بورل: آمریکا نمیتواند از مسیر برجام برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران اقدام کند
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تأکید کرد که آمریکا بهطور آشکار از توافق هستهای موسوم به برجام خارج شده و دیگر نمیتواند با این ادعا که همچنان عضوی از برجام است، از مسیر برجام برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران اقدام کند.
به گزارش پایگاه خبری صبح اقتصاد، جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز سهشنبه در یک نشست خبری بار دیگر تأکید کرد که آمریکا از برجام خارج شده و نمیتواند با ادعای اینکه همچنان عضو برجام است، از طریق برجام برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران اقدام کند.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که پس از پایان دیدارش با «وانگ یی» وزیر امور خارجه چین در نشست خبری حضور یافته بود، در پاسخ به سؤال خبرنگار والاستریت ژورنال درباره اینکه آیا با وزیر خارجه چین درباره تلاشهای آمریکا برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران صحبتی کرده است، گفت: «بله، ما درباره اینکه تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران در یک برهه خاص و تحت یک برنامه زمانی مشخص وضع شده، اتفاق نظر داریم.»
وی در خصوص تلاشهای آمریکا برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران از مسیر برجام نیز تصریح کرد: «ایالات متحده از برجام خارج شده و اکنون دیگر آنها نمیتوانند برای اینکه موضوع تمدید تحریمهای تسلیحاتی را از مسیر برجام پیش ببرند، ادعا کنند که هنوز بخشی از برجام هستند. واضح است که آنها از برجام خارج شدهاند.»
جوزپ بورل ماه گذشته درباره اینکه آیا اتحادیه اروپا به درخواستهای آمریکا برای مشارکت در تلاشهای این کشور برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی شورای امنیت علیه ایران پاسخ مثبت خواهد داد یا اینکه در برجام باقی خواهد ماند، گفته بود: «ما باید درباره آن فکر کنیم، اما در حال حاضر من نمیتوانم درباره چیزی که هنوز اتفاق نیفتاده است به شما توضیح بدهم.»
اوایل اردیبهشتماه جاری نشریه آمریکایی نیویورک تایمز گزارش داد که «مایک پامپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا قصد دارد با استفاده از یکی از بندهای توافق هستهای «برجام»، تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران را تمدید و یا شورای امنیت سازمان ملل متحد را به اعمال تحریمهایی دیگر علیه ایران وادار کند.
روزنامه نیویورکتایمز نوشته طرح وزیر امور خارجه آمریکا بر تلاش برای پیشبرد یک استدلال حقوقی مبنی بر اینکه آمریکا علیرغم خروج از برجام همچنان یکی از طرفهای مشارکتکننده در این توافق چندجانبه است، استوار است.
با این حال، مقامات جمهوری اسلامی ایران و برخی دیگر از کشورهای عضو برجام بارها تأکید کردهاند که آمریکا از برجام خارج شده و اساساً در جایگاهی نیست که بخواهد برای کشورهایی که همچنان در برجام حضور دارند، تعیین تکلیف کند.
البته چند روز پس از انتشار گزارش نیویورکتایمز، مایک پامپئو وزیر امور خارجه آمریکا در مصاحبه اختصاصی با شبکه خبری فاکسنیوز ضمن رد کردن احتمال بازگشت کشورش به برجام مدعی شد: «بحث بازگشت به برجام مطرح نیست و ما هرگز قصد انجام چنین کاری نداریم، آن توافق یک فاجعه بود. هدف ما بازگشت به برجام نیست و این کاری نیست که ما بهدنبال انجامش باشیم.»