پیروزیهای اخیر ارتش سوریه در دیرالزور، انگیزه مضاعفی برای میانجیگران بینالمللی بوجود آورده و تلاشها برای فعال شدن حل و فصل سیاسی بحران سوریه از سر گرفته شده است. روزنامه «کامرسانت»، چاپ مسکو، در تحلیلی نوشته است: روز گذشته در نتیجه حملات نیروهای هوایی-فضایی روسیه به مقر فرماندهی گروه تروریستی داعش در نزدیکی شهر دیرالزور […]
پیروزیهای اخیر ارتش سوریه در دیرالزور، انگیزه مضاعفی برای میانجیگران بینالمللی بوجود آورده و تلاشها برای فعال شدن حل و فصل سیاسی بحران سوریه از سر گرفته شده است.
روزنامه «کامرسانت»، چاپ مسکو، در تحلیلی نوشته است: روز گذشته در نتیجه حملات نیروهای هوایی-فضایی روسیه به مقر فرماندهی گروه تروریستی داعش در نزدیکی شهر دیرالزور سوریه، به احتمال بسیار زیاد “گلمراد خلیموف” یکی از فرماندهان سابق نظامی جمهوری تاجیکستان، که به «وزیر جنگ» داعش شهرت یافته، به هلاکت رسیده است.
بر اساس اطلاعات وزارت دفاع روسیه، این شخص در یک ملاقات مهم برای بررسی راههای مقابله با عملیات تهاجمی نیروهای دولتی سوریه و متحدانش حضور داشت که محل این نشست هدف حملات هوایی جنگنده های روسی قرار گرفت و در نتیجه بیش از ۴۰ تروریست داعشی، از جمله چندین مقام بلندپایه این گروه به هلاکت رسیدند.
فعال شدن تلاشهای بین المللی برای حل بحران سوریه
در شرایطی که تروریستهای داعشی آشکارا با ناکامی در سوریه مواجه شده و در آستانه شکست قرار گرفته اند، میانجیگران بین المللی با توان تازه ای در حال کار به روی طرحهای جدیدی برای حل و فصل مشکلات در سوریه هستند.
پیروزیهای ارتش سوریه و نظامیان روسیه در دیرالزور، انگیزه مضاعفی برای میانجیگران بین المللی بوجود آورده است. از جمله آنها روسیه و فرانسه هستند که وزرای امور خارجه آنها روز گذشته در مسکو با یکدیگر ملاقات و گفتگو کردند.
مسئله این است که هفته گذشته “امانوئل ماکرون” رئیس جمهوری فرانسه پیشنهاد تشکیل گروه تماس سوریه را مطرح کرد و خواستار آن شد که نخستین نشست آن در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک برگزار شود.
مقامات مسکو از این ابتکارعمل استقبال کرده اند. “میخائیل بوگدانوف” معاون وزیر خارجه روسیه در این رابطه گفته است: «موضوع تشکیل گروه تماس سوریه هنوز بطور قطعی مشخص نشده و ابتدا لازم است تا شرکت کنندگان در آن تعیین شوند.»
“ژان-ایو لو دریان” وزیر خارجه فرانسه روز گذشته یادآور شد که تحقق نظریه ماکرون کار چندان آسانی نیست، ولی پاریس قصد دارد به همراه مسکو روی این مسئله کار کند.
“سرگئی لاوروف” وزیر امور خارجه روسیه نیز روز گذشته به نوبه خویش تاکید کرد، در میان وظایف آینده در سوریه، ایجاد چهارمین منطقه کاهش تنش و همچنین آغاز تماسهای مستقیم بین نمایندگان دولت سوریه و مخالفان آن در ژنو، مهمترین آنهاست.
البته باید این واقعیت را پذیرفت که مسئله دوم به دلیل اختلاف داخلی بین گروههای مخالف سوری و عدم تشکیل هیئت نمایندگی واحدی از سوی آنها، وظیفه ای بسیار دشوار تلقی می شود. این در حالی است که دور بعدی مذاکرات ژنو قرار است در اوایل ماه اکتبر برگزار شود.
هلاکت وزیر جنگ داعش و تاثیر آن بر روند اوضاع
“گلمراد خلیموف” از جمله نخستین مقامات بلندپایه نظامی از کشورهای جامعه مشترک المنافع بود که در سال ۲۰۱۵ به گروه تروریستی داعش پیوست. وی در تاجیکستان به همین دلیل به اتهام خیانت به کشور مورد پیگرد قانونی قرار دارد. آمریکا نیز در سال ۲۰۱۶ برای هر نوع اطلاعات مفید در مورد این فرمانده داعشی، ۳ میلیلون دلار جایزه تعیین کرده بود. در ماه سپتامبر سال گذشته بود که مشخص گردید که خلیموف بعد از هلاکت “ابوعمر ابو الشیشانی” تبعه انگلیسی وزیر جنگ سابق داعش در عراق، به جانشینی او منصوب شده است. از آن زمان تاکنون رسانه های گروهی بارها از امکان کشته شدن وی خبر داده اند. ولی اکنون وزارت دفاع روسیه بیش از ۹۰ درصد اطمینان دارد که خلیموف به هلاکت رسیده است.
به عقیده کارشناسان، تجربه نظامی گلمراد خلیموف بسیار بدرد تروریستها میخورد، ولی کشته شدن وی تاثیر خاصی هم بر اقدامات آنها نخواهد گذاشت. به گفته آنها، در گروه داعش مرسوم است که افراد خارجی برای سمت وزیر جنگ انتخاب می شود تا بر فراملیتی بودن آنها تاکید شده باشد. ولی از لحاظ اقدامات نظامی، داعشی ها غالبا در محل وقوع عملیات و بدون دریافت دستور خاصی از طرف مقامات بالاتر عمل می کنند. هرچند خلیموف، یکی از طراحان نظامی داعش محسوب می شد، ولی فقدان وی تاثیر زیادی بر اقدامات این گروه تروریستی نخواهد داشت.
لازم به یادآوری است که “ولادیمیر پوتین” رئیس جمهوری روسیه در ماه آوریل سال جاری در مصاحبه ای گفته بود که بیش از ۲۰ هزار خارجی در طرف گروه تروریستی در سوریه در حال جنگ هستند که ۱۰ هزار نفر از آنها از کشورهای جامعه مشترک المنافع بوده و تقریبا نیمی از آنها نیز افرادی هستند که از روسیه به این گروه پیوسته اند. پوتین تاکید کرده بود که دقیقا به همین دلیل روسیه در معرض خطر جدی بازگشت این افراد به کشور قرار داشته و با توجه به این واقعیت تلخ، برمبارزه قاطع با تروریستهای داعشی در سوریه تاکید دارد.