید ۶۰۰ میلیون متر مکعب گاز امروز به نزدیک یکهزار میلیون متر مکعب رسیده ایم.
رئیس جمهور شبکه گاز رسانی در ایران را در دنیا بی نظیر دانست و اظهارداشت: هم اکنون۱۷ هزار روستا در دولت تدبیر و امید به شبکه گاز سراسری متصل شده اند و سوخت ۸۹ نیروگاه کشور با گاز تامین می شود.
روحانی با اشاره به اینکه دولت اقدامات بزرگی در حوزه نفت و گاز کشور انجام داده است، اظهار داشت: با تلاش دولت یازدهم و دوازدهم یادگارهای ارزشمندی برای ملت ایران و دولت آینده گذاشته است و دولتهای آینده میتوانند از برکات آن بهرهبرداری کنند.
رئیس جمهور با گرامیداشت هفته دولت و یاد و نام شهیدان انقلاب اسلامی بویژه شهید رجایی و شهید باهنر، گفت: این شهیدان بزرگوار جان عزیز خود را در راه انقلاب و مردم فدا کردند و خالصانه در قبل و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی برای بقاء انقلاب و مدیریت در بخشهای مختلف تلاش نمودهاند و امیدواریم بتوانیم پیرو راه شهیدان عزیزمان باشیم.
وی خاطرنشان کرد: امیدوارم در هفته دولت مسئولین در سراسر کشور قادر باشند بخشی از خدماتی که به ثمر نشاندهاند را به افکار عمومی عرضه کرده و در مقابل دیدگان مردم بزرگوار قرار دهند.
روحانی با تأکید بر اهمیت صنعت گاز در کشور، اظهار داشت: گاز صنعت عظیمی است هم انرژی پاک تولید میکند و هم موجب توسعه کشور خواهد بود و هم اینکه یک صنعت زیربنایی است که صنعت بزرگتری مانند پتروشیمی را میچرخاند و هم موجب اتصال ایران به همسایگان است. به گونهای که امروز در غرب کشور گاز را به ترکیه و عراق صادر میکنیم و قادر هستیم آن را به کشورهای شرقی هم صادر کنیم و در این راستا خط لوله گاز تا مرز پاکستان کشیده شده است.
رئیس جمهور اضافه کرد: با اقدامات دولت یازدهم و دوازدهم توانستهایم در بخش گاز خودکفا شده و از ۶۰۰ میلیون متر مکعب امروز به حدود هزار میلیون متر مکعب رسیدهایم و در فصل زمستان حدود ۸۰۰ میلیون متر مکعب گاز در اختیار خانهها و مصارف کشور قرار میگیرد و این معادل ۵ میلیون بشکه نفت است و از اینرو گاز اهمیت خاص و ویژهای برای اداره کشور دارد.
روحانی با بیان اینکه دیروز مقام معظم رهبری اشاره داشتند که یادگارهایی از این دولت برای دولت آینده به جا بماند، اظهار داشت: دولت یادگارهای بزرگی در بخش گاز برای دولت آینده دارد و همه فازهای پارس جنوبی به جز یکی افتتاح شده است و همچنین در بنزین و گازوئیل هم خودکفا شدهایم و اینها همه ارمغانی است که این دولت برای ملت ایران و دولت های آینده به جا میگذارد.
رئیس جمهور خاطر نشان کرد: دولت آینده وقتی کار خود را آغاز میکند که پتروشیمی از ۵۶ میلیون تن به ۱۰۰ میلیون تن و از ۱۱ میلیارد دلار به ۲۵ میلیارد دلار رسیده است.
روحانی با اشاره به سرمایهگذاری ۴٫۷ میلیاردی پروژههایی که امروز در بخش نفت به افتتاح رسید، گفت: این حجم از سرمایهگذاری کار بزرگی است که با تلاش دستاندرکاران و در شرایط تحریم به ثمر رسیده است.
رئیس جمهور گفت: امروز در زمینه نفت و گاز در برابر مردم ایران شرمنده نیستیم و میتوان به مردم گفت که هم در نفت و گاز و هم در میادین مشترک کارهای بزرگی در این دولت انجام شده است.
روحانی با اشاره به برنامهریزی دولت برای ایجاد جهش سوم در حوزه نفت و گاز اظهار داشت: دولت جهش دوم را تا پایان این دوره در حوزه پتروشیمی انجام میدهد و برای جهش سوم نیز برنامهریزی کردهایم که ارزش صادراتی آن به ۳۷ میلیارد دلار میرسد و تا پایان این دولت ۸ میلیارد دلار آن سرمایهگذاری خواهد شد.
رئیس جمهور با اشاره به تأکید مقام معظم رهبری در خصوص جلوگیری از خامفروشی، اظهار داشت: در زمینه نفت و گاز با احداث مجتمعهای پتروشیمی اقدامات خوبی در این زمینه انجام شده است و معتقدم که در زمینه همه معادن زیرزمینی بایستی این تحول انجام شود و به گونهای نباشد که سنگهای ارزشمند کشور به صورت خام صادر شده و همان سنگ دو مرتبه به کشور وارد شود. لذا امیدوارم در همه زمینهها گامهای مناسبی برداشته شود.
روحانی با بیان اینکه تا پایان سال افتتاحهای مهمی در حوزههای مختلف انجام خواهد شد، گفت: همانطور که در ایام شروع سال به مردم وعده دادهایم که امسال سال افتتاح خواهد بود تا پایان سال روند افتتاحها، ادامه خواهد داشت و علیرغم فشار و تحریمهایی که با آن مواجه هستیم، شاهد تحول در تولید کشور خواهیم بود.
در این مراسم که همزمان با هفته دولت برگزار شد، سه طرح بزرگ ملی با اعتبار حدود ۴٫۷ میلیارد یورو در حوزه نفت شد.
رئیس جمهور در ارتباط ویدئوکنفرانسی، طرح توسعه و بهسازی مرکز دیسپچینگ گاز و خطوط انتقال ششم و نهم سراسری گاز، فاز اول پتروشیمی بوشهر و نیروگاه سیکل ترکیبی ۵۰۰ مگاواتی غرب کارون و خطوط انتقال و پست برق آن را افتتاح کرد.
خط لوله انتقال گاز ششم سراسری ظرفیت انتقال روزانه ۱۱۰ میلیون مترمکعب گاز را از پارس جنوبی به استانهای غرب کشور دارد.
این طرح کاملا با اتکا به توانمندی و نبوغ متخصصین و سازندگان داخلی به ثمر نشسته است و طول آن حدود ۱۲۰۰ کیلومتر است که گاز پارس جنوبی را با عبور از استانهای بوشهر، خوزستان، لرستان، ایلام و کرمانشاه به شهر دهگلان در استان کردستان منتقل میکند.
خط لوله ۱۲۵ کیلومتری انتقال گاز نهم سراسری با ظرفیت ۶۰ میلیون مترمکعب است که مبداء آن از ۳۲ کیلومتری غرب بهبان آغاز میشود و تا مرز بازرگان و شمال ماکو امتداد می یابد.
احداث این خطوط لوله علاوه بر پایداری در تامین گاز استانهای سردسیر کشور از مزیت صادراتی نیز برخوردار بوده و نقش مهمی در تبادلات انرژی با کشورهای منطقه دارد.
فاز اول پتروشیمی بوشهر نیز که با دستور رئیس جمهور به بهرهبرداری رسید شامل واحد استحصال اتان، متانول، شیرینسازی گاز، تولید اکسیژن، تولید آب صنعتی و خوراک ۹٫۶میلیون مترمکعب در روز برای پالایشگاههای پارس جنوبی است.
نیروگاه سیکل ترکیبی ۵۰۰ مگاواتی غرب کارون نیز از ظرفیت تولید ۴۹۲مگاوات برق در روز به منظور تامین برق میادین غرب کارون شامل آزادگان شمالی و جنوبی، یاران شمالی و جنوبی است. برای این پروژه ۱۵۰ کیلومتر خط انتقال برق، ۵ پست فشار قوی و ایستگاه تقلیل فشار گاز نیروگاه نیز تاسیس شده است.
متن کامل سخنان رئیس جمهور به این شرح است:
بسمالله الرحمنالرحیم
اَلسَّلامُ عَلَیْکَ یا اَباعَبْدِاللَّهِ وَ عَلَى الاَرْواحِ الَّتى حَلَّتْ بِفِناَّئِکَ
یاد و نام شهیدان انقلاب اسلامی و بویژه شهید رجایی و شهید باهنر را گرامی میداریم و امیدواریم در هفته دولت مسوولین محترم در سراسر کشور و استانها قادر باشند بخشی از خدماتی را که به ثمر رساندهاند به افکار عمومی عرضه کنند و در دید مردم عزیز و بزرگوارمان قرار دهند.
اولین نکتهای که میخواهم تاکید کنم اهمیت گاز در کشور ماست، نفت و گاز را با هم ذکر میکنیم و در کنار هم میبینیم صنعت گاز در واقع یک صنعت عظیم و بزرگی است که هم انژری پاک را برای ما تولید میکند و هم مایه توسعه کشور خواهد بود و هم یک صنعت زیربنایی است که یک صنعت بزرگتر و عظیمی مثل پتروشیمی را اداره و آماده میکند و هم باعث اتصال ایران با همسایگانش شده است.
امروز در همین غرب کشور ما هم گاز را به ترکیه و عراق صادر میکنیم و قادر هستیم گاز را به کشورهای شرقی هم صادر کنیم. خط لوله گاز را تا مرز پاکستان برده ایم و کار عظیم و بزرگی در دولت یازدهم و دوازدهم انجام گرفت.
الحمدالله امروز یک انرژی پاکی در اختیار همه خانوادهها قرار گرفت یک رقمی حدود ۱۷هزار روستا در دولت یازدهم و دوازدهم به شبکه گاز سراسری متصل شد و این شبکه گازی که ما در کشور ایران امروز شاهد آن هستیم، در دنیا بی نظیر است یعنی همه روستاها و همه شهرها تقریبا ۹۵ درصد از گاز استفاده میکنند، شهرها که تقریبا همه استفاده میکنند به استثنای شهرهای استان سیستان و بلوچستان که در دولت یازدهم گاز وارد این استان شده و ان شاءالله شهرهای این استان هم همه با خطوط انتقال گاز به نعمت گاز خواهند رسید و روستاها هم اکثر روستاها امروز از گاز استفاده میکنند و تقریبا تا پایان این دولت میشود گفت به همه روستاها به استثنای تعدادی که خیلی راههای دور و جمعیت کم دارند گازرسانی شده است.
خیلی مهم است که امروز اکثر نیروگاههای کشور به وسیله انرژی گاز فعالیت میکنند. یعنی خطوط برق هم در سایه گاز اداره میشود. انرژی حدود ۸۹ نیروگاه توسط گاز تامین میشود و این کار عظیم و بزرگی است. این همه پتروشیمی که امروز در سراسر کشور از نعمت گاز استفاده میکنند، امروز هم توسعه دیسپچینگ را برای خطوط ششم و نهم افتتاح کردیم.
بحمدالله سراسر کشور از عسلویه گرفته تا خوزستان و کردستان و تا آذربایجان شرقی و غربی همه جا تقریبا با یک مدیریت بسیار خوب در سراسر این مرز خط لوله گاز را میبینیم. گازی که امروز خودکفا شدیم. البته باید برای سالهای آینده در مصرف گاز مراقبت کنیم که خودکفا بمانیم. به هر حال از ۶۰۰ میلیون مترمکعب گاز، امروز به نزدیک هزار میلیون رسیدیم. یعنی یک میلیارد مترمکعب میتوانیم در روز گاز تولید کنیم. در زمستان حدود ۸۰۰ میلیون مترمکعب گاز را در اختیار خانهها و در اختیار مصارف کشور قرار میدهیم. ۸۰۰ میلیون مترمکعب گاز در زمستان یعنی معادل ۵ میلیون بشکه، یعنی در زمستان روزانه ۵ میلیون بشکه نفت را در واقع در اختیار مردم قرار میدهیم.
در شرایط عادی هم گازی که در اختیار مردم قرار میگیرد، روزانه تقریبا معادل ۲ میلیون بشکه نفت است و این کار عظیم و بزرگی است. امروز گاز یک اهمیت خاص و ویژهای برای اداره کشور دارد. این کار عظیمی که در این دولت انجام گرفته است.
دیروز مقام معظم رهبری بر این نکته اشاره کردند که یک یادگارهایی از این دولت برای دولت آینده بماند و همین طور است؛ یادگار بزرگی را در صنعت و عرصه گاز برای دولت آینده گذاشتیم. تقریبا همه فازهایی که در پارس جنوبی بوده، جز یک فاز، همه آنها افتتاح و تمام شده و در گاز کاملا خودکفا شدیم. گازی که در زمستان نیاز به واردات داشتیم، امروز روی پای خودمان ایستادیم. در بنزین خودکفا شدیم، در گازوئیل خودکفا شدیم.
اینها همه ارمغانهایی است که این دولت برای ملت و دولت بعدی دارد. دولت بعدی وقتی شروع به کار میکند که از لحاظ گاز، بنزین و گازوئیل کاملا خودکفاست. دولت آینده وقتی کار خود را در سال آینده همین روزها و ایام آغاز میکند که تولید محصولات پتروشیمی دو برابر شده و از ۵۶ میلیون تن به ۱۰۰ میلیون تن رسیده است. از ۱۱ میلیارد دلار ارزش تولیدات پتروشیمی، به ۲۵ میلیارد رسیدیم. ۱۴ میلیارد اضافه شده است. اینها همه دستاوردهای عظیم و بزرگی است که برای ملت ایران است و دولتهای آینده از این دستاوردها استفاده و بهرهبرداری میکنند.
بنابراین در این دو بخشی که امروز جزو افتتاحهای ما بود یک پتروشیمی بسیار مهم و همچنین دیسپچینگ گاز که در واقع قلب انتقال گاز در سراسر کشور است. اینکه خداوند به ما توفیق داده و امروز بیستمین هفته افتتاح ها در سال ۹۹ است.
سال ۹۹ در ایام شروع سال به مردم قول دادیم، گفتیم ان شاءالله امسال سال افتتاحها خواهد بود و از همان اول سال تصمیم گرفتیم که هر هفته یک افتتاح مهم یا افتتاحهای مهم در هر هفته داشته باشیم و امروز میبینید افتتاحی که امروز انجام دادیم به ارزش نزدیک ۵ میلیارد است ۴٫۷ میلیارد یورو است.
یعنی کار عظیم و بزرگی که در شرایط خاص در شرایط تحریم انجام شد و اینکه در زمینه گاز و نفت الحمدالله ما در برابر مردم ایران شرمسار نیستیم و میتوانیم به مردم ایران بگوییم هم در گاز هم در نفت در میدانهای مشترک کار عظیم و بزرگی را انجام دادیم، در میدان مشترک گازیمان در این ۷ سال تولید و استحصال گاز ما ۲٫۵ برابر نسبت به سال ۹۲ شده است.
در زمینه میدان مشترک نفتی که امروز از آن بحث بود و نیروگاه را در آنجا افتتاح کردیم، آنجا هم حدود ۶ برابر شده است. از ۷۰ به ۴۰۰ رسیدیم و همانطور که آقای استاندار گفتند، اگر این خبیث در آمریکا روی کار نیامده بود و برجام روند خودش را طی کرده بود، الان به جای ۴۰۰ هزار بشکه در روز بیش از یک میلیون بشکه در اینجا تولید میداشتیم.
این کار عظیم و بزرگی که امروز در نفت و گاز شاهدیم و برنامهریزی که انجام دادیم برای جهش سوم، یعنی ما جهش دوم را تا پایان این دولت در پتروشیمی انجام خواهیم داد و از ۱۱ میلیارد به ۲۵ میلیارد می رسیم.
جهش سوم را هم از حالا داریم سرمایهگذاری و برنامهریزی میکنیم و جهش سوم چند سال بعد به ثمر میرسد که ارزش صادراتی ما را به ۳۷ میلیارد میرساند آن هم تا پایان این دولت ۸ میلیارد برای جهش سوم این دولت سرمایهگذاری خواهد کرد و ریل و زمینه را آماده میکند. نه تنها برای دولت سیزدهم بخشی از آن برای دولت چهاردهم یعنی برای دو دولت دیگر داریم برنامهریزی میکنیم.
این نکتهای بود که مقام معظم رهبری هم بر آن تأکید کردند. نکته دیگری که دیروز مقام معظم رهبری تأکید کردند مسأله خامفروشی بود که ما جلوی خامفروشی را بگیریم.
در نفت خام اگر میخواهیم صادر کنیم و برویم به سمت فرآوردههای نفتی که الحمدالله روز به روز در حال توسعه است، در زمینه گاز برویم دنبال پتروشیمی که امروز این کار در سراسر کشور انجام میگیرد. البته در زمینه همه معادن، این تحول باید رخ دهد. نباید سنگ معدنی و حتی سنگ ساختمانی ارزشمند کشور به صورت خام از کشور خارج شود و برود فلان کشور اروپایی و شرقی و ساخته و پرداخته شود و همان سنگ به داخل کشورمان برگردد.
این قابل قبول نیست یا اینکه این همه مصرفی که انجام میگیرد سنگ را از معدن برش میدهیم، بیرون میآوریم و دومرتبه در یک کارگاه دیگر برش میخورد، دو مرتبه سر ساختمان میآید و دو مرتبه سر ساختمان باید برش دهیم، برای داخل ساختمان یا بیرون ساختمان که نمای ساختمان را انجام دهیم، در حالی که باید از همان معدن برای ساختمان سفارش داده شود نه برای کارگاه سنگبری.
معدن را نباید برای کارگاههای سنگبری آماده کنیم، بلکه باید برای مصرف نهایی آماده کنیم و این کار در دنیا انجام میگیرد و چقدر جلوی اسراف گرفته میشود و امیدواریم در همه این زمینهها قدمهای خوبی برداشته شود.
در این هفته دولت، بحمدالله هر روز افتتاحهای مهمی داریم. بخشی از خدمات را وزرای عزیز و معاونین برای مردم بیان میکنند و انشاء الله تا پایان سال این افتتاحها را خواهیم داشت و مردم علیرغم فشارها و تحریمهایی که امروز با آن مواجه هستیم، شاهد تحول در تولید کشور خواهند بود.
در پایان باز هم یاد میکنیم از شهید باهنر و شهید رجایی، این دو بزرگواری که جان عزیز خودشان را در راه انقلاب و مردم فدا کردند و خالصانه در انقلاب، چه قبل از پیروزی انقلاب و چه بعد از پیروزی انقلاب همواره برای پیروزی انقلاب، برای بقاء انقلاب و همچنین مدیریت در بخشهای مختلف بعد از انقلاب تلاش کردند.
روح آنها شاد باشد و ما هم بتوانیم پیرو راه شهیدانمان باشیم انشاء الله و در این ماه محرم الحرام که ماه مولای ما حضرت ابی عبدالله الحسین(ع) است بتوانیم پیرو و شیعه راه و مسیر آن بزرگوار باشیم.
انشاء الله.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته.
- منبع خبر : اقتصاد آنلاین