توکیو میزبان هیچ «میهمانی» نمی‌شود
توکیو میزبان هیچ «میهمانی» نمی‌شود
کمیته بین‌المللی المپیک حضور همراهان اضافه یا همان «میهمانان» در کاروان المپیکی کشورها را منع کرده است؛ این مسئله می‌تواند ترکیب کاروان ایران را هم دستخوش تغییرات اجباری کند.

به گزارش واحد ورزشی خبرگزاری صبح اقتصاد تاخت و تاز کرونا در جهان ادامه دارد و همچنان مبنا و دلیل همه تصمیم گیری هاست به خصوص تصمیماتی که آنی و یکباره اتخاذ می‌شوند و به خاطر نو بودن‌شان چالش‌های جدیدی با خود به همراه دارند دقیقاً مانند رایی که اخیراً در کمیته بین المللی المپیک (IOC) مورد توجه و تاکید قرار گرفته و به این واسطه کمیته ملی المپیک ایران را در رابطه با ترکیب اعزامی به توکیو و چگونگی چینش آن دچار کشمکش‌های داخلی کرده است.

ادامه پروسه «حذف» در دستورالعمل‌های المپیکی IOC

بسیاری از رویدادهای ورزشی همچنان به خاطر فراگیری کرونا و تبعاتش در حال لغو یا جا به جایی هستند، لغو مسابقات قهرمانی دانشجویان جهان، موکول شدن مسابقات جام ملت‌های فوتسال به سال آینده میلادی، تعویق کلی رقابت‌های فوتبال جوانان در آسیا و برگزاری با تاخیر رقابت‌های مرحله دوم انتخابی جام جهانی و جام ملت‌های فوتبال آسیا از جمله این موارد هستند.

با همه اینها کمیته بین المللی المپیک همچنان بر برگزاری بازی‌های معوقه المپیک توکیو در زمان پیش بینی شده جدید تاکید دارد – که این به خاطر ماهیت متفاوت المپیک با دیگر رویدادهاست – اما به منظور کاهش خطرات احتمالی ناشی از ویروس کرونا مدام در حال به روز رسانی دستورالعمل‌های جدید خود برای این بازی‌ها و ابلاغ آن به کشورهای شرکت کننده است.

جدیدترین دستورالعملی که توسط IOC و در رابطه با بازی‌های المپیک ابلاغ و در اختیار کمیته ملی المپیک ایران هم قرار گرفته است بر «حذف» و کنار گذاشتن دسته‌ای دیگر از افراد تاکید کرده است.

 

«میهمان» به توکیو نیاورید

«حذف» همراهان اضافه یا همان «میهمانان» مهمترین مسئله قابل تامل در دستورالعمل جدید کمیته بین المللی المپیک است که هفته گذشته برای ایران ارسال شد.

در واقع IOC که حدود سه هفته پیش در راستای تمهیدات کرونایی برای بازی‌های ۲۰۲۰ توکیو برگزاری بدون تماشاگر این بازی‌ها را به تصویب رساند، این بار دامنه مقدمه چینی‌هایش برای برگزاری کم خطر المپیک را از سکوی ورزشگاه‌ها به داخل کاروان کشورها و ترکیب آنها گسترش داده تا اینگونه نظارت و مدیریت خود برای همزیستی المپیک و کرونا در توکیو را گسترده‌تر و دقیق‌تر کند.

به طور حتم کنار گذاشتن افراد میهمان از المپیک به اجرای پروتکل‌های بهداشتی ویژه این بازی‌ها کمک می‌کند اگرچه عمل به آن مدیران ورزش کشورها را ملزم به تغییرات اجباری در ترکیب کاروان المپیکی کشورشان می‌کند مانند ایران که مثل همیشه روی کارت ویژه میهمانان و استفاده از آن برای اعزام‌های موردنظر حساب زیادی باز کرده بود اما حالا باید قید آنها را بزند.

محدودیت شامل «مقامات» نمی‌شود

IOC برای هر دوره بازی‌های المپیک از مقامات کشورهای مختلف برای سفر به محل برگزاری این بازی‌ها و تماشای از نزدیک آن دعوت می‌کند. این مقامات رئیس جمهور و معاونانش، نخست وزیر و البته وزیر ورزش را شامل می‌شوند.

دستور العمل اخیر کمیته بین المللی المپیک مبنی بر «حذف میهمانان» البته در برگیرنده مقامات نمی‌شود. در واقع به خاطر اهمیت المپیک و فراگیر بودن آن، IOC حضور مقامات کشورها در توکیو را محدود نکرده است مگر اینکه بعد از این تصمیم جدیدی در این زمینه اتخاذ کند.

غربال ترکیب کاروان با حساب «دو دوتا، چهارتا»

المپیک رویداد بی نظیری است که تماشای از نزدیک آن آرزوی خیلی هاست. این آرزو در ادوار مختلف المپیک برای خیلی‌ها برآورده شد بدون اینکه ورزشکار و مربی باشند یا جزو کادر سرپرستی و مدیریتی کاروان یا مرتبط با فدراسیون اعزامی و یا حتی بدون عضویت در تیم خبری؛ این افراد به عنوان میهمان و همراه در ترکیب کاروان قرار می‌گرفتند و اینگونه تماشاچی بزرگترین رویداد ورزش جهان می‌شدند.

برای سی و دومین دوره بازی‌های المپیک اما خط قرمز IOC مانع اعزام بی دلیل افراد یا همان مدعوین و میهمانان می‌شود. به این واسطه کمیته ملی المپیک گرایش بیشتری به پیش رفتن با حساب و کتاب «دو دوتا، چهارتا» خواهد داشت تا در اجرای این دستورالعمل که منجر به ریزش ترکیب کاروان می‌شود، بتواند بهترین تصمیم را بگیرد و مهمترین و تاثیرگذارترین نفرات را در ترکیب داشته باشد.

این کمیته برای هر یک از ادوار بازی‌های المپیک بین ۵ تا ۸ کارت میهمان از طرف IOC در اختیار می‌گرفت. علاوه بر این کمیته بین المللی المپیک دو کارت ویژه و مجزا هم برای رئیس و دبیر کمیته ملی المپیک در نظر می‌گرفت که قابل استفاده برای نزدیک ترین همراهان آنها بود.

ویژگی این کارت‌ها محدود نبودن‌شان بود و اینکه قابلیت استفاده و دسترسی برای هر فرد مورد نظر کمیته ملی المپیک را داشت. حالا اما کمیته بین المللی المپیک به واسطه تصمیم تاکیدی جدیدش، کارت‌هایی با این امتیاز را برای هیچ کشوری صادر نخواهد کرد و همین مسئله دست و بال کمیته را برای اعزام برخی افراد مورد نظر بسته است.

 

وقتی «پول» گره گشا نیست

تفاوت المپیک با دیگر رویدادهای آسیایی و جهانی ورزش همین جا مشخص می‌شود که برای حضور در آن نمی‌توان به هیچ راه و شیوه و رقم نجومی متوصل شد تا قوانین برگزار کنندگانش را دور زد. IOC اعلام کرده از پذیرش افرادی که لزومی به حضورشان در توکیو نمی بیند یعنی همان میهمانان ممانعت می‌کند و این یعنی محدودیت‌هایی که در سیستم ثبت نام هم اعمال خواهد کرد.

اینجاست که تصمیم گیری ها در رابطه با ترکیب کاروان المپیک و چینش و جانمایی آن تعیین کننده تر می‌شود چرا که به دلیل در اختیار نداشتن کارت‌های گره‌گشای همیشگی و در کل محدود شدن اعزام، دست و بال کادر سرپرستی در معرفی «همراهان مورد نیاز» بسته‌تر شده و کار به اهم و فی الاهم کشیده خواهد شد.

پیش بینی کلی برای چینش ترکیب کاروان اینگونه است که به ازای هر سهمیه، یک همراه – مربی یا سرپرست- کنار ورزشکار قرار بگیرد. در برخی رشته‌ها اما به خاطر شرایط خاص تیم و ورزشکارانش به جا به جایی‌هایی نیاز است و بعضاً در اختیار داشتن همراهان بیشتر.

مسئله دیگر در مورد زمان اعزام تیم‌ها و ورزشکاران است؛ اعزام رشته‌های مختلف بر اساس برنامه بازی‌های توکیو در قالب دو گروه انجام می‌شود ضمن اینکه با توجه به اختلاف ساعت تهران و توکیو، ورزشکاران هر رشته پنج روز پیش از آغاز رقابت‌های‌شان عازم ژاپن خواهند شد.

حال آنکه وقتی رشته‌های گروه دوم از ایران به توکیو می رسند، برخی رشته‌های گروه اول مانند والیبال و بسکتبال هنوز در توکیو مستقر هستند. همین مسئله امکان استفاده «گردشی» کارت‌ها را هم کمتر کرده است به خصوص با توجه به حجم بالای کادر اینگونه رشته‌ها.

اینها مسائلی است که کادر سرپرستی کاروان المپیک باید در تصمیم گیری های آتی خود برای تعیین ترکیب اعزامی مورد توجه قرار دهد.

  • منبع خبر : مهر