با وجود اینکه طبق نامه مشاور ارشد وزیر نفت توتال اقدام به کارشکنی در ارتباط با استفاده از توانمندی های کرده، معاون وزیر نفت می گوید این وزارتخانه اهرم های نظارتی راپیش بینی کرده و پیگیر است. ۱۱ دی ماه سال جاری، محمدرضا نعمت زاده، مشاور ارشد وزیر نفت، در نامه ای به بیژن زنگنه، با اشاره […]
۱۱ دی ماه سال جاری، محمدرضا نعمت زاده، مشاور ارشد وزیر نفت، در نامه ای به بیژن زنگنه، با اشاره به مقاومت توتال در استفاده از توان لوله سازان داخلی، از بهانه جویی این شرکت فرانسوی برای عدم استفاده از توان داخلی و رجوع به تولیدکنندگان خارجی انتقاد کرده بود.
در این نامه آمده بود: « طی پیگیری های به عمل آمده در خصوص استفاده حداکثری از توان تولیدکنندگان داخلی در پروژه فاز۱۱ پارس جنوبی ( شرکت توتال) جلسات متعددی با لوله سازان شرکت نفت و گاز پارس و معاونت مهندسی توسعه شرکت ملی نفت ایران انجام شد. در این جلسات مقاومت شرکت توتال در پذیرش لوله سازان داخلی از سوی مسوولین شرکت نفت و گاز پارس به بهانه انفجار خط لوله در خارج و داخل کشور اعلام شد. این درحالی است که به تازگی با توجه به حمایت های شما، در مورد ضرورت تولید لوله های مذکوردرداخل کشور ظاهرا شرکت توتال مسائل فنی را حل شده تلقی و اعلام نموده است که واگذاری ساخت لوله در داخل موجب تاخیر ۶ ماهه در اجرای پروژه می شود. از آنجایی که شرکت توتال از ابتدا نسبت به دعوت شرکت های ایرانی کوتاهی نموده است به نظر می رسد مباحث فنی و تاخیر پایه اساسی نداشته و باید با تمهیداتی شرکت مذکور مکلف به استفاده از توانمندی داخلی شود. و..»
دعوت به همکاری توتال از شرکت های خارجی
پیش از این نامه، نعمت زاده، درتاریخ ۲۹ مهر ماه سال ۹۶ نیز طی نامه دیگری خطاب به غلامرضا منوچهری، معاون مهندسی و توسعه شرکت ملی نفت ایران گفته بود: « پیرو دریافت گزارش پیشرفت کار مناقصات فاز ۱۱ پارس جنوبی متوجه شدم که شرکت توتال به بهانه عدم صلاحیت تولیدکنندگان داخلی برای خرید لوله ۳۲ اینچ، اقدام به دعوت از سه شرکت salzghiten، sumitomoو metal one نموده است. این در حالی است که سه شرکت لوله سازی داخلی آمادگی و توان کامل در ساخت این نوع لوله ها دارند. بنابراین خواهشمند است دستور فرمایید تا شرکت توتال سفارش گذاری و خرید لوله ۳۲ اینچ فورا متوقف کند و از سه شرکت ایرانی مذکور دعوت به مناقصه کند.»
وزارت نفت پیگیری می کند، سازندگان داخلی نگران نباشند
پس از نشر این نامه ها از سوی خبرگزاری مهر،حبیب الله بیطرف، معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری در حاشیه آیین گشایش رسمی انستیتو فرآورش گاز در پژوهشگاه صنعت نفت گفت: شرکت توتال با هدف استفاده حداکثری از ظرفیتهای ایرانی در توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، بانک اطلاعاتی گستردهای از پیمانکاران و سازندگان ایرانی ایجاد کرده است.
وی ادامه داد: در قرارداد توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی با کنسرسیومی که در رأس آن توتال فرانسه قرار دارد، استفاده حداکثری از ظرفیتهای ایرانی در بخش پیمانکاران و سازندگان تجهیزات پیشبینی شده است و ستاد وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران بر این فرآیند نظارت میکنند.
وی گفت: روش بهکارگیری پیمانکاران و تأمین تجهیزات بر مبنای مناقصه است و اگرچه برخی شرکتهای لولهسازی در ایران در این زمینه ابراز نگرانی کردهاند، اما وزارت نفت این موضوع را پیگیری میکند و جای نگرانی وجود ندارد.
بیطرف با بیان این که هر سازنده ایرانی باید هولوگرام معتبر تولید و کیفیت محصول را داشته باشد، ادامه داد: در صورتی که سازندگان محصول کیفی تولید کنند، اما دارای هولوگرام نباشد، مقرر شده گواهی کیفیت محصول خود را از نهاد صدور گواهینامه کیفیت محصول که در انجمن نفت ایران ایجاد شده است، دریافت کنند.
با وجود تاکیدات وزیر نفت بر استفاده حداکثری از توان داخلی درپروژه های نفتی و همچنین ابراز امیدواری معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری در ارتباط با استفاده از توان لوله سازان داخلی در پروژه فاز ۱۱ پارس جنوبی، شبهه ای دال بر عدم توانایی شرکت های ایرانی برای ساخت تجهیزات دسته اول به دلیل سال های تحریم شکل گرفت. طبق گفته کارشناسان بخشی از این شبهه را می توان صحیح دانست چرا که صنعت نفت ایران و ساخت تجهیزات آن سال ها در تحریم بوده و استانداردهای آن به روز رسانی نشده است که البته با توجه به پتانسیل های موجود و همچنین همت مسوولین این موضوع به سرعت می تواند ارتقا یافته و حل شود.
بخش داخلی می تواند
امیرحسین کاوه، دبیرسندیکای سازندگان لوله و پروفیل در گفتگو با خبرنگارمهر با تاکید بر اینکه سازندگان داخلی قادر به ساخت لوله های مورد نیاز در فاز ۱۱ پارس جنوبی هستند، گفت: خط لوله های تولید این نوع لوله در کشور مطابق استانداردهای روز اروپا بوده و حتی با نمونه هایی از آلمان برابری می کند. ضمن اینکه ورق فولادی مورد استفاده تولید لوله گاز ترش نیز وارداتی است و تبدیل آن به لوله کاری آسان است که بارها و برای پروژه های گوناگون انجام شده است. ظرفیت تولید این لوله ها در کشور بیش ا ز یک میلیون تن در سال است.
وی ادامه داد: سازندگان با دریافت سفارش می توانند توانایی تولید خود را گسترش داده و ضمن آن اشتغالزایی قابل توجهی ایجاد کنند که در شرایط کنونی لازم به نظرمی رسد و یکی از مهم ترین دستاوردهای به کارگیری قانون استفاده از حداکثر توان داخلی به شمار می رود.
به گزارش مهر، با نیم نگاهی به آنچه مطرح شد و همچنین با تکیه بر گفته های معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری درباره در اختیار داشتن توتال از فهرست پیمانکاران داخلی، باید در این پروژه از توانمندی های داخل کشور بصورت حداکثری استفاده شود. در حالی که طبق نامه نعمت زاده به معاون مهندسی و توسعه شرکت ملی نفت ایران اقدامی رخ نداده و شرکت توتال در استفاده از شرکت های ایرانی در مناقصات کوتاهی کرده و با وجود نمونه توانمندی های داخل از شرکت های خارجی برای حضور در این پروژه دعوت کرده است.