انفجار سلول‌های سرطانی از درون، به کمک باکتری‌های اعماق اقیانوس
انفجار سلول‌های سرطانی از درون، به کمک باکتری‌های اعماق اقیانوس
پژوهشگران راه تازه‌ای برای نابودی سلول‌های سرطانی پیدا کرده‌اند و آن اینکه می‌توان با استفاده از یک ترکیب قندی یافت‌شده در باکتری‌های اعماق دریا، سلول‌های سرطانی را از درون منفجر کرد.

انفجار سلول‌های سرطانی از درون، به کمک باکتری‌های اعماق اقیانوس

به گزارش واحد علم و فناوری خبرگزاری صبح اقتصاد وبگاه سای‌تِک‌دِیلی در گزارشی آورده است:

یک ترکیب قندی که در باکتری‌های اعماق دریا کشف شده، نوعی مرگ سلولی التهابی به نام پایروپتوز (pyroptosis) را فعال می‌کند. این ترکیب نه تنها سلول‌های سرطانی را از بین می‌برد، بلکه سیستم ایمنی بدن را نیز برای پیوستن به این نبرد تحریک می‌کند.

آزمایش‌های انجام‌شده در محیط آزمایشگاه و روی موش‌ها، اثرات ضدتومور قوی این روش را تأیید کرده‌اند. این کشف، دریچه‌ای به سوی رویکردی جدید و هیجان‌انگیز در درمان سرطان گشوده است؛ استفاده از مولکول‌های طبیعی برای نابودی هدفمند سرطان.

استفاده از پایروپتوز برای مبارزه با سرطان

پایروپتوز یک نوعِ شدیداً التهابی از «مرگ برنامه‌ریزی‌شده سلول» است که بیشتر به‌دنبال یک عفونت داخل‌سلولی رخ می‌دهد و در ایجاد پاسخ ضدمیکروبی نقش دارد. در جریان این فرایند، گلبول سفید، نشانه‌های حضور یک دشمن خارجی را در درون خود حس می‌کنند و با ترشح سیتوکین‌های (دسته‌ای از مولکول‌های پروتئینی محلول در آب) التهاب‌زا، خودشان دچار تورم و ترکیدگی شده و می‌میرند.

تحریک پایروپتوز به یک راهبرد امیدوارکننده در درمان سرطان تبدیل شده است. پژوهشگران یک مولکول قند بلندزنجیر (اگزوپلی‌ساکارید) را از باکتری‌های اعماق دریا خالص‌سازی کردند و نشان دادند که این ترکیب با تحریک پایروپتوز، رشد تومور را مهار می‌کند.

این ترکیب که EPS۳.۹ نام دارد، از مانوز و گلوکز تشکیل شده و توسط باکتری Spongiibacter nanhainus CSC۳.۹ و سایر اعضای جنس Spongiibacter تولید می‌شود. تجزیه‌وتحلیل‌های مکانیکی نشان داد که EPS۳.۹ می‌تواند به صورت مستقیم به ۵ مولکول فسفولیپید غشایی متصل شود و با تحریک پایروپتوز در سلول‌های لوسمی (سرطان خون) انسانی، اثر سمی بر تومور داشته باشد. همچنین، این ترکیب در موش‌های مبتلا به سرطان کبد، اثرات ضدتوموری چشمگیری داشت و پاسخ‌های ایمنی ضدسرطانی را فعال کرد.

میکروب‌های دریایی و آینده درمان سرطان

چائومین سان (Chaomin Sun)، نویسنده مسئول این مقاله از آکادمی علوم چین توضیح داد: کار ما نه تنها پایه‌ای نظری برای توسعه داروهای مبتنی بر کربوهیدرات فراهم می‌کند، بلکه اهمیت کشف منابع میکروبی دریایی را نیز برجسته می‌سازد.

  • منبع خبر : ایرنا